Δελτίο τύπου συντονισμού σωματείων στο Ηράκλειο: Απεργία Τετάρτη 14/11. Δίνουμε μάχη για ΣΣΕ! 10:00 στο άγαλμα Βενιζέλου

Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό στο Ηράκλειο

Απεργία Τετάρτη 14/11

Συγκέντρωση 10:00 στο άγαλμα Βενιζέλου

Δίνουμε τη μάχη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Στάση εργασίας Πέμπτη 1/11:

ώρες 09:00-12:00 (ΣΜΤ-Παρ.Ηρακλείου). Συγκέντρωση 09:30 στο άγαλμα Βενιζέλου

και ώρες 11:00-14:00 (ΣΕΕΕΗ). Κινητοποίηση στον ΕΛΚΕ του Π.Κ.

 

Απεργία Τετάρτη 14/11:

Συγκέντρωση 10:00 στο άγαλμα Βενιζέλου

 

Οι δήθεν φιλολαϊκές ρυθμίσεις για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελούν στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων. Δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, που τίθεται σαν κομβικός στόχος τους (ομιλία στη ΔΕΘ) σημαίνει διάλυση εργασιακών δικαιωμάτων. Τα μέτρα στήριξης στο κεφάλαιο είναι πολλά. Για τις επιχειρήσεις μειώνεται η φορολογία(4%) ενώ για τον κόσμο της δουλειάς το αφορολόγητο (από 8.500 στα 5.600). Την ώρα που ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας εξαγγέλλονται πενιχρές αυξήσεις για τις οποίες δε θα επιβαρυνθούν καν οι εργοδότες αφού θα επιδοτηθούν από το κράτος ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους κάτω των 25 ώστε να μην πληγούν στο ελάχιστο τα εργοδοτικά κέρδη, επιβαρύνοντας για άλλη μια φορά το δημόσιο.

 

Η κυβέρνηση θεσμοθετεί νέα εμπόδια για την υπογραφή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αυξήσεις θα γίνουν μόνο εφόσον υπάρχει έγκριση ΕΕ, ΔΝΤ και εργοδοτών ώστε να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Ο κατώτατος μισθός θα εξακολουθεί να καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση. Ταυτόχρονα ο ΣΕΒ και οι άλλοι εργοδοτικοί φορείς, απαιτούν εδώ και τώρα την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού. Ο ΣΕΒ προκλητικά διαμηνύει ότι μπορεί να στηρίξει αυξήσεις 0,8% όταν σύμφωνα με το ΕΦΚΑ μόνο φέτος το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 1,27%.

 

Η πολυδιαφημιζόμενη επεκτασιμότητα των κλαδικών ΣΣΕ βρίσκεται στον αέρα καθώς οι συμβάσεις δεν μπορούν να επεκταθούν αν δεν καλύπτεται το 51% των εργαζομένων του κλάδου από τα μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης. Δεν υπάρχουν καν δικλείδες ώστε να αποτραπεί από μέλη εργοδοτικών οργανώσεων να αποχωρήσουν, ρίχνοντας το ποσοστό κάτω από το 51%. Μάλιστα η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία επέκτασης των συμβάσεων από συγκεκριμένες συμβάσεις στις οποίες κυριαρχεί πάγωμα των μισθών, αντεργατικές ρυθμίσεις και δεν καλύπτουν επινοικιαζόμενους εργαζόμενους, μαθητευόμενους, εποχικό προσωπικό, εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις –άρα την πλειονότητα των εργαζομένων.

 Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΕΡΙΑ!

Δεν μπορούμε να αφήσουμε κεφάλαιο – κυβέρνηση – ΕΕ – εργοδοσία να συνεχίσουν να λεηλατούν τη ζωή μας. Με τους αγώνες μας να περάσουμε στην αντεπίθεση, προτάσσοντας τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Παλεύουμε για:

Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και της νομοθετικής ρύθμισης που επιτρέπει ορισμό του κατώτατου μισθού με κρατική παρέμβαση. Να επιστραφούν όλοι οι κλεμμένοι μισθοί και δικαιώματα κόντρα σε κυβέρνηση – ΕΕ –εργοδοσία.

 • Ριζικές αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα , κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας.
 • Μείωση του εργάσιμου χρόνου με άμεση εφαρμογή του 35ωρου, 7ωρου 5ημερου.
 • Κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών και των ελαστικών μορφών εργασίας. Να συμπεριληφθούν στις συμβάσεις όλοι οι εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθός ή Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κα).
 • Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους. Καθολική ισχύ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας – Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση.
 • Άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων. Να σταματήσει το πολιτικό και νομικό πλέγμα προστασίας των εταιρειών. Δέσμευση των κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων (προσωπικών ή άλλων εταιριών) του ιδιοκτήτη της εταιρίας που πτωχεύει ή οφείλει δεδουλευμένα για να καλυφθούν οι αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα των απολυμένων.
 • Κατάργηση των μνημονιακών νόμων και επαναφορά όλων των προβλέψεων της εργατικής νομοθεσίας για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων
 • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την αποτροπή εργατικών ατυχημάτων
 • Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες για όλους τους εργαζόμενους
 • Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Ριζική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Πλήρη αποκατάσταση των απωλειών των αποθεματικών. Όχι στο ΚΕΑΟ και στους πλειστηριασμούς.
 • Άμεσα μέτρα κατά της ανεργίας τώρα! Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός – ΔΠΥ). Πρόσβαση των ανέργων στην υγεία, τις συγκοινωνίες, και σε όλες τις κοινωφελείς υπηρεσίες.

Καλούμε όλα τα σωματεία να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης από τα κάτω. Πρέπει να ακουστεί η φωνή μας, να βγει η αγανάκτησή μας στο δρόμο, απαιτώντας το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ από την κυβέρνηση το κεφάλαιο και την εργοδοσία: Αυξήσεις στους μισθούς, στα μεροκάματα, στα ωρομίσθια.

Καλούμε όλους τους εργαζομένους να κάνουν τον αγώνα δική τους υπόθεση, να οργανωθούν στα σωματεία τους και να απαιτήσουν να πάρουν θέση. Μπορούμε και πρέπει να παλέψουμε μαζί.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ!

Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό στο Ηράκλειο

(Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών,

 Σύλλογος Ερευνητών/τριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου).

Περιοχή συνημμένων