Η Μέρκελ υπέρ της δημιουργίας ευρωστρατού: «Η Ευρώπη να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ

Υπέρ της ιδέας συγκρότησης ευρωστρατού τάχθηκε η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο του Στρασβούργου. Η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε την Ευρώπη «να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της».

Μιλώντας ενώπιον βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, υποστήριξε την ιδέα δημιουργίας ευρωστρατού.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο ενός στρατού της Ε.Ε., ενδεχόμενο που ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έχει επικρίνει, η Μέρκελ δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι «ένα καλό συμπλήρωμα στο ΝΑΤΟ».

«Πρέπει να εξετάσουμε το όραμα δημιουργίας ενός πραγματικά αληθινού ευρωπαϊκού στρατού κάποια μέρα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η ίδια υποστήριξε την πρόταση του Γάλλου προέδρου Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της». Προκειμένου να οργανωθεί το σχέδιο, πρότεινε τη σύσταση ενός «Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας».

Η Μέρκελ πρόσθεσε πως «μόνο μία ενωμένη Ευρώπη μπορεί να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να ακουστεί στην παγκόσμια σκηνή» και κάλεσε τις χώρες της Ε.Ε. στη επίτευξη «από κοινού λύσεων σε τομείς που οι Συνθήκες το επιτρέπουν».

Ο Μακρόν είχε προτείνει τον Ιούνιο τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης η οποία θα μπορούσε να παρεμβαίνει σε θερμά μέτωπα του πλανήτη. Σύμφωνα με τη Μέρκελ, το σχέδιο αυτό πρέπει να ενταχθεί στη δομή μίας αμυντικής συνεργασίας της Ένωσης.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις Μακρόν, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι ήταν προσβλητικό εκ μέρους του Γάλλου προέδρου και σημείωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει «πρώτα να πληρώσει το δίκαιο μερίδιο της στο ΝΑΤΟ, το οποίο επιχορηγούν πολύ οι ΗΠΑ».

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε, επίσης, στα οικονομικά ζητήματα της Ευρωζώνης.

«Το κοινό μας νόμισμα μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν κάθε μέλος εκπληρώσει την ευθύνη για βιώσιμα οικονομικά», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Πρόσθεσε ότι μπορεί να μπορεί να εισαχθεί ένας νέος ευρωπαϊκός ψηφιακός φόρος εάν αποτύχει ο παγκόσμιος σχεδιασμός για το ζήτημα.

«Πιστεύουμε ότι το καλύτερο θα ήταν να βρούμε μια διεθνή λύση σε ένα διεθνές πλαίσιο… αλλά αν αυτό δε λειτουργήσει, δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα, αλλά πρέπει να δράσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και γι’ αυτό η Γερμανία πιέζει», δήλωσε η Μέρκελ.

 https://www.facebook.com/pg/SputnikNews/videos/

sputniknews.gr