Το Πολυτεχνείο αφετηρία νέου γύρου κοινωνικών αγώνων

Ισχυρό αντικυβερνητικό και αντιιμπεριαλιστικό-αντιπολεμικό περιεχόμενο

45 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μεγαλειώδη εξέγερση του Νοέμβρη στο Πολυτεχνείο και τα αιτήματα των φοιτητών του ‘73 παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Το φοιτητικό κίνημα ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που προωθεί η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα πως ο αγώνας συνεχίζεται και πως το στίγμα της εξέγερσης τροφοδοτεί και τις σημερινές μας διεκδικήσεις.

Ειδικά σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να πείσει λαό και νεολαία για το τέλος των μνημονίων και το πέρασμα σε μια «μετα-μνημονιακή» περίοδο κανονικότητας και ομαλότητας, είναι επιτακτικό τα πληττόμενα κομμάτια της νεολαίας και της εργασίας να βγουν μπροστά με αναβαθμισμένους όρους, βαθύ αντικυβερνητικό περιεχόμενο και στίγμα. Χρέος της γενιάς μας, μιας γενιάς που σε περιόδους βαθιάς δομικής κρίσης του καπιταλισμού, ζει χειρότερα απ’ την προηγούμενή της, είναι η αποκάλυψη της εξαπάτησης του ελληνικού λαού από μεριάς κυβέρνησης περί «εξόδου από τα μνημόνια». Όπως το ΄73 η εξέγερση των φοιτητών και η λαϊκή υποστήριξη της συνέβαλαν τα μέγιστα στην πτώση της χούντας, έτσι και σήμερα η επανεμφάνιση του λαού στο δρόμο, η ταξική ανασυγκρότηση του κινήματος και μια ισχυρή αντικαπιταλιστική Αριστερά, είναι οι παράγοντες που θα μας βγάλουν από τη δικτατορία των μνημονίων και της επιτροπείας ΕΕ-ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα το φετινό τριήμερο του Πολυτεχνείου έρχεται να συμπέσει χρονικά με τη συνολικότερη πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα του ΝΑΤΟ. Το ελληνικό κεφάλαιο στα πλαίσια των ενδο-ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που αναπτύσσονται στην περιοχή της Μεσογείου, των Βαλκανίων και ευρύτερα, προσπαθεί να παίξει κι αυτό ένα ρόλο «εγγυητή» της περιοχής. Ο λαός και η νεολαία ενόψει και του τριημέρου καλούνται να επικαιροποιήσουν το σύνθημα «έξω οι ΗΠΑ – έξω το ΝΑΤΟ» και να δώσει ένα αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα. Παλεύουμε κόντρα και ενάντια στην αναβαθμισμένη παρέμβαση και επέκταση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στη χώρα και την περιοχή και τη συντονισμένη προσπάθεια να «ξεπλυθούν» οι ΗΠΑ για το ρόλο τους στη Χούντα. Για το σπάσιμο του αντιδραστικού άξονα με Ισραήλ-Αίγυπτο-Κύπρο, την έξοδο της χώρας από το αιματοβαμμένο ΝΑΤΟ, το κλείσιμο όλων των βάσεων και τη μη δημιουργία νέων, την ακύρωση των νέων εξοπλισμών και την αποτροπή της πολεμικής απειλής.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα το φοιτητικό κίνημα μαζί με την καθοριστική συμβολή του ευρύτερου λαϊκού παράγοντα καλείται να δώσει πνοή στους νέους αγώνες του σήμερα, να τους συνδέσει με τους αγώνες των φοιτητών και να τους δώσει πραγματική υλική υπόσταση στις σχολές και στο δρόμο. Μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους αλλά και τους μαζικούς φορείς του κινήματος ευρύτερα, λοιπόν, περνάει τόσο η διασφάλιση του τριημέρου όσο και η επιδίωξη αυτό να αποτελέσει ένα μαζικό σταθμό συνεύρεσης αγωνιζόμενων κομματιών λαού και νεολαίας και κινηματικής τους συμπόρευσης και έκφρασης. Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου είναι υπόθεση εκείνων που φέρουν το ιστορικό φορτίο της εξέγερσης του τότε μέσα από τις μάχες που ανοίγονται στο τώρα και υπό αυτή το πρίσμα ο φετινός εορτασμός θα πραγματοποιηθεί μετά από Συντονιστικό Φοιτητικών Συλλόγων, στο οποίο θα συζητήσουν και θα οργανώσουν τις δράσεις τους μέσα στο τριήμερο με αποκορύφωμα την αντιιμπεριαλιστική-αντιπολεμική πορεία στις 17 Νοέμβρη προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Σε αυτά τα πλαίσια αντιλαμβανόμαστε την μάχη του φετινού τριήμερου ως μια μάχη που δε θα έρθει να κλείσει τις «κινηματικές» πόρτες, αλλά θα αποτελέσει ένα κόμβο σύνδεσης των ελπιδοφόρων αγώνων που έχουν ξεσπάσει όλο το προηγούμενο διάστημα απ την αρχή της χρονιάς (πιο μαζική ΔΕΘ τα τελευταία χρόνια, μαχητική κινητοποίηση στο Κερατσίνι για την επέτειο του Φύσσα, πανελλαδική δυναμική εμφάνιση του πανεκπαιδευτικού κινήματος), με τα αναβαθμισμένα καθήκοντα της νεολαίας και του κόσμου της εργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Γι αυτό και σαν νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση πήραμε τη θαρρετή πρωτοβουλία καλέσματος σε σύσκεψη οργανώσεων και συλλογικοτήτων της αριστεράς και του ευρύτερου δυναμικού που έχει αναφορά στο κίνημα, για την κοινή σύμπλευση, προετοιμασία και υπεράσπιση του τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου. Στοχεύουμε στην μαζικοποίηση του ιστορικού χώρου του κέντρου και τη ζωντάνια του αυτές τις τρεις μέρες καλώντας παράλληλα εργατικά σχήματα και πρωτοβουλίες γειτονιάς, ταξικά σωματεία και μαθητές να πλαισιώσουν το χώρο του Πολυτεχνείου και να συμβάλλουν με τις δράσεις τους. Ο αγώνας για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία να συνδεθεί με τα σύγχρονα αιτήματα των πληττόμενων κομματιών της κοινωνίας για Μόρφωση-Δουλειά-Ειρήνη-Ελευθερίες.

Καλούμε όλο το λαό και τη νεολαία να μαζικοποιήσει τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου, να δώσει ηχηρό «παρόν», στις διεργασίες του ίδιου του τριημέρου και να βροντοφωνάξει ενάντια στον πόλεμο και τις πολιτικές λιτότητας ΕΕ-κεφαλαίου που τσακίζουν το δικαίωμα μας στη μόρφωση, στην εργασία. Επανακατοχυρώνουμε και οικειοποιούμαστε τον ιστορικό χώρο του κάτω Πολυτεχνείου και υπερασπιζόμαστε το άσυλο που έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των αστικών επιτελείων, παλεύουμε ο τριήμερος εορτασμός να αποτελέσει την αρχή για ένα νέο γύρο αντεπίθεσης του εργατικού, λαϊκού κινήματος το επόμενο διάστημα.

Παντελής Παπαχρόνης

prin.gr