Κρητικός ναύτης στη Σούδα αρνήθηκε να υπηρετήσει σε ΝΑΤΟϊκή αποστολή

Αντιδράσεις στη συμμετοχή της φρεγάτας «Ναβαρίνον» σε ΝΑΤΟική αποστολή

Αρνήθηκε να υπηρετήσει σε άσκηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στρατευμένος ναύτης που υπηρετεί στη φρεγάτα «Ναυαρίνο».

  Σύμφωνα με δημοσίευμα στον Ριζοσπάστη, ο ναύτης Σταύρος Παπαδάκης βγήκε στην αναφορά και δήλωσε τη διαφωνία του ενώ σε επικοινωνία με το κομματικό έντυπο του ΚΚΕ, ανέφερε ότι «η ματωμένη σημαία του ΝΑΤΟ ντροπιάζει τον ελληνικό στόλο. Οι δολοφόνοι των λαών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου κάνουν τον χωροφύλακα στη γειτονιά μας. Δεν έχει καμία δουλειά η φρεγάτα «Ναυαρίνον» να συμμετέχει σε αυτές τις αποστολές».

Αναλυτικά το δημοσίευμα του Ριζοσπάστη:
  Αντιδράσεις ανάμεσα στους στρατευμένους προκαλεί η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις ιμπεριαλιστικές αποστολές του ΝΑΤΟ, όπως η «Sea Guardian», στην οποία τις επόμενες μέρες θα πάρει μέρος η φρεγάτα «Ναβαρίνον» του Πολεμικού Ναυτικού.
  Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε στο πλήρωμα, το πλοίο θα αποπλεύσει στις 20 Νοέμβρη από τη Σαλαμίνα για το ΚΕΝΑΠ της Σούδας και μετά από ολιγοήμερη προετοιμασία θα αναλάβει αποστολή στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
  Τελικός προορισμός είναι το λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ, όπου θα παραμείνει λίγες μέρες και θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 14 Δεκέμβρη.
  Αντιδρώντας στη συμμετοχή της φρεγάτας σε μια ακόμα ΝΑΤΟική αποστολή, ο ναύτης Σταύρος Παπαδάκης (Στρατεύσιμος Δίοπος Μηχανικός – Τ/ΜΗΧ) που υπηρετεί στο πλοίο, βγήκε χτες στην αναφορά και δήλωσε τη διαφωνία του.
  Σε επικοινωνία που είχε μαζί του ο «Ριζοσπάστης», μας είπε: «Η ματωμένη σημαία του ΝΑΤΟ ντροπιάζει τον ελληνικό στόλο. Οι δολοφόνοι των λαών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου κάνουν τον χωροφύλακα στη γειτονιά μας. Δεν έχει καμία δουλειά η φρεγάτα «Ναυαρίνον» να συμμετέχει σε αυτές τις αποστολές».
Πλούσιο ιστορικό
  Θυμίζουμε ότι η φρεγάτα «Ναβαρίνον» έχει πλούσιο ιστορικό συμμετοχών σε αποστολές του ΝΑΤΟ, που καμιά σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση και διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
  Αντίθετα, μπλέκουν τους στρατευμένους και όλο τον λαό σε μεγάλους κινδύνους, από την όξυνση των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή και τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις και αποστολές, που στην πραγματικότητα συνιστούν πολεμική προπαρασκευή της αμερικανοΝΑΤΟικής φονικής μηχανής.
  Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη φρεγάτα πήρε μέρος το 2017 στην επιχείρηση «Sea Guardian», η οποία διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων από διάφορες χώρες – μέλη του.

 

  Η επιχείρηση αυτή αποτελεί τη μετεξέλιξη της επιχείρησης «Active Endeavour» και έχει στόχο τον «έλεγχο και την ασφάλεια» του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συνδέεται επιχειρησιακά με την επιχείρηση «SOPHIA» της ΕΕ στη Λιβύη.
  Στο πλαίσιο μάλιστα της «Sea Guardian», η φρεγάτα «Ναβαρίνον» πραγματοποίησε «εστιασμένες επιχειρήσεις», που προέβλεπαν την ανάπτυξη ναυτικής ομάδας στη θαλάσσια περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ενάντια στους λαούς της περιοχής. Συμμετείχαν σ’ αυτές μεταξύ άλλων και πλοία από την Ιταλία και την Τουρκία.
  Το Μάρτη του 2017, το ίδιο πλοίο συμμετείχε σε συνεκπαίδευση με μονάδες της Μόνιμης ΝΑΤΟικής Ναυτικής Δύναμης, Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Μυρτώου και Κεντρικού Αιγαίου.
  Συμμετείχαν επίσης η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» καθώς και αεροσκάφη «Μ-2000» της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και η ισπανική φρεγάτα «ESPS MENDEZ NUNEZ», η καναδική φρεγάτα «HMCS ST JOHN’S» και το ισπανικό πλοίο γενικής υποστήριξης «ESPS PATINO».
  Η άσκηση απέβλεπε στην ενδυνάμωση της μηχανής του ΝΑΤΟ και στην προετοιμασία της για συγχρονισμένες δολοφονικές αποστολές. Επίσης, το καλοκαίρι του 2018 πραγματοποιήθηκε διήμερη συνεργασία του «Ναβαρίνον» με τη «Sea Guardian».
Χαιρετίζουν τη στάση του
  Ο ναύτης Σταύρος Παπαδάκης είχε εναντιωθεί και παλιότερα, με δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη», στη συμμετοχή της φρεγάτας όπου υπηρετεί σε ΝΑΤΟικές αποστολές. Η στάση του αυτή αναγνωρίζεται πλατύτερα και χαιρετίζεται από συνδικαλιστές και απόστρατους.
  Συγκεκριμένα, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Θανάσης Ευαγγελάκης, σημείωσε: «Το ΔΣ της ΠΕΜΕΝ χαιρετίζει για άλλη μια φορά την παλικαρίσια στάση του συνάδελφου Σταύρου Παπαδάκη, μέλους του σωματείου μας, να βγει σε αναφορά στη Φρεγάτα «Ναυαρίνον», όπου υπηρετεί και να καταγγείλει τη συμμετοχή της φρεγάτας σε αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και αποστολές.
  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διαμορφώνει επικίνδυνες εξελίξεις για τη χώρα, μετατρέποντάς την σε βασικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, με τις βάσεις που διαθέτει, σε μια περίοδο που φουντώνουν τα στρατιωτικά γυμνάσια και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην Ανατ. Μεσόγειο.
  Σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των ενεργειακών δρόμων, τα θύματα είναι οι λαοί. Και η στάση στρατευμένων, όπως αυτή του συναδέλφου μας Σταύρου Παπαδάκη, είναι στάση πραγματικής υπεράσπισης του λαϊκού συμφέροντος, απέναντι σε επικίνδυνους σχεδιασμούς.
  Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς στις εξελίξεις. Να εντείνουμε τη δράση ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, να καταδικάσουμε την εμπλοκή της χώρας στο ΝΑΤΟ. Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά!».
  Επίσης, σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη», ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α., σημειώνει: «Μπράβο στον ναύτη Παπαδάκη που έχει συνειδητοποιήσει τον πραγματικό ρόλο του ΝΑΤΟ ως ιμπεριαλιστικού οργανισμού και τον δηλώνει χωρίς ενδοιασμό!
  Μπράβο στο παλικάρι που αντιδρά, βλέποντας ότι στέλνουν το πλοίο που υπηρετεί σε μια πολεμική επιχείρηση, που δεν έχει καμιά δουλειά με τα σύνορα της πατρίδας, για τη φύλαξη των οποίων στρατεύτηκε και ο ίδιος, όπως είχε χρέος.
  Ας ληφθεί υπόψη, μάλιστα, ότι ένα πλοίο κρούσης του στόλου μας πρόκειται να πλεύσει πολύ μακριά από τις Θερμοπύλες που οφείλει να φυλάττει και, αν απαιτηθεί, τότε κανένα ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να διαφεντέψει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας! Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες, πολύ περισσότερο που τέτοια αποστολή δεν γίνεται για πρώτη φορά, ούτε είναι το μοναδικό πλοίο που εμπλέκεται σε κάτι ανάλογο».

 «Δεν μπορούσα να μείνω με σταυρωμένα τα χέρια στην κατρακύλα» – Ο Κρητικός ναύτης από τη Σούδα που αντέδρασε στη νατοϊκή άσκηση της φρεγάτας «Ναβαρίνον» μιλάει στην Ελληνοφρένεια | Ηχητικό

  Στο Γιάννη Μύτη από την εκπομπή «Ελληνοφρένεια» μίλησε ο ναύτης Σταύρος Παπαδάκης, που έχει προκαλέσει αίσθηση με την επανειλημμένη εναντίωσή του στη συμμετοχή της φρεγάτας «Ναβαρίνον» όπου υπηρετεί σε νατοϊκές ασκήσεις.

 

  Μιλώντας στο συνεργάτη της εκπομπής, περιέγραψε τον ακριβή στόχο της άσκησης, την οποία χαρακτήρισε «προπόνηση» και «πρόβα» πολέμου, παραπέμποντας σε προηγούμενες ανάλογες επιχειρήσεις που ουσιαστικά αποτελούν προσομείωση πολεμικής εμπλοκής. Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ έχει δείξει πλέον το πραγματικό του πρόσωπο και πως δε λογαριάζει τίποτε, ούτε και τις ανθρώπινες ζωές μπροστά στα μεγάλα συμφέροντα. Υπό αυτό το πρίσμα εξήγησε τη δική του απόφαση, εν γνώσει της ευθύνης και του ρίσκου που αναλαμβάνει, λέγοντας πως «Δεν μπορούσα να μείνω με σταυρωμένα τα χέρια, βλέποντας να συνεχίζεται αυτή η κατρακύλα».
  Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε στο πλήρωμα, το πλοίο θα αποπλεύσει στις 20 Νοέμβρη από τη Σαλαμίνα για το ΚΕΝΑΠ της Σούδας και μετά από ολιγοήμερη προετοιμασία θα αναλάβει αποστολή στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

 

  Τελικός προορισμός είναι το λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ, όπου θα παραμείνει λίγες μέρες και θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 14 Δεκέμβρη.

 

  Αντιδρώντας στη συμμετοχή της φρεγάτας σε μια ακόμα ΝΑΤΟική αποστολή, ο ναύτης Σταύρος Παπαδάκης (Στρατεύσιμος Δίοπος Μηχανικός – Τ/ΜΗΧ) που υπηρετεί στο πλοίο, βγήκε χτες στην αναφορά και δήλωσε τη διαφωνία του.

 

  Σε επικοινωνία που είχε μαζί του ο «Ριζοσπάστης», μας είπε: «Η ματωμένη σημαία του ΝΑΤΟ ντροπιάζει τον ελληνικό στόλο. Οι δολοφόνοι των λαών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου κάνουν τον χωροφύλακα στη γειτονιά μας. Δεν έχει καμία δουλειά η φρεγάτα «Ναυαρίνον» να συμμετέχει σε αυτές τις αποστολές».

Δίκτυο Σπάρτακος: “Είμαστε στο πλευρό του συναδέλφου ναύτη που διαμαρτυρήθηκε για την αποστολή της φρεγάτας ΝΑΥΑΡΙΝΟ εκτός συνόρων

Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο ναύτη Σταύρου Παπαδάκη ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τη συμμετοχή της φρεγάτας ΝΑΒΑΡΙΝΟ, στην οποία υπηρετεί, σε μια ακόμα ΝΑΤΟϊκή πολεμική επιχείρηση. Σε σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:

  Ο συνάδελφος ναύτης Παπαδάκης «βγήκε αναφορά» και δήλωσε θαρρετά τη διαφωνία του.
  Η Διαμαρτυρία του αποκαλύπτει όλη την ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ της αστικής πολιτικής και την ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ της νεολαίας που πρέπει να Στρατευτεί Υποχρεωτικά με πρόσχημα «την άμυνα και την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας», για να Υποχρεωθεί να γίνει Σκλάβος του στρατού και του κράτους, να Διαταχθεί να συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικά εγκλήματα.
 Να είναι ο Αναλώσιμος του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού για τις ΑΟΖ και τα κοιτάσματα. Και στην περίπτωση του Πολεμικού Ναυτικού να μετατραπεί σε Μισθοφόρο Στρατιώτη υπηρετώντας τα επεκτατικά σχέδια του ελληνικού κεφαλαίου, τα συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιρειών, τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ελληνικού κράτους, με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να αναλαμβάνουν ρόλο ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑ των λαών της περιοχής.
  Θυμίζουμε το κάλεσμα μας:
  ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΒΡΩΜΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥΣ
  Οι στρατιώτες είναι πολίτες με στολή. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ούτε στιγμή.
  Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετατρέπει την χώρα σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ. Παντού βάσεις: Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Λάρισα, Σούδα, Σκύρο, Κάρπαθο, Άκτιο, ακόμη και πυρηνικά στον Άραξο!
Μας στέλνουν Μισθοφόρους Στρατιώτες στην Κύπρο να θυσιαστούμε για τα συμφέροντα του Λάτση-Βαρδινογιάννη, των EXXON-MOBIL, TOTAL, ENI. Μας θέλουν ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΥΣ στον ελληνο-τουρκικό ανταγωνισμό για τις ΑΟΖ και τα πετρέλαια τους!
  Τρεις φρεγάτες και επιπλέον υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, πλοία γεμάτα ναύτες, ήταν έτοιμα να συμμετάσχουν σε συγκρούσεις με την Ρωσία στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ από τις ελληνικές-κυπριακές βάσεις βομβαρδίζουν στην Συρία. Συνεχώς επικίνδυνες ασκήσεις με πραγματικά πυρά με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Αίγυπτο γιατί η κυβέρνηση (μαζί και η αντιπολίτευση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, Χ.Α.)  θέλουν τον Ελληνικό Στρατό ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑ σε Βαλκάνια, Ανατολικά Μεσόγειο, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή. H Πολεμική Αεροπορία Αστυνομεύει τον εναέριο χώρο σε Αλβανία-Βουλγαρία-Μαυροβούνιο, συμμετέχει σε ασκήσεις σε Ισπανία-Βέλγιο-Νορβηγία ενάντια σε Ρωσία, συνεκπαιδεύεται στην έρημο του Ισραήλ ενάντια στους λαούς Μέσης Ανατολής και Αφρικής.
  Έκαναν τα νησιά Στρατόπεδα Συγκέντρωσης Προσφύγων για να μπορούν να κάνουν τις πολεμικές επεμβάσεις τους, αφήνοντας τους Πρόσφυγες εκτός της Ευρώπης Φρούριο. Έβαλαν τους Φαντάρους να φτιάξουν τα HOT SPOT και μετά να γίνουν Δεσμοφύλακες σε αυτά!
  Αλήθεια, τι δουλειά έχουν οι Στρατευμένοι με τους βρώμικους πολέμους τους, με τα άθλια δόγματα Πολέμου-Καταστολής που προστατεύουν τα κέρδη των εφοπλιστών, τραπεζιτών, βιομήχανων-εμπόρων όπλων, εταιρειών πετρελαίου;
  Ο στρατός προετοιμάζεται για καταστολή του εσωτερικού «εχθρού» που για το κεφάλαιο είναι ο οργανωμένος λαός, ενώ μας διατάζουν να καλύψουμε τις «τρύπες» του κράτους στην υγεία, τις φυσικές καταστροφές, το προσφυγικό και όπου αλλού μπορεί να φανταστεί κανείς!
  Ούτε Δούλοι στις Μονάδες – Ούτε Αναλώσιμοι! Νέοι που δεν σκύβουν σε κανέναν το κεφάλι!
  Η στρατιωτική θητεία είναι μια περίοδος στη ζωή των νέων που χαρακτηρίζεται από καθημερινές αναμετρήσεις με προβλήματα και συνεπώς πρέπει να σφραγίζεται από καθημερινή πάλη μέσα και έξω από το στρατό. Δεν δεχόμαστε τις ελλείψεις στις μονάδες και τις περικοπές που αφορούν τις ανάγκες των φαντάρων για να δίνονται λεφτά στους νέους εξοπλισμούς (μας έκοψαν τα εισιτήρια, το αξιοπρεπές φαγητό, τα είδη ένδυσης κλπ)
  ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ-ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ για Ελληνική Ολιγαρχία-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ

  Μπλοκάρουμε την πολεμική μηχανή και βάζουμε φρένο στα σχέδια του ΝΑΤΟ και του ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ. Αρνούμαστε την μετάθεση εκτός συνόρων, ΔΕΝ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΟΥΤΕ της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο, ούτε στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχοντας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές.
  Δεν συμμετέχουμε στις ασκήσεις τους (π.χ. ΗΝΙΟΧΟΣ), δεν συμμετέχουμε-δεν συναινούμε στις βάρβαρες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις!
  Φαντάροι και μόνιμο προσωπικό Αρνούμαστε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας: δεν φορτώνουμε αεροσκάφη, δεν ανεβαίνουμε στα πλοία, δεν είμαστε Αναλώσιμοι του Ελληνοτουρκικού Ανταγωνισμού.
  Αντιμαχόμαστε τον κατασταλτικό ρόλο του στρατού απέναντι στο λαό, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Δεν παριστάνουμε τους τζάμπα εργάτες για το κράτος. Δεν δεχόμαστε κανένα καψόνι-καμιά προσβολή. Παλεύουμε για ελεύθερο συνδικαλισμό στο στρατό.
  Παλεύουμε ενάντια στην οικονομική και εργασιακή εκμετάλλευση των φαντάρων, διεκδικούμε τα Δικαιώματα του Φαντάρου Πολίτη με Στολή, με Κίνημα Μέσα και Έξω από τον Στρατό.
  Απαιτούμε τον Ελεύθερο Συνδικαλισμό των Φαντάρων. Κάνουμε πράξη την καθημερινή Συνδικαλιστική Πάλη: Συγκροτούμε Επιτροπές Φαντάρων, βγαίνουμε Παραπονούμενοι, στέλνουμε επιστολές με καταγγελίες.

 ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ