Αύρες νερού, αστυνομική βία και συλλήψεις στην επέτειο του Πολυτεχνείου

Περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν και φέτος την επέτειο της 17 Νοέμβρη και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν  το απόγευμα του Σαββάτου μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 βρέθηκε στο κεντρικό μπλοκ που μετρούσε περίπου 6.000 άτομα και μαζί του φοιτητικοί σύλλογοι, κοινωνικοί φορείς, σωματεία, οργανώσεις της Αριστεράς, κόμματα και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου φώναξαν συνθήματα κατά του φασισμού και έκαψαν σημαίες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην πορεία συμμετείχε και μπλοκ με τις σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των διαδηλωτών.

Δημιουργήθηκε ένταση, με τον κόσμο να βρίζει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, φωνάζοντας συνθήματα όπως «φασίστες» και «σωτήρες των λαών Αμερικάνοι».

Απρόκλητη επίθεση στους διαδηλωτές

Μετά την λήξη της πορείας, η αστυνομία υποστήριξε ότι αντιεξουσιαστές βρέθηκαν έξω από τη ΓΑΔΑ, πέταξαν μολότοφ, πέτρες και πυροσβεστήρες κατά αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με χρήση χημικών.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των μπάτσων, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν καταγγελίες πως «σημειώθηκε αναίτια επίθεση διμοιρίας των ΜΑΤ στην περιφρούρηση της αναρχικής ομοσπονδίας όταν τα μέλη της ετοιμάζονταν να μπουν στο μετρό μετά το τέλος της πορείας».

Σε σχετικό βίντεο, φαίνεται ότι οι διαδηλωτές ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν με το μετρό, αλλά στη συνέχεια, μπάτσοι τους απαγόρευσαν την πρόσβαση στο πεζοδρόμιο, με έναν αστυνομικό των ΜΑΤ να ακούγεται να λέει: «κλείστε, δεν περνάει κανείς».

Αμέσως μετά ξεκινούν οι ψεκασμοί χημικών κατά του κόσμου, η ρίψη βομβών κρότου-λάμψης και ασφυξιογονων

Η αστυνομία προχώρησε εκείνη την ώρα σε οκτώ προσαγωγές.

Εκεί, μάλιστα, τραυματίστηκαν και δύο άτομα, ένα εκ των οποίων μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό.

Αργότερα, γύρω στις 7 μ.μ., τα επεισόδια μεταφέρθηκαν γύρω από το Πολυτεχνείο, με ρίψεις μολότοφ και αντικειμένων από την πλευρά των αντιεξουσιαστών προς την πλευρά των μπάτσων.

Οι αντιεξουσιαστές που συνεχώς αυξάνονταν, άναψαν φωτιές και έστησαν οδοφράγματα.

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών και βομβών κρότου-λάμψης.

Μάλιστα, η ΕΛΑΣ επιστράτευσε δύο «αύρες» νερού στο Πολυτεχνείο.