Ο Στελακάτος ήρθε στην Κάλυμνο για να μας βοηθήσει, όχι για να τον βοηθήσουμε

«Εμείς πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;» ρωτήθηκε χθες στο Επιμελητήριο από το ακροατήριο ο Χρήστος Λοβέρδος Στελακάτος, ο οποίος διώκεται ανελέητα για την έρευνα και τις καταγγελίες του σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούν οι ιχθυοκαλλιέργειες στην Ελλάδα.

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι εμείς συμπάσχουμε με τον ιχθυολόγο όσον αφορά στον αγώνα που δίνει ένας άνθρωπος, με περίσσιο θάρρος και κοινωνική ευαισθησία, για έναν καλύτερο κόσμο, η απάντησή του, όχι απλώς μας ταρακούνησε, αλλά έπεσε σαν κόλαφος πάνω μας, λειτουργώντας αφυπνιστικά –έτσι τουλάχιστον διαφάνηκε- και απαιτώντας από όλους μας μια πιο γενναία στάση απέναντι σε όλα όσα μας πλήττουν ως ανθρώπους και ως προσωπικότητες: «Σας ευχαριστώ για την καλή σας πρόθεση, αλλά πως μπορείτε εσείς να με βοηθήσετε; Σήμερα έκανα μια βόλτα στο νησί σας και είδα εικόνες που δεν τις έχω ξαναδεί πουθενά! Στα 500 μέτρα καίγονται σκουπίδια, πιο κάτω υπάρχουν δεξαμενές με καύσιμα και πιο πέρα ιχθυοκαλλιέργειες. Πως μπορεί να με βοηθήσει μια κοινωνία που έχει επιλέξει τον αργό θάνατο;».

Κεφάλια κουνήθηκαν μέσα στην αίθουσα, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η «Πρόοδος» και ήταν η στιγμή που συνειδητοποιήσαμε πως ο Χρήστος Λοβέρδος Στελακάτος ήρθε στην Κάλυμνο για να μας βοηθήσει και όχι για να τον βοηθήσουμε.

Να μας βοηθήσει να ξυπνήσουμε και να διεκδικήσουμε την χαμένη μας αξιοπρέπεια μαζικά ως κοινωνία. Ως κοινωνία που εισπνέει χρόνια διοξείδιο και μονοξείδιο του άνθρακα από την καύση των σκουπιδιών και δεν αντιδρά. Που δεν απαιτεί να μάθει τι συμβαίνει στις θάλασσές της, εκεί που χρόνια λειτουργούν υδατοκαλλιέργειες.

«Καταστρέφουμε το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία», «ξεπουλάμε το χώμα που πατάμε, το νερό που πίνουμε, τον αέρα που αναπνέουμε για πενταροδεκάρες», «προσποιούμαστε τους πατριώτες φτιάχνοντας τεράστιες σημαίες πάνω στα βουνά», «δεν είναι πατριωτισμός να προασπίσουμε την υγεία των παιδιών μας, να προστατεύσουμε το περιβάλλον;» διερωτήθηκε η κ. Νίνα Γεωργιάδου καταλήγοντας πως θα πρέπει επιτέλους να εγερθούμε, να υψώσουμε το ανάστημά μας. (Να σημειωθεί ότι το προπερασμένο Σάββατο, με πρωτοβουλία της Προόδου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην οποία συζητήθηκε το θέμα της χωματερής και της καύσης των σκουπιδιών. Εκδόθηκε μάλιστα ένα ψήφισμα που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και θα κληθούν να υπογράψουν όλοι οι φορείς και οι συλλογικότητες της Καλύμνου).

«Ζωή χωρίς αγώνα δεν έχει νόημα» είπε αποχαιρετώντας το ακροατήριο ο Χρήστος Λοβέρδος Στελακάτος προσθέτοντας εμφαντικά πως εκείνο που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας είναι ότι «μια κοινωνία γροθιά» είναι αυτό που φοβούνται και δεν θέλουν με τίποτα όσοι διαφεντεύουν τις ζωές και τις τύχες μας.

Οι καταγγελίες του 38χρονου ιχθυολόγου

Ο Χρήστος Λοβέρδος Στελακάτος ως ιχθυολόγος, σε μεγάλη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας, έγινε επανειλημμένα μάρτυρας χρήσης επικίνδυνων τοξικών ουσιών που καταστρέφουν την υγεία των καταναλωτών και μολύνουν ανεπανόρθωτα το θαλάσσιο περιβάλλον.

Στην χθεσινή του ομιλία προχώρησε, για μια ακόμη φορά, σε σοβαρότατες καταγγελίες οι οποίες αφορούσαν:

-στους τόνους φορμόλης που καταλήγουν στα ψάρια και το περιβάλλον και ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου στους ανθρώπους

-στις σάπιες τροφές και τα χρώματα των διχτυών των κλωβών που μετά την επεξεργασία ρίχνονται στη θάλασσα

-στις παγίδες εγκλωβισμού φυσικών πληθυσμών ψαριών και την πώλησή τους στη μαύρη αγορά

-τους τόνους ψαριών (λαβράκι) με εγκεφαλίτιδα που καταλήγουν στην αγορά

-στους τόνους αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των διαφόρων ασθενειών που προσβάλλουν τα ψάρια

-στην υποβάθμιση και καταστροφή περιοχών πoυ άλλοτε ήταν πλούσιες σε λιβάδια ποσειδωνίας κ.α.

Από τον 38χρονο ιχθυολόγο πληροφορήθηκαν οι Καλύμνιοι την αγορά της εταιρείας «Σελόντα» που διατηρεί ιχθυοκαλλιέργειες στο νησί, από το σχήμα της αμερικανικής Amerra Capital και το επενδυτικό fund Mubadala από το Άμπου Ντάμπι.

Η «Πρόοδος» μαζί με άλλες συλλογικότητες έχει εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον Χρήστο Λοβέρδο Στελακάτο (ΕΔΩ).

 

kalymnosola.com