«Μπλόκο» στο ξενοφοβικό μέτρο του Τραμπ για το άσυλο

Την άρνηση χορήγησης ασύλου σε μετανάστες που διασχίζουν τα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών απαγόρευσε σήμερα με προσωρινή απόφαση ακύρωσης ομοσπονδιακός δικαστής στο Σαν Φρανσίσκο εξετάζοντας προσφυγές κατά του σκληρού και νομικά διάτρητου μέτρου της κυβέρνησης Τραμπ.

α άτομα έχουν δικαίωμα ασύλου εάν κινούνται μεταξύ σημείων εισόδου», δήλωσε δικηγόρος του Κέντρου Συνταγματικών Δικαιωμάτων που μαζί με την Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών κατέφυγαν πρόσφατα στο δικαστήριο ενάντια στον ξενοφοβικό κανονισμό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε πριν λίγες μέρες διακήρυξη, βάσει της οποίας απαγορεύεται σε όσους εισέρχονται παράτυπα στις ΗΠΑ να υποβάλουν αίτηση ασύλου, δίνοντας αυτή τη δυνατότητα μόνο σε όσους περνούν από τα επίσημα σημεία εισόδου στη μεθόριο.

Δικηγόρος της Ένωσης σημείωσε ότι ορισμένοι άνθρωποι ζητούν άσυλο γιατί βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο, είτε στις πατρίδες τους είτε στο Μεξικό. «Δεν επιδοκιμάζουμε τους ανθρώπους που εισέρχονται, αλλά το Κογκρέσο αποφάσισε ότι, αν το κάνουν, πρέπει να τους επιτραπεί να υποβάλουν αίτηση ασύλου», ανέφερε.

Τα τελευταία χρόνια δεκάδες χιλιάδες μετανάστες εμφανίζονται κάθε χρόνο στην έρημο της Αριζόνα ή στη βόρεια όχθη του Ρίο Γκράντε του Τέξας και ζητούν άσυλο. Το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας εκτιμά ότι περίπου 70.000 άνθρωποι έχουν υποβάλει αίτημα για χορήγηση μεταξύ των επίσημων σημεία εισόδου.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι το καραβάνι με πρόσφυγες και μετανάστες από την Κεντρική Αμερική αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια. Περίπου 3.000 άνθρωποι έφτασαν στην Τιχουάνα του Μεξικού κοντά στα σύνορα με την Καλιφόρνια.

Ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να δώσει στα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που αναπτύχθηκαν κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό πιο ευρείες αρμοδιότητες, αναθέτοντάς τους την προστασία του προσωπικού της ομοσπονδιακής υπηρεσίας τελωνείων και προστασίας, εάν είναι απαραίτητο, όπως είπε αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα σχεδόν 6.000 στελέχη των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων για να υποστηρίξουν την αυστηρότερη φύλαξή τους και να εμποδίσουν τους μετανάστες.

Οι αμερικανικές αρχές έκλεισαν για ώρες την πιο πολυσύχναστη μεθοριακή διέλευση από και προς το Μεξικό τη Δευτέρα, για να τοποθετήσουν επιπλέον μπάρες και αγκαθωτά συρματοπλέγματα.

H κυκλοφορία προς βορρά στο πέρασμα Σαν Ισίδρο από την Τιχουάνα στο Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια, έκλεισαν προσωρινά για την «τοποθέτηση» των υλικών αυτών, εξήγησε εκπρόσωπος της CBP.

Το κλείσιμο της διέλευσης, μιας από τις πιο πολυάσχολες στον κόσμο, ήταν κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Χιλιάδες Μεξικανοί περνούν από αυτή κάθε μέρα με προορισμό πόλεις των ΗΠΑ, όπου εργάζονται, ή σπουδάζουν.

«Σήμερα έχασα το μεροκάματο. Ήδη τηλεφώνησα στην αφεντικίνα μου και της είπα ότι έχουν κλείσει τα πάντα και δεν ξέρω τι ώρα θα μπορέσω να περάσω», είπε η Μαρία Γκόμες, η οποία περνάει καθημερινά τα σύνορα για να πάει στη δουλειά της. «Δεν το πιστεύω ότι γίνεται αυτό», πρόσθεσε.

efsyn.gr