Παρέμβαση στο 1ο Γελ Γέρακα

Την Τετάρτη 14/11 σαν Συνέλευση Μαθητών/τριών από τον Αναρχικό / Αντιεξουσιαστικό χώρο με την βοήθεια συντρόφων/ισσών μας από την Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση Αροδαμός αποφασίσαμε να παρέμβουμε στο 1ο ΓΕΛ Γέρακα φωνάζοντας αντιφασιστικά, αντιεθνικιστικά και αντιπατριώτικα συνθήματα, πετάγωντας τρικάκια, μοιράζοντας κείμενα στους/στις μαθητές/τριες και βάφοντας αντίστοιχα συνθήματα.

Η δράση αυτή συνέβει σαν απάντηση στην έντονα εθνικιστική παρουσία του σχολείου στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Παρεβρεθήκαμε στην ώρα ενός διαλείμματος για να γίνουμε αισθητοί/ές σε όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες και μόλις γίναμε αντιληπτοί/ές από τους καθηγητές και τον διευθυντή του σχολείου προσπάθησαν να μαζεψουν τους μαθητές πάλι στις τάξεις, προσπαθώντας (αποτυγχημένα) να αποσιωπίσουν τον αντιφασιστικό λόγο. Οι ίδιοι καθηγητες που στήριξαν την «κινητοποιήση» των μαθητων μας δηλώσανε επανελλημένα πως «δεν υπαρχει λόγος για εντάσεις» και πως «γνωριζουμε την κατάσταση και ειναι υπο έλεγχο». Κατι το οποίο προφανώς απέχει κατα πολύ από την πραγματικότητα. Κατα την διάρκεια της παρουσίας μας αντιληφθήκαμε πολλά άτομα των οποίων οι αντιδράσεις τους φανέρωναν μια ξεκάθαρη ενόχληση αλλά περιορίστηκαν στο τσαλάκωμα των κειμένων που τους δώθηκαν. Όταν αντικρίσαμε βαμμένα εθνικιστικά συνθήματα και στοχάδια εντός του σχολείου σπεύσαμε να τα σβήσουμε. Τότε έγινε άμμεσα ξεκάθαρο ποιοι/ές μαθητές/τριες ήταν οι εθνικιστές/στριες που ψάχναμε καθώς αμέσως εμφανίστικαν και μέχρι και το τέλος της παρέμβασης μας προσπαθούσαν μας παρεμποδίσουν. Η απαντησή μας σε αυτές τις συμπεριφορές ήταν μόνο λεκτική καθώς θεωρήσαμε πως δεν ήταν ο σωστός χρόνος και μέρος για οτιδήποτε περαιτέρω. Τίποτα δεν έχει λήξει αυτό ήταν μόνο η αρχή. Φασίστες σας βρήκαμε και θα σας τσακίσουμε. Ούτε σπιθαμή γης στους εθνικιστές.

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε στους/τις μαθητες/τριες με λεπτομερής παράθεση των γεγονότων που μας κινητοποίησαν.

Λίγες μέρες πριν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μία ομάδα μαθητών από το 1ο ΓΕΛ Γέρακα, ζήτησε την άδεια από τους καθηγητές του σχολείου να παρελάσει φωνάζοντας το «Μακεδονία Ξακουστή», κι αυτοί αρνήθηκαν. Έτσι, αυτή η αυτοαποκαλούμενη «διμοιρία», αποφάσισε την ημέρα της παρέλασης να αποκοπεί από τους υπόλοιπους συμμαθητές της και να φωνάξει εθνικιστικά συνθήματα για την Κύπρο και τη Μακεδονία (εμβατήρια που ακούγονται από στρατιωτικές ομάδες και σε φασιστικές συρράξεις). Η πράξη αυτή τους διασφάλισε μία διήμερη αποβολή. Ως απάντηση στην αποβολή που δέχτηκαν οι εν λόγω μαθητές, το 15μελές συμβούλιο του σχολείου, δίχως γενική συνέλευση, αποφάσισε να θέσει το σχολείο υπό κατάληψη, υποστηρίζοντας την παρεούλα των φασιστών συμμαθητών τους. Οι τοίχοι του σχολείου βάφτηκαν με φασιστικά συνθήματα και νεοναζιστικά σύμβολα, ενώ κρεμάστηκαν μέχρι κι ελληνικές σημαίες. Όποιο παιδί τόλμησε να αντιδράσει στην εθνικιστική φιέστα που στήθηκε, δέχτηκε άμεσα τραμπουκισμό και απειλές, στις οποίες πήραν μέρος ακόμα και συγγενείς των φασιστών μαθητών, λέγοντας πως θα υποστηρίξουν τους μαθητές ακόμη και με «κουμπούρια». Τη συμπαράσταση τους δήλωσαν και γνωστά πολιτικά πρόσωπα. Το κλίμα κορυφώθηκε με την εμφάνιση της νεοναζιστικής οργάνωσης ΕΣΑ (Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση), η οποία μοίρασε φυλλάδια μίσους στους μαθητές του σχολείου, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρώτη «εθνικιστική κατάληψη», όπως την ονόμασε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα σχολείο αποτελεί προπύργιο φασιστικών ενεργειών και εθνικιστικής προπαγάνδας. Είναι απαράδεκτο οι σχολικοί χώροι να αποτελούν σημεία άνθισης παρόμοιων ιδεών. Μετά την στοχοποίηση των μεταναστών και προσφύγων μαθητών από -παρόμοιες με την προαναφερθείσα- ομάδες, είναι φανερό πως αυτές καταφέρνουν και βρίσκουν ελεύθερο πεδίο να διασπείρουν τις νεοναζιστικές/φασιστικές ιδεολογίες του μίσους. Αλλά, παράλληλα, βρίσκουν πάτημα και νεοναζιστικές οργανώσεις να μολύνουν τα μυαλά της νεολαίας, όπως η ΕΣΑ, η οποία πίσω της κρύβει σχέσεις με ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Τα σχολεία μας θέλουμε να είναι καθαρά από ναζίδια και εθνικιστικά σκουπίδια. Δεν χωράνε σε αυτά φασίστες και σάπια μυαλά που φέρουν παρόμοιες ιδεολογίες. Τα σχολεία είναι χώροι στους οποίους πρέπει να ακμάζουν οι ιδέες και τα προτάγματα της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Βρισκόμαστε, λοιπόν, απέναντι σε κάθε ρατσιστικό, σεξιστικό και ομοφοβικό κρούσμα εντός των χώρων αυτών και μαχόμαστε ενάντια σε κάθε ενέργεια που προωθεί την ανελευθερία, τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΤΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ

ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΤΣAΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Συνέλευση Μαθητών/τριών από τον Αναρχικό/Αντιεξουσιαστικό Χώρο

athens.indymedia.org