Φουντώνουν οι αντιδράσεις για την καταδίκη της 53χρονης

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Συνάντηση με την καθαρίστρια από το Βόλο που καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη ως «καταχραστής του Δημοσίου» επειδή παραποίησε απολυτηρίου Δημοτικού για να βρει δουλειά είχε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θηβών.

Σε δηλώσεις της (Open TV) η Βάσω Σαμακόβλη από τον «Ταχυδρόμο» γνωστοποίησε πως η 53χρονη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για το κύμα συμπαράστασης των τελευταίων ημερών και θέλησε να μιλήσει με την Εύη Καρυδάκη, πρόεδρο εργαζομένων των ΟΤΑ Μαγνησίας και να της μεταφέρει τις ευχαριστίες της.

«Ντρέπομαι αλλά ήθελα τα παιδιά μου να έχουν μια καλύτερη ζωή από τη δική μου. Έτρεμε η ψυχή μου μη μεγαλώσουν σε ίδρυμα όπως εγώ», δήλωσε η ίδια στην τοπική εφημερίδα της Θεσσαλίας.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Την άμεση αποφυλάκιση της γυναίκας για να σταματήσει ο γολγοθάς και να γυρίσει στη δουλειά της ζήτησε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής που πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Στο κάλεσμα τονίζεται ότι η 53χρονη «πρόσφερε τις υπηρεσίες της επί 20 χρόνια σε παιδικό σταθμό του Βόλου και η οποία καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη διότι εργαζόταν με «πλαστό απολυτήριο» δημοτικού. Η συνάδελφος ήταν απόφοιτη της Ε΄ δημοτικού και όχι της ΣΤ’».

Διαμαρτυρία για την καθαρίστρια

Το Συνδικάτο σημειώνει πως «τη στιγμή που άλλες ακόμα πιο καραμπινάτες οικονομικές υποθέσεις εκκρεμούν ζημιώνοντας το δημόσιο κατά εκατομμύρια ευρώ, το κράτος και η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη καταδικάζουν και φυλακίζουν μια εργαζόμενη γυναίκα.

Αποδεικνύεται ότι η αστική δικαιοσύνη μόνο τυφλή δεν είναι, εξοντώνει τους εργαζόμενους και αφήνει στο απυρόβλητο τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες. Η συνάδελφος ούτε έκλεβε, ούτε καταχράστηκε δημόσια χρήματα. Τα δούλευε και τα δούλευε σκληρά.

Στις 28 Νοεμβρίου η συζήτηση για την αίτηση αναστολής

Χθες η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ζήτησε να διαβιβαστεί σε εκείνη η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας, προκειμένου να  τη μελετήσει  για να κινηθούν οι διαδικασίες της αναίρεσης κατά της απόφασης σε βάρος της γυναίκας.

Η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της προφυλακισμένης προσδιορίστηκε για τις 28 Νοεμβρίου. Οι συνήγοροί της παράλληλα κατέθεσαν και αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ενώ η εισαγγελέας έχει ήδη κινήσει τις σχετικές διαδικασίες.

Η 53χρονη, που πρωτόδικα είχε επιβληθεί καταδικαστεί σε 15ετή ποινή φυλάκιση, ζήτησε δεύτερη ευκαιρία από το δικαστήριο και να μην είναι σκληρή η Δικαιοσύνη απέναντί της.

«Κραυγαλέα αντίθεση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα»

Στο μεταξύ ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών υπογράμμισε πως η επίμαχη απόφαση είναι κραυγαλέα αντίθεση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα επειδή «όσο χρονικό διάστημα ελάμβανε αντίστοιχες της θέσης της αποδοχές, η υπάλληλος παρείχε τις υπηρεσίες της, ούσα συνεπής στις απορρέουσες από τη θέση αυτή υποχρεώσεις της, δοθέντος μάλιστα ότι η συγκεκριμένη θέση εργασίας δεν απαιτούσε εξειδικευμένη γνώση ή ιδιαίτερες πνευματικές δεξιότητες και, επομένως, η έλλειψη απολυτηρίου Δημοτικού, δεν μπορούσε αντικειμενικά να επηρεάσει την ποιότητα των παρεχόμενων από αυτήν υπηρεσιών».

Στην ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ ανέφερε ότι «δεν προκύπτει ότι η συγκεκριμένη καθαρίστρια, χωρίς το ως άνω απολυτήριο, είχε υποδεέστερες ικανότητες και δεξιότητες για τη θέση αυτή από κάποιον άλλο που κατείχε τον τίτλο αυτόν». Προσθέτει δε ότι «δεν υπάρχει περιουσιακή βλάβη του Δημοσίου όταν η φερόμενη ζημία που επήλθε από την απατηλή συμπεριφορά του υπαλλήλου ισοσταθμίζεται από ισάξια αντιπαροχή».

Επίσης, σε κάθε περίπτωση, εάν δεν είχε προσληφθεί η συγκεκριμένη υπάλληλος, το Δημόσιο θα κατέβαλε το ισόποσο σε αποδοχές άλλου υπαλλήλου που θα απασχολούνταν στην ίδια θέση. Διαφορετικό, φυσικά, είναι το ζήτημα -προσθέτει ο ΔΣΑ- «της πιθανής τέλεσης αδικήματος, όχι σε βάρος του Δημοσίου, αλλά σε βάρος ενδεχομένως άλλων συνυποψηφίων για την ίδια υπαλληλική θέση, στην οποία διορίστηκε, εν τέλει, η υπάλληλος που έκανε χρήση πλαστού τίτλου, το οποίο όμως δεν αφορά την προκείμενη υπόθεση».

Τέλος, ο Σύλλογος σημείωσε ότι «όταν οι διατάξεις περί καταχραστών Δημοσίου βρίσκουν έδαφος εφαρμογής στο πρόσωπο οικονομικά αδύναμων κατηγορουμένων για πλαστά απολυτήρια Δημοτικού, ενώ δεν τυγχάνουν ανάλογης αντιμετώπισης πρόσωπα με οικονομική ισχύ που κατηγορούνται ότι έχουν καταχραστεί το δημόσιο χρήμα, κλονίζεται η ίδια η αξία της Ελληνικής Δικαιοσύνης και τίθεται εν αμφιβόλω η ισότητα που πρέπει να απολαμβάνουν όσοι οδηγούνται ενώπιόν της».

«Ανάγκη εκλογίκευσης των δρακόντειων ποινών»

Παράλληλα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τόνισε την ανάγκη «ανάγκης εκλογίκευσης των δρακόντειων ποινών που προβλέπει ο ν. 1608/50 και ορθότερης διάκρισης των αδικημάτων».

Η ΕΔΕ επεσήμανε πως «η χρήση ενός νόμου που ψηφίστηκε σε εντελώς διαφορετικές ιστορικές συνθήκες ως εργαλείο αντιμετώπισης σύγχρονων ζητημάτων οδηγεί σε αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Η αναντιστοιχία αδικήματος και ποινής στην προκειμένη περίπτωση είναι προφανής.

»Η σύγχυση που δημιουργείται από δύο διαφορετικές τάσεις που διαμορφώθηκαν στην νομολογία και οδηγούν σε διαφορετική ποινική αντιμετώπιση όμοιων περιπτώσεων μπορεί να αρθεί είτε με νομοθετική παρέμβαση είτε με λύση του νομικού ζητήματος από σταθερή νομολογία του Αρείου Πάγου».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι κατηγορίες περί αναλγησίας δικαστικών λειτουργών που εξέδωσαν τη συγκεκριμένη ή άλλες όμοιες αποφάσεις είναι τουλάχιστον άδικες και συγκαλύπτουν την πραγματική αιτία του προβλήματος. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί εκδίδουν πάντα τις αποφάσεις τους μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας».

efsyn.gr