«Είμαστε μαζί – Σπάμε το φράγμα της σιωπής»

Το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ για την 25η Νοέμβρη – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών


Το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ επ’ αφορμή της 25ης Νοέμβρη, Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, εξέδωσε το ακόλουθο μήνυμα:
Η 25η Νοέμβρη κηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Όμως αυτή η μέρα δεν είναι μόνο μια επέτειος μνήμης, αλλά αποτελεί μία μέρα διεκδίκησης και αγώνα ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Η μέρα αυτή είναι υπόμνηση για το σύγχρονο παρόν της βίας κατά των γυναικών και την επείγουσα ανάγκη να ανατραπούν και να εξαλειφθούν οι συνθήκες ανοχής και αναπαραγωγής της έμφυλης βίας. Γυναικοκτονίες. Βιασμοί. Σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στις φοιτητικές εστίες. Διακίνηση γυναικών με σκοπό την πορνεία. Εκμετάλλευση, οικονομική και σεξουαλική, προσφυγισσών και μεταναστριών. Ενδοοικογενειακή βία. Σεξισμός και υποτίμηση των γυναικών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διακρίσεις  και τη συναντάμε παντού: στο σπίτι, στο δρόμο, στη δουλειά, στο σχολείο, στην πολιτική, στην τηλεόραση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη μέρα και τη νύχτα, σε ανήλικες, ενήλικες και ηλικιωμένες, σε πλούσιες και φτωχές. Έχει τις ρίζες της στις πατριαρχικές αντιλήψεις εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα που επιβιώνουν μέχρι σήμερα και αποτελούν επίδειξη κυριαρχίας και ελέγχου του γυναικείου σώματος.
Είναι η μέρα που ενώνουμε τη φωνή μας με τις γυναίκες που διεκδικούν και αντιστέκονται, που σπάνε το φράγμα της σιωπής, που ανατρέπουν τους μύθους περί συνενοχής και παίρνουν θέση ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Κινήματα όπως το #MeToo για τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο του θεάματος αλλά ευρύτερα της εργασίας που ξεκίνησε στην Αμερική και επεκτάθηκε και στην Ευρώπη και μόλις πρόσφατα εξελίσσεται και στην Ινδία, το κίνημα #NiUnaMenos, Ούτε μία λιγότερη!, όπου γυναίκες στην Αργεντινή αλλά και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής απεργούν και βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη σεξιστική βία και τις δολοφονίες συμβάλλουν στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση και στη δημιουργία ενός μετώπου μηδενικής ανοχής στη βία κατά των γυναικών. Διότι το «προσωπικό είναι πολιτικό» και άρα η βία κατά των γυναικών δεν αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες και τα κορίτσια, αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Γι’ αυτό θα πρέπει να καταγγέλλεται δημόσια από όλους και όλες, πολίτες, εκπροσώπους φορέων, λειτουργούς της πολιτείας, θεσμικούς παράγοντες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η αναφορά και η καταδίκη της έμφυλης βίας συνιστούν αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής παρέμβασης για την πρόληψη και εξάλειψή της. Διότι μας αφορά όλες και όλους, όσες και όσους θέλουμε να κάνουμε βήματα μπροστά για την άρση των έμφυλων διακρίσεων, την έμπρακτη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών και τη χειραφέτησή τους από την πατριαρχία.
Η έμφυλη βία έχει πολλές αποχρώσεις. Μας αφορά εξίσου η ρατσιστική, σεξιστική, τρανσφοβική και ομοφοβική βία που στρέφεται εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων αναπαραγόμενη σε ακροδεξιούς θύλακες που δεν διστάζουν να λιντσάρουν σε δημόσια θέα τον Ζακ Κωστόπουλο, ακτιβιστή του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος.
Η χώρα μας ψήφισε τον περασμένο Μάρτιο στο ελληνικό κοινοβούλιο τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κάνοντας νόμο του κράτους την πρώτη διεθνή συνθήκη που ορίζει και κατονομάζει την έμφυλη βία, την βία με βάση το φύλο. Τη Σύμβαση με την οποία δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για την ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών αλλά και για την θέσπιση της συντονισμένης δράσης της πολιτείας για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και κατά των κοριτσιών.
Τώρα ανοίγεται μπροστά μας το πεδίο της εφαρμογής.
Τώρα ανοίγεται μπροστά μας η ανάγκη για κοινωνική αλλαγή, για εξάλειψη της σεξιστικής κουλτούρας, για να έρθουν στο φως αθέατες όψεις του σεξισμού της καθημερινότητας, αλλά και για να εξαλειφθούν οι εμπεδωμένες σεξιστικές συμπεριφορές και στάσεις στο δημόσιο χώρο. Συμπεριφορές και στάσεις που αναπαράγουν την έμφυλη βία, τις έμφυλες ανισότητες και την υποτίμηση της αξιοπρέπειας των γυναικών.
Τώρα ανοίγεται μπροστά μας η ανάγκη να αρθεί ο σεξισμός και η ομοφοβία.
Δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις για να σπάσει η σιωπή και η ανοχή απέναντι στις πολλαπλές μορφές της έμφυλης βίας.
Για να σπάσει η σιωπή για :
τις γυναικοκτονίες,
τους βιασμούς,
τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων,
τους αναγκαστικούς γάμους και τις αναγκαστικές στειρώσεις,
τα εγκλήματα στο όνομα της «τιμής»
την ενδοοικογενειακή βία και τη βία μεταξύ συντρόφων,
την σωματική, ψυχολογική και λεκτική κακοποίηση των γυναικών,
την σεξουαλική παρενόχληση
Για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε μαζί, ενώνοντας δυνάμεις, για να σπάσει το φράγμα της σιωπής και να υπάρξει μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών.

left.gr