Εκεί όπου οι μαθητές είπαν όχι σε εθνικιστική κατάληψη

«Οι μαθητές γυρνάμε την πλάτη σε όλους όσοι σπέρνουν με τη θέση τους τα παραπάνω, δηλαδή τους φασίστες δολοφόνους της Χρυσής Αυγής καθώς και άλλων φασιστικών ομάδων, που τις προβάλλουν και τις  προωθούν μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τα site τους»

Εντείνεται τις τελευταίες ημέρες η προσπάθεια Χρυσής Αυγής και φασιστικών κύκλων, προκειμένου να οδηγηθούν μαθητές σε εθνικιστικές καταλήψεις, κυρίως σε σχολεία της βόρειας Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, οι ίδιοι αυτοί κύκλοι δεν διστάζουν να στοχοποιήσουν και εκπαιδευτικούς που αντιτίθενται στις πρακτικές των ακροδεξιών. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, με αφορμή τη σχολική γιορτή του Πολυτεχνείου στα Χανιά, αλλά και στη Βέροια, όπου εκπαιδευτικοί αντιδρούν στις εθνικιστικές καταλήψεις.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη. Αυτή όπου μαθητές απέτρεψαν την πραγματοποίηση κατάληψης υποτίθεται για «εθνικά θέματα», αλλά πραγματοποίησαν αντίστοιχη δράση για τα προβλήματα που πραγματικά απασχολούν τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα.

Έτσι στο επίκεντρο των κινητοποιήσεών τους βρέθηκαν οι ελλείψεις στην εκπαίδευση, η υποχρηματοδότηση, η πρόσβαση στην τριτοβάθμια, οι αλλαγές στο Λύκειο κ.ά.

Πρόκειται για το 1ο ΓΕΛ Μενεμένης, όπου, κατά τη συνεδρίαση του 15μελούς, μαθητές έβαλαν το ζήτημα να γίνει κατάληψη υπό το σύνθημα «Μακεδονία γη ελληνική». Αφού ακολούθησε συζήτηση, οι μαθητές αποφάσισαν ότι η εν λόγω ρητορική προκαλεί μίσος και έχθρα, καλλιεργώντας παράλληλα τον αλυτρωτισμό και τη διάθεση για πολέμους.

Οι μαθητές του σχολείου υπογραμμίζουν επίσης ότι γυρνούν την πλάτη «σε όλους όσοι σπέρνουν με τη θέση τους τα παραπάνω, δηλαδή τους φασίστες δολοφόνους της Χρυσής Αυγής καθώς και άλλων φασιστικών ομάδων».

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ώρα, σχολεία και μαθητές συντονίζονται ενάντια στις «εθνικιστικές καταλήψεις»

Αναλυτικά όσα αναφέρονται για το περιστατικό από την ιστοσελίδα mathites.gr:

«Μετά τα γεγονότα που έγιναν στο 2ο ΓΕΛ Συκεών, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απάντησε με χημικά και ΜΑΤ στην κινητοποίηση μαθητών, φοιτητών, καθηγητών και γονιών που βρίσκονταν εκεί για διαμαρτυρία σε εκδήλωση προγραμματισμένη με ομιλητή τον υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, συνεχίστηκε μια συζήτηση που εδώ και καιρό απασχολεί την μαθητική κοινότητα για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι σε μια σειρά προβλήματα και ελλείψεις, που έχουμε στα σχολεία μας, καθώς και για το νομοσχέδιο για το λύκειο και το εξεταστικό  που ετοιμάζεται να καταθέσει.

Στη συνεδρίαση του 15μελούς του 1ου ΓΕΛ Μενεμένης μετά από την απόφαση για καταδίκη των παραπάνω γεγονότων αποφάσισε να δώσει συνέχεια στη διαμαρτυρία του με τη μορφή της κατάληψης για αρκετά ζητήματα (βλ. http://www.mathites.gr/?p=2236). Στην συζήτηση για τα αιτήματα της κατάληψης, κάποιοι μαθητές από το 15μελές έβαλαν το ζήτημα να γίνει κατάληψη με σύνθημα «Μακεδονία γη ελληνική».

Το 15μελές μετά από συζήτηση και με την μαθητική κοινότητα, αποφάσισε ότι το συγκεκριμένο σύνθημα προκαλεί μίσος και έχθρα ανάμεσα σε γειτονικούς λαούς, τον αλυτρωτισμό και διάθεση για πολέμους. Ότι στον εθνικισμό δεν μπορούμε να απαντάμε με εθνικισμό, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους συμμαθητές μας στα Σκόπια ή την Βουλγαρία… 

Οι μαθητές γυρνάμε την πλάτη σε όλους όσοι σπέρνουν με τη θέση τους τα παραπάνω, δηλαδή τους φασίστες δολοφόνους της Χρυσής Αυγής καθώς και άλλων φασιστικών ομάδων, που τις προβάλλουν και τις  προωθούν μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τα site τους.

Όσοι πραγματικά αγαπάμε την πατρίδα μας και θέλουμε να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας, πρέπει να καταδικάσουμε την ίδια την συμφωνία των Πρεσπών η οποία με την σειρά της προκαλεί πολεμικές διαθέσεις και στις δύο χώρες και όχι μόνο. Αλλά κυρίως στο γεγονός, ότι δίνει στο ΝΑΤΟ την άδεια να πατήσει περισσότερο το πόδι του στα Βαλκάνια με νέες πολεμικές βάσεις.

Επίσης, μεγάλη συζήτηση ανάμεσα στους μαθητές έγινε για τα προβλήματα που συνολικά τους απασχολούν και στο σχολείο, αλλά και μετά το σχολείο. Το γεγονός δηλαδή ότι το σχολείο που έχουν σήμερα, δεν είναι σε καμία περίπτωση το σχολείο που έχουμε όλοι ανάγκη. Οι ελλείψεις στο ίδιο το περιεχόμενο των γνώσεων, σε καθηγητές και σε εξοπλισμούς είναι ζητήματα που απασχολούν πολύ τους μαθητές. Τέλος, συζήτησαν ότι το νέο λύκειο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν είναι το λύκειο που έχουμε ανάγκη.»

alfavita.gr