Γερμανική εφημερίδα πρότεινε ότι η Βενεζουέλα θα μπορούσε να γίνει για τη Ρωσία «μια νέα Κούβα στην πίσω αυλή των Ηνωμένων Πολιτειών»

Η άφιξη των στρατηγικών Ρωσικών βομβαρδιστικών αεροπλάνων TU-160 στη Βενεζουέλα προκάλεσε μια σπασμωδική κίνηση από μερικούς Αμερικανούς αξιωματούχους, αν και τα αεροσκάφη δεν μετέφεραν τα πυρηνικά όπλα και είχαν  επισκεφθεί  τη χώρα στο παρελθόν.

Η Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine υποστηρίζει ότι η ταραχή  των Αμερικανικών κυβερνητικών κύκλων που προκλήθηκε από την επίσκεψη των Ρωσικών TU-160 στη Βενεζουέλα σχετίζεται με το γεγονός ότι ενώ ο έλεγχος των ΗΠΑ στην περιοχή αποδυναμώνεται, ειδικά στην ίδια τη Βενεζουέλα, η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της στη Λατινική Αμερική. Η εφημερίδα πρότεινε ακόμη και ότι η Βενεζουέλα θα μπορούσε να γίνει μια «νέα Κούβα στην πίσω αυλή της Αμερικής «για τη Ρωσία.

Η Frankfurter  Algemaine σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια η Ρωσία έχει επενδύσει σημαντικά στον ενεργειακό τομέα της Βενεζουέλας,  αποφεύγοντας την  στασιμότητα λόγω της γήρανσης του εξοπλισμού και την έλλειψη νέων χώρων γεωτρήσεων.
 Η Μόσχα είναι επίσης μία από τις λίγες χώρες που εξακολουθούν να παρέχουν νέα δάνεια στο Καράκας, αναδιάρθρωση και ακυρώνουν τα παλαιά δάνεια, όταν η χώρα αγωνίζεται να επιστρέψει ένα τεράστιο χρέος. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψης του Προέδρου της Βενεζουέλας Nicolas Maduro στη Μόσχα, η Ρωσία δεσμεύθηκε να επενδύσει $6.000.000.000 στο εγγύς μέλλον.

Ένας άλλος τομέας συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών είναι η στρατιωτική σφαίρα. Η εφημερίδα σημείωσε ότι μετά τις ΗΠΑ που σταμάτησαν  να προμηθεύουν  όπλα στο Καράκας και το Ισραήλ σταμάτησε να προμηθεύει ανταλλακτικά για τα  F-16, η Μόσχα παρενέβη για να γεμίσει το κενό. Η Ρωσία και η Βενεζουέλα υπέγραψαν πολλά εκατομμύρια συμβόλαια για στρατιωτικό εξοπλισμό, και στο εγγύς μέλλον η χώρα θα ξεκινήσει την παραγωγή τουφεκιών  Καλάσνικοφ στο έδαφός της.

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine, η Ρωσική βοήθεια όχι μόνο επέτρεψε στην Βενεζουέλα για να επιβιώσει οικονομικά, αλλά ενίσχυσε και τον  στρατό της, ο οποίος έχει γίνει ένας από τους ισχυρότερους στην περιοχή. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι το περασμένο έτος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Donald Trump αποκάλυψε ότι η Ουάσινγκτον δεν αποκλείει μια στρατιωτική επιλογή ως μέσο για την επίλυση της  αντιπαράθεσης της με το Καράκας.

Η Γερμανική εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η Ρωσία θα πρέπει να προστατεύσει τις επενδύσεις της στη Βενεζουέλα και ως εκ τούτου έστειλε στρατηγικά βομβαρδιστικά της για να περιπολούν την Καραϊβική Θάλασσα για να καταστήσει σαφές στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι το  Καράκας είναι «δεν μόνο του». Τα μέσα ενημέρωσης δεν εξηγούν γιατί τα TU-160 επέστρεψαν  στην Ρωσία σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

es.news-front.info