Ιταλία: Ένας «πατριώτης» υπουργός (Σαλβίνι) κι’ ένας έμπορος ναρκωτικών

Salvini Lucci

Σάλο προκάλεσε στη γειτονική Ιταλία η φωτογραφία του «υπερπατριώτη» υπουργού εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι με οργανωμένο οπαδό της Μίλαν ο οποίος έχει καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών. Η φωτογραφία – στην οποία οι δυο άντρες χαιρετιούνται εγκάρδια – τραβήχτηκε από κινητό την περασμένη Κυριακή κατά τη διάρκεια γιορτής για τα 50 χρόνια των οργανωμένων οπαδών της Μίλαν, γνωστών και ως Ultras. Ο κύριος που χαιρετά τον «πατριώτη» υπουργό Σαλβίνι είναι ο Λούκα Λούτσι ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, συνελήφθη πριν λίγους μήνες για εμπόριο ναρκωτικών και καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, ο Λούτσι ήταν υπεύθυνος για τη μεταφορά ποσοτήτων ναρκωτικών στο Μιλάνο, απ’ όπου τα πουλούσε σε μικρότερους εμπόρους ναρκωτικών.
Στις εύλογες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο Ματέο Σαλβίνι επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, λέγοντας αρχικά πως… και ο ίδιος διερευνάται από τις αρχές για άλλη υπόθεση. «Και εγώ είμαι ύποπτος μεταξύ υπόπτων» σημείωσε ο ακροδεξιός υπουργός. Αργότερα, ο Σαλβίνι ισχυρίστηκε ότι… «ήταν η πρώτη φορά» που συναντούσε τον Λούτσι και πως δε γνώριζε το ποινικό μητρώο του μιλανέζου οπαδού. Ωστόσο, η οικειότητα με την οποία χαιρετιούνται οι δύο άντρες δεν συνηγορεί στο ότι συναντιόντουσαν για πρώτη φορά… 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σαλβίνι – ένα από τα νέα πολιτικά ινδάλματα της ακροδεξιάς στην Ευρώπη – ελέγχεται από την ιταλική δικαιοσύνη, καθώς πριν λίγους μήνες ο εισαγγελέας του Παλέρμο είχει ασκήσει αγωγή εναντίον του για απαγωγή περίπου 170 μεταναστών που παρέμειναν επί ένα 10ήμερο σχεδόν στο σκάφος της ακτοφυλακής που τους είχε περισυλλέξει από τη θάλασσα.
Πέραν αυτής της υπόθεσης, ο ακροδεξιός υπουργός έχει ανοιχτό μέτωπο και με την εισαγγελία της Γένοβας η οποία διεκδικεί την επιστροφή 49 εκατ. ευρώ που είχε εισπράξει παράτυπα ως κρατική επιχορήγηση η Λέγκα στο διάστημα 2008-10, έπειτα από την καταδίκη για απάτη πρώην ιθυνόντων του κόμματος.
«Ο πατριωτισμός αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων» είχε γράψει ο βρετανός συγγραφέας και ποιητής Σάμουελ Τζόνσον και η ίδια η ιστορία δείχνει να επιβεβαιώνει τα λόγια του συχνά.


atexnos.gr