Έφυγε από τη ζωή η γιαγιά – σύμβολο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες της Λέσβου..


Από τη ζωή έφυγε η Μαρίτσα Μαυραπίδου, μία από τις γιαγιάδες της Λέσβου που απαθανατίστηκαν να δίνουν γάλα σε βρέφος προσφύγων από την Συρία και προτάθηκαν για Νόμπελ Ειρήνης.  
 
Η Μαρίτσα Μαυραπίδου, ήταν μία από τις τρεις γιαγιάδες που αποτέλεσαν σύμβολο της αλληλεγγύης του λαού της Λέσβου στον λαό της Συρίας και στους πρόσφυγες Σύρους που έφτασαν το 2015-2016 στο χωριό της, τη Σκάλα Συκαμνιάς. 
 
Οι τρεις φίλες γιαγιάδες, Μαρίτσα Μαυραπίδου, Αιμιλία Καμβύση και Ευστρατία Μαυραπίδου, καταγράφηκαν από τον φωτογραφικό φακό να δίνουν γάλα σε ένα βρέφος στην ακτή. Το μωρό ήταν παιδί μίας μητέρας – πρόσφυγα από την Συρία, η οποία μόλις είχε καταφτάσει μαζί του στο νησί.  
 
Αυτή δεν ήταν η μοναδική προσφορά τους, καθώς σε καθημερινή βάση οι τρεις φίλες κατέβαιναν στην ακτή μαζί με άλλους αλληλέγγυους και συμπαραστέκονταν στους πρόσφυγες, προσφέροντας ότι βοήθεια μπορούσαν.  
 
Η γιαγιά Μαρίτσα μαζί με τις φίλες της έπλεκε για τους πρόσφυγες σκουφιά, κάλτσες και μπλούζες. Μάλιστα, την φωτογράφισαν με μία σακούλα γεμάτη με πλεκτά σκουφάκια, ενώ περίμενε να φτάσουν πρόσφυγες για να τα μοιράσει στα παιδιά τους.  
 

 
Ακόμα έφτιαχνε και τους μοίραζε τραχανάδες και κριθαράκια, ενώ είχε και βάρδια στο καζάνι του κοινοβίου. 
 

 
Η γιαγιά Μαρίτσα, που έφυγε στα 90 της χρόνια, ήταν επίσης παιδί προσφύγων από τα Μοσχονήσια της Μικρασίας. 
 
Η ιστορία τους έγινε γνωστή εξαιτίας της φωτογραφίας του φωτογράφου Λευτέρη Παρτσάλη και συγκίνησε τον πλανήτη. 
 
Μάλιστα, η φωτογραφία αποτέλεσε και αφορμή για να προταθούν ως υποψήφιες για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης! 
 
Τον Νοέμβριο του 2015, το χωριό των γιαγιάδων επισκέφτηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος συνάντησε την Μηλίτσα, την μία από τις φίλες της Μαρίτσας.  
 
Τότε την συνεχάρη για την στάση της και την αλληλεγγύη που έδειξε στους πρόσφυγες της Συρίας.  
 
Και εκείνη απάντησε, εκ μέρους και των τριών: «Γιατί λες μπράβο γιέ μου; Τι έκανα;» 
 
Το ίδιο είχαν πει και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, όταν τις επισκέφτηκε στο νησί, με το που έγινε γνωστή η υποψηφιότητά τους για το Νόμπελ.  
 
Από δημοσιογράφο ρωτήθηκαν γιατί βοηθάνε τους πρόσφυγες η γιαγιά Μαρίτσα απάντησε: «Καλά παιδιά είναι. Μερικές φορές κουρασμένα από το ταξίδι με βοηθάνε να κουβαλήσουμε τα ξύλα για τη σόμπα μου»! 
 
Η κηδεία της Μαρίτσας θα γίνει Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, στις 15:00, στο κοιμητήριο της Συκαμνιάς. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλλεί στην Παναγιά τη Γοργόνα, στο λιμανάκι της Σκάλας. 
 
Αν η μάνα του Φύσσα είναι μάνα όλων μας, η γιαγιά Μαρίτσα είναι σίγουρα η γιαγιά μας. Θα είναι αιώνια η μνήμη σου γιαγιά… 


ripes.gr