Οι Κουβανικές ιατρικές ταξιαρχίες, να είναι υποψήφιες για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2020

Κουβανικές ιατρικές ταξιαρχίες - Υποψηφιότητα για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2020

Προς την Επιτροπή Νόμπελ Ειρήνης:

Εν μέσω αυτής της παγκόσμιας πανδημίας άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη ιστορία, υπάρχει μια ομάδα από μια μικρή χώρα που έχει δώσει ελπίδα και έμπνευση σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο:
οι κουβανοί γιατροί και νοσοκόμες που αποτελούν μέρος της Διεθνούς Ιατρικής Ταξιαρχίας Henry Reeve που εργάζεται τώρα σε 21 χώρες για την καταπολέμηση του Covid-19.

Αναγνωρίζοντας την υπέροχη αλληλεγγύη και την ανιδιοτέλειά τους, σώζοντας χιλιάδες ζωές θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο, σας καλούμε να τους απονείμετε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

Η Ταξιαρχία Henry Reeve είναι μόνο ένα μέρος του κουβανικού ιατρικού συστήματος, που συντονίζεται από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Κούβας, το οποίο έχει στείλει περισσότερο προσωπικό υγείας να εργάζεται στο εξωτερικό από ολόκληρο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ονομάστηκε έτσι από έναν στρατιώτη γεννημένο στις ΗΠΑ που αγωνίστηκε για επτά χρόνια στον απελευθερωτικό στρατό της Κούβας εναντίον των Ισπανών στον πόλεμο της ανεξαρτησίας. Δημιουργήθηκε από τον πρώην ηγέτη της Κούβας Φιδέλ Κάστρο το 2005, όταν οι ΗΠΑ απέρριψαν την προσφορά να στείλουν 1.500 κουβανούς γιατρούς για παροχή βοήθειας μετά τον τυφώνα Κατρίνα.

Η Ταξιαρχία βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή παρέχοντας ανακούφιση από καταστροφές.

Πριν από το COVID-19, οι 7.400 εθελοντικοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης της Ταξιαρχίας είχαν θεραπεύσει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια άτομα σε 21 χώρες που πλήττονται από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές και επιδημίες στον κόσμο.

Περίπου 80.000 ζωές έχουν σωθεί ως άμεσο αποτέλεσμα της πρώτης γραμμής επείγουσας ιατρικής θεραπείας της Ταξιαρχίας σε ασθενείς σε αυτές τις χώρες. Μία από τις πιο ηρωικές πράξεις τους ήταν το 2014-2015, όταν η Ταξιαρχία έστειλε πάνω από 400 γιατρούς, νοσοκόμες και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στη Δυτική Αφρική για να αντιμετωπίσει την επικίνδυνη πανδημία του Έμπολα, εργαζόμενος σε περιοχές όπου οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και ακόμη και οι βασικές υποδομές όπως οι δρόμοι και οι επικοινωνίες τα συστήματα ήταν ελάχιστα. Αυτή η ομάδα αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ιατρική επέμβαση στο έδαφος στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία.

Τώρα η Ταξιαρχία εργάζεται παγκοσμίως για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ο κόσμος συγκινήθηκε τόσο πολύ όταν είδε τους Κουβανούς να πηγαίνουν στο πιο μολυσμένο μέρος της Ιταλίας, τη Λομβαρδία, για να βοηθήσουν να σώσουν ζωές.

Από την 1η Μαΐου, πάνω από 1.450 κουβανοι ιατροι καταπολεμούν το COVID-19 σε 21 χώρες:
Αγκόλα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαρμπάντος, Μπελίζ, Πράσινο Ακρωτήριο, Δομίνικα, Γρανάδα, Αϊτή, Ονδούρα, Ιταλία (Λομβαρδία και Πιεμόντε), Τζαμάικα, Νικαράγουα, Πριγκιπάτο της Ανδόρας, Κατάρ, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Σαν Βιτσέντ και Γρεναδίνες, Σάντα Λουσία, Νότια Αφρική, Σουρινάμ, Τόγκο και Βενεζουέλα.

Παρόλο που γνωρίζουμε ότι έχει περάσει η περίοδος υποβολής υποψηφιότητας, ζητάμε από την Επιτροπή Νόμπελ να κάνει μια εξαίρεση, δεδομένης της εξαιρετικής ανταπόκρισης της Διεθνούς Ιατρικης Ταξιαρχιας Henry Reeve προς την παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από τον κοροναϊό.

Το παράδειγμά τους για ανιδιοτέλεια, θάρρος και αλληλεγγύη στη μέση της πανδημίας είναι απαράμιλλη και αξίζει το πιο διάσημο βραβείο ειρήνης στον κόσμο.

Με εκτίμηση,

η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΗ
για το ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ
που υπογράφει και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Νόμπελ στους γιατρούς της ΚΟΥΒΑΣ
Nobel
 Prize for the Doctors of Cuba