«Μα πώς θα κάνουν μπάνιο οι Ρωσίδες δίπλα σε πρόσφυγες;»

«Κίνδυνο» αποτελούν οι 2-3 οικογένειες προσφύγων που είχαν νοικιάσει διαμερίσματα στην Παραλία Κατερίνης, σύμφωνα με τους ανθρώπους του τουρισμού εκεί, οι οποίοι είναι φιλόξενοι ακόμη κι αν απειλούν με εξώδικα σε όποιον νοικιάζει το σπίτι του σε πρόσφυγες…

Συναγωνισμός αντιπροσφυγικών τόνων

Η σύσκεψη που κάλεσε την περασμένη Κυριακή το Επιμελητήριο Κατερίνης ήταν σαν συναγωνισμός αντιπροσφυγικών τόνων και κρυμμένων ή ανυπόκριτων ρατσιστικών σχολίων. Ζητούσαν μάλιστα και «διακριτικότητα» διότι… πώς θα κάνουν μπάνιο οι Ρωσίδες με τις μουσουλμανικές οικογένειες δίπλα;

Στη σύσκεψη είχαν κληθεί εκπρόσωποι φορέων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, η αντιπεριφερειάρχης, οι βουλευτές Πιερίας και οι δήμαρχοι των τριών δήμων. Δεν προσήλθαν καν οι βουλευτές Φώντας Μπαραλιάκος (Ν.Δ.) και Άννα Μάνη (Ν.Δ.), η Μπέττυ Σκούφα (ΣΥΡΙΖΑ), οι δήμαρχοι Κώστας Κουκοδήμος, Βαγγέλης Γερολιόλιος και Αναστάσιος Μανώλας και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Ξυπτερά.

Το πρόβλημα είναι… το «Πρόγραμμα Ήλιος»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, δεν ήθελε «διακριτικότητα» διότι «το ΕΒΕ δεν λειτουργεί ούτε σαν Φιλική Εταιρεία, ούτε σαν κρυφό σχολειό» και δεν θα «κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί γιατί πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά(;)». Είδε ακόμη πως το πρόβλημα είναι… το «Πρόγραμμα Ήλιος» που δίνει τη δυνατότητα σε πρόσφυγες και μετανάστες να νοικιάζουν δωμάτια όπου βρουν. Αμέσως μετά τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, τοποθετήθηκαν οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι φορέων, οι οποίοι στο σύνολό τους παραδέχθηκαν πως σήμερα το πρόβλημα είναι ελεγχόμενο, αλλά με άγνωστη εξέλιξη αν δεν ληφθούν μέτρα. Ο βουλευτής της Ν.Δ. Σάββας Χιονίδης (και πρώην δήμαρχος Κατερίνης) ήταν απλώς υπέρ της διακριτικής μεταχείρισης αφού «φτάσαμε (το 2016) να έχουμε 2,5 χιλιάδες πρόσφυγες και κανείς δεν έμαθε τίποτα. Επιλέξαμε την τακτική που ακολούθησαν στη Ρόδο και όχι στην Κω». Ωστόσο και γι’ αυτόν «οι πόρτες ανοίγουν από τα λίγα άτομα και μετά τα 20 γίνονται 40 κ.λπ.».

«Πρόκειται για ουσιαστικό θέμα» συνηγόρησε η αντιπεριφερειάρχης, εκπροσωπώντας και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Θα είχε ενδιαφέρον μάλιστα να μας πει ο κ. περιφερειάρχης αν συμφωνεί με τη θέση της ότι θα πρέπει οι φορείς της περιοχής να ζητήσουν την έκδοση… Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου(!) που θα ρυθμίζει το θέμα. Ή με τη δήλωσή της: «Ρώτησαν τον ελληνικό λαό, ρώτησαν τους Έλληνες, αν θέλουν την “ενσωμάτωση”; Πρέπει να ερωτηθούν οι Έλληνες αν θέλουν την “ενσωμάτωση”».

«Μα πώς θα κάνουν μπάνιο οι Ρωσίδες δίπλα σε πρόσφυγες;»

Και πού να επιτρέπεται δηλαδή να νοικιάζουν οι πρόσφυγες, αφού δεν τους θέλουν ούτε στην Κατερίνη; Όπως είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Κώστας Ρέχας, «πρόβλημα έχει όλη η πόλη της Κατερίνης, γιατί και η Κατερίνη είναι τουριστική και η εικόνα που θα δει κάποιος μετά τις 9 η ώρα το βράδυ στο κέντρο της πόλης, με οικογένειες μουσουλμάνων με 5-6 παιδιά η καθεμία και γυναίκες με μουσουλμανικές μαντίλες να κατακλύζουν την περιοχή δεν είναι και η καλύτερη για τον τουρισμό της περιοχής». Και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων, Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, είδε «ευρύτερο σχέδιο» υποβάθμισης για να πουλήσουν φτηνά τα ακίνητά τους και γι’ αυτό θα κάνει εξώδικα σε όσους νοικιάζουν τα δωμάτια σε πρόσφυγες, αφού «δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξοδεύουμε χρήματα για να διαφημίζουμε τον τουρισμό στην Πιερία, όταν κάποιοι εγκαθιστούν μουσουλμάνους μετανάστες με μπούργκες στην παραλιακή ζώνη και καταστρέφουν όλη αυτή την προσπάθεια».

Ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνης, Κωνσταντίνος Χατζηιωαννίδης ,από την πλευρά του αναρωτήθηκε σχετικά: «Πρόκειται για αφέλεια ή για συνειδητή και μεθοδευμένη επιδίωξη, θεωρώντας την κρίσιμη περίοδο ευκαιρία για ρατσιστικές κορόνες και με “τάχα” οικονομικές αναλύσεις να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα;». Απάντηση έδωσε και η Γνωσούλα Χαϊλατζίδου, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, που δήλωσε στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης» ότι «ακούστηκαν πράγματα τραγικά, να ντρέπεσαι να λες ότι είσαι από την Πιερία, ανατριχιαστικές απόψεις, δεν θέλω καν να διανοηθώ τι εννοεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου για το πώς θα κάνουν οι Ρωσίδες μπάνιο δίπλα σε πρόσφυγες και μετανάστες».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών