Μεξικό: Διέρρευσαν έγγραφα που αποκαλύπτουν ολιγαρχικό σχέδιο για την ανατροπή του ΑΜΛΟ

Οι ολιγάρχες και τα πολιτικά κόμματα του Μεξικού έχουν συμμαχήσει μυστικά σε μια συμμαχία για να ανατρέψουν τον αριστερό Πρόεδρο Λόπε Ομπραντόρ από την εξουσία, με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης, της Ουάσινγκτον και της Wall Street.

Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν, μερικές από τις πιο ισχυρές δυνάμεις στο Μεξικό ενώνονται σε μια εκστρατεία με σκοπό να ανατρέψουν τον πρώτο αριστερό πρόεδρο της χώρας εδώ και δεκαετίες, τον Αντρέ Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ. Και προφανώς έχουν βρει υποστήριξη στην Ουάσινγκτον και στη Wall Street. Γνωστός ευρέως ως AΜΛΟ, ο Μεξικανός αριστερός ηγέτης έκανε εκστρατεία για τον «τερματισμό της σκοτεινής νύχτας του νεοφιλελευθερισμού», όπως είχε υποσχεθεί.

Ο ΑΜΛΟ, έχει εφαρμόσει ένα επαναστατικό όραμα που ονομάζει «Τέταρτος Μετασχηματισμός», ορκιζόμενος να καταπολεμήσει τη φτώχεια, τη διαφθορά και τη βία των ναρκωτικών – και έχει ολοένα και περισσότερο “χτυπήσει” τις πλούσιες ελίτ του έθνους του. Ο ΑΜΛΠ έθεσε επίσης μια πρόκληση για τη συναίνεση εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Η κυβέρνησή του παρείχε καταφύγιο στον εκλεγμένο σοσιαλιστικό πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες και σε μέλη του πολιτικού κόμματος του Έβο που εξορίστηκαν μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ.

Η AMLO πραγματοποίησε επίσης μια ιστορική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κούβας Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ, και μάλιστα δήλωσε ότι το Μεξικό θα ήταν πρόθυμο να σπάσει τον μονομερή αποκλεισμό των ΗΠΑ από τη Βενεζουέλα και να πουλήσει την πολιορκημένη βενζίνη της κυβέρνησης Chavista. Αυτές οι πολιτικές του ΑΜΛΟ, εισπράττουν την οργή των ολιγαρχών τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας του.

Στις 18 Ιουνίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αύξησε τις πιέσεις της στο Μεξικό, στοχεύοντας σε εταιρείες και άτομα με κυρώσεις για παροχή νερού στη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο μιας ανθρωπιστικής συμφωνίας πετρελαίου για τρόφιμα. Η αξία του πέσο του Μεξικού μειώθηκε αμέσως κατά 2 τοις εκατό μετά την επιβολή κυρώσεων από την κυβέρνηση Τραμπ.

Αυτά τα πρώτα δείγματα του οικονομικού πολέμου της Ουάσινγκτον στο νότιο γείτονά της ήρθε λίγες μέρες μετά τη συνέντευξη Τύπου του ΑΜΛΟ, στην οποία αποκάλυψε ότι τα πολιτικά κόμματα που είχαν κυριαρχήσει στην πολιτική του Μεξικού για δεκαετίες πριν από αυτόν, έχουν κρυφά ενοποιηθεί σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν τον πρόεδρο, χρόνια πριν λήξει η δημοκρατική του εντολή, δηλαδή το 2024. Οι δυνάμεις που προσπαθούν να απομακρύνουν τον ΑΜΛΟ από την εξουσία περιλαμβάνουν μεγάλα δίκτυα μέσων μαζικής ενημέρωσης, τεράστιες εταιρείες, διοικητές και δημάρχους, πρώην προέδρους και σημαντικούς επιχειρηματικούς ηγέτες.

Το «Μπλοκ Αντιπολίτευσης»

Σύμφωνα με ένα έγγραφο που διέρρευσε, αυτοαποκαλούνται «Μπλοκ Αντιπολίτευσης» (Bloque Opositor Amplio ή BOA). Και λένε ότι έχουν λομπίστες στην Ουάσινγκτον, χρηματοοικονομικούς επενδυτές στη Wall Street, και σημαντικούς δημοσιογράφους από εγχώρια και ξένα μέσα ενημέρωσης στην ομάδα τους.

Το «Μπλοκ Αντιπολίτευσης» σχεδιάζει να δαιμονοποιήσει τον ΑΜΛΟ με προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης Σε συνέντευξη Τύπου στις 9 Ιουνίου, η μεξικανική κυβέρνηση δημοσίευσε ένα έγγραφο στρατηγικής που διέρρευσε, το οποίο φέρεται να συντάχθηκε από το μπλοκ ευρείας αντιπολίτευσης, με τίτλο «Let’s Rescue Mexico» (Rescatemos a México).

Η κυβέρνηση του ΑΜΛΟ δήλωσε ότι δεν γνώριζε την προέλευση της διαρροής. Οι σελίδες που διέρρευσαν περιλαμβάνουν ένα σχέδιο συγκεκριμένων μέτρων που θα λάβει η συμμαχία της αντιπολίτευσης για να ανατρέψει τον ΑΜΛΟ.Jenaro Villamil@jenarovillamil

#ConferenciaPresidente. Presentan un documento confidencial de un presunto Bloque Opositor Amplio (BOA) para desplazar a Morena y al gobierno actual en las elecciones del 2021.

Προβολή εικόνας στο Twitter
Προβολή εικόνας στο Twitter
Προβολή εικόνας στο Twitter
Προβολή εικόνας στο Twitter

9.037 · Cuauhtémoc, Distrito FederalΠληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter11,5 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Οι σελίδες που διέρρευσαν

Οι σελίδες που διέρρευσαν λένε μεταξύ άλλων ότι το «Μπλοκ Αντιπολίτευσης» έχει τον «διεθνή τύπο (ΗΠΑ και Ευρώπη)», μαζί με «ξένους ανταποκριτές στο Μεξικό». Το έγγραφο αναφέρει ακόμη και συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μαζί με μεμονωμένους δημοσιογράφους και influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάδοση της προπαγάνδας τους κατά του ΑΜΛΟ. Στη λίστα υπάρχουν μερικές από τις κορυφαίες δημοσιεύσεις ειδήσεων στο Μεξικό: Nexos, Proceso, Reforma, El Universal, Milenio, El Financiero και El Economista.

Ο κατάλογος των μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων κατά του ΑΜΛΟ στο έγγραφο BOA
BOA AMLO Mexican media journalists

Το «σχέδιο δράσης» καθιστά σαφές ότι αυτή η ισχυρή συμμαχία της αντιπολίτευσης επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τον εκτεταμένο έλεγχό της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να κατηγορήσει εμμονικά την AMLO για «ανεργία, φτώχεια, ανασφάλεια και διαφθορά» στο Μεξικό.

Η BOA δηλώνει ακόμη και σαφώς στο σχέδιό της ότι θα χρησιμοποιήσει «ομάδες δικτύων κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, επιρροές και αναλυτές για να επιμείνει στην καταστροφή της οικονομίας, των δημοκρατικών θεσμών και στον πολιτικό αυταρχισμό της κυβέρνησης του 4Τ» (χρησιμοποιώντας αρκτικόλεξο για τον Τέταρτο Ανασχηματισμό).

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ΑΜΛΟ κατάφερε να μετριάσει τον οικονομικό αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης του κορανοϊού, δίνοντας μεγάλα ποσά δημόσιου χρήματος στους πληγέντες, μέσω κοινωνικών προγραμμάτων.

Πηγή: Thegrayzone