Μια συνέντευξη δραματικά επίκαιρη μετά από 29 χρόνια

Ο Ντορούμπα Μπιν Γουαχάντ, ιδρυτικό στέλεχος του Κόμματος Μαύροι Πάνθηρες, που είχε μείνει άδικα 19 χρόνια στις αμερικανικές φυλακές, μιλούσε το 1991 στην Ιωάννα Σωτήρχου και στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» με αφορμή τον ανελέητο ξυλοδαρμό ενός μαύρου από αστυνομικούς στο Λος Άντζελες. Αναδημοσιεύουμε σήμερα, τα όσα έλεγε τότε για τη ρατσιστική βία της Αστυνομίας, για το ανδροκρατικό καθεστώς των Ευρωπαίων αποίκων αλλά και για τους επιτυχημένους μαύρους που έχουν γίνει λευκοί στη νοοτροπία…

Ο Ντορούμπα Μπιν Γουαχάντ, συγγραφέας, ακτιβιστής και πρώην πολιτικός κρατούμενος, ήταν ιστορικό στέλεχος των Μαύρων Πανθήρων. Γεννημένος το 1944, μεγάλωσε στο νότιο Μπρονξ, στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης. Τον είχαμε γνωρίσει πριν από 29 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1991, στον απόηχο του ανελέητου ξυλοδαρμού ενός μαύρου από αστυνομικούς στο Λος Αντζελες. Αναπόφευκτα θυμηθήκαμε τη συνέντευξη μαζί του («Ελευθεροτυπία» 16/12/1991), καθώς ακόμη μια ρατσιστική αστυνομική κτηνωδία έβαλε φωτιά στην Αμερική των διακρίσεων.

Είχε απελευθερωθεί μόλις ενάμισι χρόνο από την καταδίκη του σε ισόβια το 1971 για απόπειρα δολοφονίας δύο αστυνομικών σε μια συμπλοκή στην οποία δεν ήταν καν παρών. Χρειάστηκε 19 χρόνια για να αποδείξει την αθωότητά του: μαθαίνοντας για την ύπαρξη μιας μυστικής ομάδας του FBI γνωστής ως COINTELPRO, το 1975 κατέθεσε αγωγή εναντίον του FBI και του αστυνομικού τμήματος της πόλης της Νέας Υόρκης. Αποκαλύφθηκαν έτσι περισσότερες από 300.000 σελίδες ντοκουμέντων που όχι μόνο τον απάλλαξαν, αλλά υποχρέωσαν την αμερικανική κυβέρνηση και το FBI το 1995 και την αστυνομία της Ν.Υ. το 2000 να του καταβάλλουν αποζημιώσεις με τις οποίες ίδρυσε της Εκστρατεία για την Απελευθέρωση των Μαύρων Πολιτικών Κρατουμένων και των Κρατουμένων Πολέμου.

Ακολουθώντας τη μοίρα των μαύρων της εποχής, σύμφωνα με την οποία αν ήσουν από 16 έως 25 χρόνων είχες δύο στις πέντε πιθανότητες να βρεθείς στη φυλακή, ο Ντορούμπα φυλακίστηκε από τα 18 του. Τον πολιτικοποίησαν δύο δολοφονίες: του Μάλκολμ Χ από τον οποίο επηρεάστηκε ιδεολογικά και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

«Οχι γιατί συμφωνούσα με τη φιλοσοφία του, αλλά γιατί ένιωσα ότι η δολοφονία μιας προσωπικότητας σαν τον Κινγκ από την αμερικανική κυβέρνηση συμβόλιζε ωμά στη μαύρη κοινότητα ότι η Αμερική των λευκών δεν ήταν έτοιμη να σεβαστεί το γεγονός ότι οι μαύροι είναι άνθρωποι, έχουν αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, κι απέμενε μόνο ο δρόμος του αγώνα. Αφού μπορούσαν να εκτελέσουν ένα φιλειρηνιστή, υπέρμαχο της ενσωμάτωσης, που πίστευε στις αρχές και τα ιδανικά της λευκής Αμερικής, εφόσον σκότωσαν αυτόν, τότε τους άξιζε να έχουν να αντιμετωπίσουν και να ασχοληθούν μαζί μου» μας είχε πει τότε. Το όνομα άλλωστε που επέλεξε, το Ντορούμπα σημαίνει Καταιγίδα.

Στη συνέντευξη/ντοκουμέντο που δημοσιεύουμε σήμερα δεν μας μιλά μόνο για τις διακρίσεις κατά των μαύρων στις ΗΠΑ συμβολίζοντας τον αγώνα για τη χειραφέτησή τους, αλλά θίγει και το αποικιοκρατικό παρελθόν και ρατσιστικό παρόν της Ευρώπης.

Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα; Βρείτε το…

«Αποικοι στη χώρα τους οι μαύροι»

Ο Ντορούμπα Μπιν Γουαχάντ, ιδρυτικό μέλος των Μαύρων Πανθήρων, μιλά για την κατάσταση των μαύρων και έγχρωμων στην Αμερική σε συνέντευξη στην Ιωάννα Σωτήρχου που δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία» στις 19/12/1991

«Εσωτερική αποικία», χαρακτηρίζει το καθεστώς υπό το οποίο διαβιούν οι μαύροι και έγχρωμοι στην Αμερική. Ο Ντορούμπα Μπιν Γουαχάντ μάς μίλησε για τη ζωή των μαύρων, τις ιδέες και τον αγώνα του στο μαύρο κίνημα και εναντίον του ρατσισμού πριν από 20 χρόνια και σήμερα. Με τη διευκρίνηση ότι η βία στην Αμερική είναι τόσο παραδοσιακή όσο και η μηλόπιτα.

• Τι έχει μείνει σήμερα από το κίνημα των μαύρων και το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων;about:blank

Οι συνθήκες ζωής των μαύρων είναι σήμερα συγκριτικά χειρότερες από αυτές πριν από 20 χρόνια. Μπορεί να υπάρχει λιγότερη οργάνωση, αλλά η συνειδητοποίηση του κόσμου είναι πιο υψηλή. Υπάρχει αναθέρμανση στη μαύρη νεολαία γύρω από το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων (ΚΜΠ) και τον Μάλκολμ Χ, τις ιδέες και τις αρχές τους. Ακόμη και σκέψεις νέων για την επανίδρυση του ΚΜΠ πάνω στις 10 οργανωτικές αρχές.Η επίσημη ιστορία των ΗΠΑ μπορεί να μην κατέγραψε τους αγώνες μας, αλλά η μαύρη κοινότητα σέβεται ακόμη αυτό που συμβόλιζε το ΚΜΠ, χρειάζεται ακόμη τον αγώνα για να κατακτήσει αυτό που πάντα είχε ανάγκη, το δικαίωμα να καθορίζει την τύχη της.

• Η άνοδος του φασισμού στην Ευρώπη έχει αντιστοιχία με ρατσιστικές επιθέσεις στις ΗΠΑ;

Οι ρατσιστικές επιθέσεις δεν σταμάτησαν ποτέ. Και η άσκηση ρατσιστικής βίας και κακομεταχείρισης από οργανώσεις ή την αστυνομία είναι πάντα συχνή και μεγάλη. Υπάρχει αύξηση, φυσικά, τον τελευταίο καιρό.

Ολα αυτά τα χρόνια το λευκό ανδροκρατικό καθεστώς των Ευρωπαίων αποίκων-ιμπεριαλιστών δημιουργεί μια εγκληματική εικόνα των έγχρωμων, για να εξαπολύει τις κατασταλτικές του επιθέσεις χωρίς αντιρρήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όλες οι πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στράφηκαν κατά εγχρώμων. Θεωρούμε ρατσιστικούς ακόμη και τους νόμους κατά των μεταναστών, κυρίως από τον αποκαλούμενο τρίτο κόσμο, που θεσπίζονται στην Ευρώπη. Μια Ευρώπη που εθελοτυφλεί μπροστά στις γενοκτονίες και την καταπάτηση δικαιωμάτων των εγχρώμων που άσκησε επί αιώνες με την αποικιοκρατία, βασίζοντας την πολιτική, οικονομική, στρατιωτική, πολιτιστική και κοινωνική της κυριαρχία στην καταπίεση και εκμετάλλευση κυρίως εγχρώμων, γυναικών και φτωχών. Η κυριαρχία της Νέας Τάξης θα επιβληθεί και πάλι πάνω στην εκμετάλλευση των αδυνάτων από τους ρατσιστές λευκούς ανδροκράτες.

Μαύροι κατά μαύρων

• Βλέπουμε, ωστόσο, μαύρους τόσο σε θέσεις εξουσίας όσο και σε περίοπτη θέση ανάμεσα στους καλλιτέχνες.

Υπάρχουν και μαύροι εχθροί για τον λαό των μαύρων. Μαύροι καπιταλιστές που ταυτίζονται με το σύστημα της λευκής εξουσίας των ανδροκρατών. Δεν έχει σημασία αν σε εκμεταλλεύεται λευκός ή μαύρος, αλλά η ίδια η εκμετάλλευση. Αυτοί που, για να πετύχουν, έχουν γίνει όσο πιο λευκοί μπορούν στη νοοτροπία και τον τρόπο που σκέφτονται. Είσαι επιτυχημένος όσο δεν τους απειλείς και πρέπει να αρνείσαι ότι είσαι μαύρος σ’ αυτή την κοινωνία των προνομίων για τους λευκούς. Συνήθως αυτούς τους μαύρους παρουσιάζουν δημόσια, για να δημιουργήσουν την πλαστή εικόνα του σεβασμού της διαφορετικότητας. Η πραγματικότητα της μαύρης κοινότητας είναι άλλη. Είναι αυτή της εξαθλίωσης, της ρατσιστικής βίας που υφίστανται καθημερινά, της φυλακής και της ανεργίας. Οι μαύροι δεν είναι στρατοκράτες σαν τον Κόλιν Πάουελ ή ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί σαν τον Κλάρενς Τόμας. Αυτοί είναι συνεργάτες του συστήματος ενάντια στα συμφέροντα του λαού τους.

Για τους καλλιτέχνες ο ρόλος τους είναι πιο επιζήμιος. Εκλαμβάνονται σαν εκπρόσωποι των μαύρων, διαστρεβλώνοντας έτσι τη μαύρη κοινότητα, πραγματικότητα και κουλτούρα που είναι διαφορετική.

Για παράδειγμα η ραπ μουσική έγινε δημοφιλής και γνωστή από τα πλέον αντιδραστικά και σεξιστικά γκρουπ που δεν απειλούσαν τίποτα. Η δυναμική της ραπ είναι διαφορετική όμως· αυτοί που έχουν απήχηση είναι επιτυχημένοι και χρησιμοποιούνται για να επηρεάσουν τους νέους. Είναι αυτοί που δυσφημούν τους μαύρους και τις ιδέες και την αξία των αγώνων τους. Τώρα που οι ιδέες του ΚΜΠ και του μαύρου κινήματος αποκτούν απήχηση, γυρίζονται ταινίες για τον Μάλκολμ Χ και το κίνημα.

Ο Σπάικ Λι όμως δεν είχε ποτέ σχέση με το κίνημα. Οσο καλές προθέσεις και να ’χει δεν μπορεί, ακόμη και αν θέλει, να αποδώσει τον επαναστατικό χαρακτήρα του Μάλκολμ Χ και τη συμβολή του στον αγώνα των μαύρων. Είναι απολίτικος και χωρίς κοινωνική συνείδηση. Το πολύ πολύ να παραχαράζει με τον τρόπο του την ιστορία, όπως η επίσημη ιστορία υπονομεύει το κίνημά μας δυσφημίζοντάς τους σαν εγκληματίες και αιμοβόρους πιστολάδες. Ανήκει στη μεσαία τάξη και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι μύθους γύρω από την καθημερινότητα των μαύρων. Διότι την αγνοεί και δεν έχει καμιά σχέση με το απελευθερωτικό κίνημα».

[…]

Η δημοσίευση της συνέντευξης στην «Ελευθεροτυπία»

• Υποστηρίζετε ακόμη την ένοπλη αυτοάμυνα των μαύρων;

Οταν κάποιος σου τινάζει τα μυαλά στον αέρα, επειδή δεν του αρέσει το χρώμα του δέρματός σου, γίνεται τρόπος επιβίωσης. Οι μαύροι υπόκεινται σε αυθαίρετες ρατσιστικές επιθέσεις σ’ ένα παραδοσιακά γι’ αυτούς παράνομο σύστημα και μια άδικη κοινωνική οργάνωση. Το δικαίωμα της ανατροπής μιας κυβέρνησης που σε καταπιέζει και σε βιάζει καθημερινά αναγνωρίζεται και στο Σύνταγμα των ΗΠΑ. Εχουμε αυτό το δικαίωμα και θέλουμε να το εξασκήσουμε για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας. Εκτός αν είσαι μαζοχιστής ή τρελός και σ’ αρέσει να τρως ξύλο και να σε δολοφονούν. Το πραγματικό ζήτημα όμως είναι άλλο: Αν οι καταπιεσμένοι έχουν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

Μόνο λευκός ο ρατσισμός

Ο Ντορούμπα Μπιν Γουαχάντ σε πιο πρόσφατη φωτογραφία

• Αν κάποιος μιλούσε για μαύρο ρατσισμό;

Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στον κόσμο, ιστορικά. Ο ρατσισμός είναι άσκηση της λευκής ανδροκρατικής εξουσίας πάνω στους έγχρωμους, τις γυναίκες, τους φτωχούς. Οι μαύροι δεν έχουν τον έλεγχο πάνω στην κοινωνία, δεν την εκμεταλλεύονται και δεν μπορούμε να δεχτούμε μια συζήτηση σ’ ένα θέμα με εννοιολογικές ενδείξεις και αφηρημένα.

Μπορεί να υπάρχουν μαύροι που να αντιπαθούν τους Ευρωπαίους για τα όσα έχουν υποφέρει ή τα όσα γνωρίζουν από την Ιστορία. Αλλά αυτό είναι φυσικό. Δεν μεταφράζεται όμως σε ιδεολογικό, πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό και στρατιωτικό επίπεδο κυριαρχίας, όπως τα προνόμια και η δύναμη των λευκών ανδροκρατών.

• Ποιοι είναι οι στόχοι του αγώνα σας;

Σύμφωνα με τις οικουμενικές διακηρύξεις, έχουμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, δηλαδή στη δυνατότητα να καθορίσουν οι μαύροι τι θέλουν να κάνουν, τον τρόπο που θέλουν να οργανωθούν.

Αυτό το δικαίωμα δεν μας το έδωσαν ποτέ, με αποτέλεσμα οι μαύροι να αποτελούν μια εσωτερική αποικία στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ το μόνο που έχει κάνει είναι να πραγματοποιήσει μια πολιτική γενοκτονίας και καταστολής για να μη μας το παραχωρήσει. Οταν διέλυσε το ΚΜΠ, το έκανε όχι γιατί θα ανατρέπαμε την κυβέρνηση, αλλά επειδή οι ιδέες και ο αγώνας μας είχε απήχηση και δεν ανεχόταν το ενδεχόμενο να μην ελέγχει 30 εκατομμύρια μαύρους.

Η κατασκευασμένη συναίνεση δεν είναι νόμιμη. Δεν έχουμε περιθώρια επιλογής και αν διατυπώνεις μια άποψη πέρα από το πλαίσιο που επιβάλουν σε χαρακτηρίζουν εξτρεμιστή και τρελό. Οι ιδέες μας δεν μπορούσαν να διακινηθούν ελεύθερα για να τύχουν της εκτίμησης της μαύρης κοινότητας. Ως μόνη λύση στα προβλήματα των μαύρων προωθήθηκαν οι απόψεις των οπαδών της ενσωμάτωσης.

Μόνο όταν μπορέσουμε να οργανωθούμε στη μαύρη κοινότητα με τον τρόπο που θέλουμε μπορούμε να προσδιορίσουμε την επιλογή μας.

Αν μπορούσαμε να οργανώσουμε ένα κόμμα Μαύρων για να κερδίσουμε τον λαό μας και αυτός αρνιόταν τις ιδέες μας, αυτό θα ήταν απόφασή τους και θα έπρεπε να ζήσουμε με αυτό. Οι άνθρωποι όμως, πάνω απ’ όλα, έχουν το δικαίωμα να μπορούν να αποφασίσουν τι θέλουν και τι θα κάνουν με ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορίες κι επιλογές, όχι μέσα σε πλαστά συστήματα επιλογής που την ακυρώνουν στην ουσία. Θέλουμε να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας ως άνθρωποι, να μπορούμε να οργανωθούμε έτσι ώστε να αποκτήσουμε πολιτική δύναμη και η αυτοδιάθεσή μας στις ΗΠΑ θα έρθει σαν συνέπεια ανατροπής της υπάρχουσας τάξης οικονομικών κοινωνικών σχέσεων. Η αληθινή λύση για τους μαύρους κατά τη γνώμη μας θα είναι συνέπεια της ενδυνάμωσης της μαύρης πολιτικής έξω από το υπάρχον σύστημα, όπου η δομή της εξουσίας στηρίζεται στην κυριαρχία των λευκών ανδροκρατών.

Η λύση βρίσκεται στη δύναμή μας να καθορίσουμε την τύχη μας ανεξάρτητα από το υπάρχον σύστημα το οποίο πρέπει να καταστραφεί.

Η μεγαλύτερη… απειλή

Μαζί με τη συνέντευξη το 1991 είχε δημοδιευτεί και το παρακάτω κείμενο:

«Οι Μαύροι Πάνθηρες αποτελούν την πιο μεγάλη απειλή στην εσωτερική ασφάλεια της χώρας»

Εντγκαρ Τζ. Χούβερ, αρχηγός του FBI από το 1924 ώς το 1972 που πέθανε

Αυτή η… απειλή ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1966 από δύο φοιτητές στο Οκλαντ της Καλιφόρνιας, τους Μπομπ Σιλ και Χιούι Νιούτον, με στόχο την αυτοάμυνα των μαύρων και οργανώθηκε στη βάση 10 σημείων που αντανακλούσαν τα αιτήματα της μαύρης κοινότητας: Πολιτική δύναμη ώστε οι μαύροι να είναι σε θέση να καθορίζουν τη μοίρα τους, τερματισμό της αστυνομικής βίας και των ρατσιστικών επιθέσεων στη μαύρη κοινότητα, αντιρατσιστική εκπαίδευση, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης κ.ά.

Πάνω σε αυτές τις αρχές οργάνωσαν προγράμματα αλληλοβοήθειας και υποστήριξης στις μαύρες κοινότητες: Συσσίτια για χιλιάδες παιδιά, αντιρατσιστικά σχολεία, υγειονομικούς σταθμούς κ.λπ..

Διαχωρισμένοι από τον μαύρο εθνικισμό και τον πολιτιστικό εθνικισμό, η πολιτική ανάλυσή τους εμπεριείχε ταξικά κριτήρια και συνεργάστηκαν με λευκούς ριζοσπάστες και τις υπόλοιπες καταπιεζόμενες οργανώσεις εγχρώμων.

Υποστήριξαν το δικαίωμα της ένοπλης αυτοάμυνας των μαύρων ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις, ενώ ο Νιούτον μνημονεύεται για την ένοπλη περιφρούρηση στις γειτονιές των μαύρων, με το πιστόλι και το Σύνταγμα στο χέρι, για να προστατεύει τους μαύρους από τις αυθαίρετες ρατσιστικές επιθέσεις της αστυνομίας και να τους μαθαίνει τα δικαιώματά τους.

Επειτα από διαφωνία, το 1971, οι ιδρυτές του ΚΜΠ ηγούνται της μετριοπαθούς τάξης, το κόμμα διασπάται και ο Ελντριτζ Κλίβερ θεωρείται αρχηγός της επαναστατικής τάσης.

Γύρω στο 1975 οι αρχές με αμείλικτες διώξεις και επιθέσεις κατά των μελών του, που περιελάμβαναν από κατασκευασμένες κατηγορίες μέχρι δολοφονίες, το διέλυσαν.

Το ΚΜΠ μπορεί να είχε μόνο μερικές χιλιάδες μέλη, αλλά η εμβέλεια και η απήχηση που είχαν οι αρχές του στη μαύρη κοινότητα ήταν μεγάλες.

Σήμερα, ο σύντροφός τού Μουμία Αμπού Τζαμάλ, πρώην θανατοποινίτης, παραμένει φυλακισμένος από το 1982 ενώ ένα πρώην μέλος των Μαύρων Πανθήρων, ο Ρόμεϊν «Τσιπ» Φιτστζέραλντ συμπληρώνει μισόν αιώνα στη φυλακή. Δημοσίευμα του «Γκάρντιαν» το 2018 αναφέρει πως ακόμη 18 μέλη του μαύρου κινήματος βρίσκονταν κρατούμενοι για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Αρκετοί διακηρύσσουν την αθωότητά τους, ενώ περισσότεροι από 10 μέλη του μαύρου κινήματος είχαν πεθάνει στις φυλακές από το 2000 (thecrimereport.org).

Τι θα πει να είσαι μαύρος στην Αμερική, ήταν ο τίτλος ενός κομματιού που πλαισίωνε τη συνέντευξη. Σήμερα:

Αν και είναι λιγότεροι από το 13% του πληθυσμού, έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πέσουν νεκροί από αστυνομικά πυρά έναντι των λευκών (30 μαύροι νεκροί ανά εκατομμύριο έναντι 12 λευκών).

Οι λευκοί έχουν σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερο εισόδημα και το χάσμα της ανισότητας και των διακρίσεων δεν αντικατοπτρίζεται μόνο σε αυτό το στοιχείο.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν το υψηλότερο πληθυσμό κρατουμένων στον κόσμο, καθώς αντιστοιχούν 555 φυλακισμένοι ανά 100.000 πληθυσμού, με τους μαύρους να αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των ενήλικων καταδικασμένων. Φυλακίζονται σε υπερπενταπλάσιο ρυθμό από τους λευκούς: Το 2018 αντιστοιχούσαν 2.272 μαύροι κρατούμενοι στους 100.000 μαύρους έναντι 392 λευκών κρατούμενων ανά 100.000 λευκούς άνδρες (https://www.pewresearch.org).

Το ποσοστό ανεργίας τους από το 1972 που συλλέγονται επισήμως στοιχεία παραμένει σταθερά υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με αυτό των λευκών.

https://www.efsyn.gr/