Διώχνουν 80 αναγνωρισμένους πρόσφυγες από τη δομή LM Μυρσίνης

Ακόμα δεν έχει «στεγνώσει το μελάνι» από την 25η Μαΐου που είχα γράψει άρθρο-έγκληση με τίτλο «Ποια πολιτική προσφυγικού θα εφαρμόσεις Ναμπίλ στο ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Μυρσίνης;» και η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αποφάσισε να εκδιώξει σε πρώτη φάση 11.237 αναγνωρισμένους πρόσφυγες από τις δομές, ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα σπίτια νησιών και ενδοχώρας.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κατήγγειλε τις εξώσεις των πρώτων 11.237 προσφύγων, αναφέροντας ότι «το να αναγκάζονται οι άνθρωποι να αποχωρήσουν χωρίς να υπάρχει δίχτυ ασφαλείας, ούτε μέτρα εξασφάλισης της αυτάρκειάς τους, μπορεί να οδηγήσει στη φτώχεια και αστεγία».

Η πολιτική που εφαρμόζει στο προσφυγικό η κυβέρνηση δημιούργησε έντονα αρνητικές κριτικές, ακόμα και των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων της «Καθημερινής» (28/5/2020), που την επικρίνουν για «απώλεια μεγάλου μέρους ευρωπαϊκών κονδυλίων, κακοδιαχείριση, οικονομικές ατασθαλίες, έλλειψη σχεδιασμού, παρουσιάζοντας ψευδώς θετική εικόνα ότι όλα βαίνουν καλώς. Το αποτέλεσμα είναι ότι η κυβέρνηση αποδεικνύεται αναξιόπιστη στους πολίτες, ενώ παράλληλα τους τελευταίους μήνες έχει χάσει και μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των Βρυξελλών, που εντοπίζουν το ένα ατόπημα μετά το άλλο»!about:blank

Πρέπει να αξιοποιηθούν τα προγράμματα ενταξιακής διαδικασίας για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, «Εστία» και «Ηλιος», που είχε προβλέψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ώστε αφενός βγαίνοντας από τις δομές να έχουν εφόδια για να μπορέσουν να ενταχτούν στο κοινωνικό σύνολο και αφετέρου για στέγαση και ελληνομάθειά τους.

Αποφασίζουν χωρίς σχεδιασμό για την επόμενη μέρα, με άλυτα τα προβλήματα για τη ζωή αυτών που θα διωχτούν από τις δομές. Η εμμονή του υπουργείου να προχωρήσει στις εξώσεις έχει προκαλέσει απόγνωση στους πρόσφυγες και πονοκέφαλο στις Αρχές, εκθέτοντάς τους και στον κορονοϊό αφού δεν θα έχουν στέγη για τήρηση μέτρων προστασίας, καθώς και κίνδυνο να γεμίσουν τα πάρκα και πλατείες χωριών και πόλεων, στη δική μας περίπτωση με 80 άστεγους πρόσφυγες σε Λεχαινά, Ανδραβίδα ή άλλους δήμους.

Και όπως έγραψε η «Καθημερινή», «παράλληλα πολλές κινήσεις γίνονται εν κρυπτώ χωρίς να υπάρξει συνεννόηση με τοπικές κοινωνίες και Τοπική Αυτοδιοίκηση ή τους ανθρώπους των οργανισμών, και πολλές φορές δημιουργείται έκρυθμη κατάσταση».

Μέτρα, όπως αυτό της εκδίωξης, αποτελούν συνέχεια της ιδεοληπτικής, βαθιά ρατσιστικής, αναποτελεσματικής και επικίνδυνης κυβερνητικής πολιτικής στο μεταναστευτικό-προσφυγικό. Στην LM Μυρσίνης θα την εφαρμόσουν οι διοικούντες;

Μάκης Μπαλαούρας*

*Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

https://www.efsyn.gr/