Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και μισθοφόροι τρομοκρατούν την Κολομβία και τη Βενεζουέλα

Του Scott Scheffer για το Struggle La Lucha

Σε συνέντευξη Τύπου τον Ιανουάριο του 2019, ο τότε σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον εμφανίστηκε με ένα σημειωματάριο το οποίο «5.000 αμερικανικά στρατεύματα στην Κολομβία» το οποίο ήταν ορατό για φωτογράφους. Προσποιούμενος ότι ήταν ακούσιο, έδειξε την απειλή για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Πριν από τρεις εβδομάδες, μια ταξιαρχία ειδικευμένων αμερικανικών στρατευμάτων άρχισε να φθάνει στην Κολομβία.

Τα στρατεύματα βρίσκονται στην Μπογκοτά και στα βόρεια της πολιτείας του Σανταντέρ, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Η ταξιαρχία είναι μέρος ενός σχεδίου του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για την αποστολή σχετικά μικρών ομάδων ειδικά εκπαιδευμένων αμερικανικών στρατευμάτων και «συμβούλων» μαζί με σημαντικό αριθμό μισθοφόρων που έχουν προσληφθεί από τις ΗΠΑ, που ονομάζονται Ταξιαρχίες Βοήθειας για την Ασφάλεια (SFABs). Ελπίζουν να κερδίσουν πολεμικές ζώνες όπου ο ιμπεριαλιστικός στρατός διώχθηκε και δεν μπόρεσε να νικήσει την αντίσταση του λαού. Υπό την διοίκηση του Αμερικάνου Στρατηγού Scott Jackson, παρόμοιες ταξιαρχίες είχαν σταλεί στο Αφγανιστάν και στην Αφρική. Αυτές είναι οι πρώτες στη Λατινική Αμερική.

Η αποστολή τους χαρακτηρίζεται από τον Trump και τον υπουργό Άμυνας Mark Esper ως «μια αποστολή ενισχυσης του αγωνα κατα των ναρκωτικών». Για δύο δεκαετίες οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την παραγωγή κόκας και το εμπόριο κοκαΐνης ως δικαιολογία για να κρατήσουν στρατεύματα στην Κολομβία και να προμηθεύσουν τον κολομβιανό στρατό με δισεκατομμύρια δολάρια και προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η αφορμή δεν θα μπορούσε να είναι πιο υποκριτική. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά κοκαΐνης στον κόσμο, και οι ομάδες κατασκοπείας των ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε πολλά σκάνδαλα διακίνησης ναρκωτικών για τη χρηματοδότηση άλλων παράνομων επιχειρήσεων από τον πόλεμο της Κορέας 1950-1953. Η πραγματική αποστολή του SFAB είναι μέρος του συνολικού σχεδίου των ΗΠΑ: να νικήσει τον ένοπλο επαναστατικό αγώνα στην Κολομβία – τον πιο ανθεκτικό στη Λατινική Αμερική – και να ενισχύσει τον κολομβιανό στρατό για εισβολή στη Βενεζουέλα. Στόχος τους είναι να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και να καταστρέψουν τη μπολιβαριανή επαναστατική διαδικασία που έβγαλε εκατομμύρια Βενεζουελάνους από τη φτώχεια.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος στις ΗΠΑ και στον Κολομβιανό στρατό δεν κάνει τόσο πολύ για να κρύψει την πραγματική αποστολή. Η απαγγελία κατηγορίας του Προέδρου Maduro και άλλων ηγετών στη Βενεζουέλα εκδόθηκε από δικαστήριο των ΗΠΑ τον Απρίλιο. Το κατηγορητήριο βασίζεται στο ψεύτικο δεσμό μεταξύ της μπολιβαριανής επανάστασης της Βενεζουέλας και του εμπορίου ναρκωτικών.

Αυτό είχε σκοπό να ενισχύσει την ιμπεριαλιστική αφήγηση ότι οι ΗΠΑ πολεμούν εναντίον των διακινητών ναρκωτικών.

Στο τεύχος της 28ης Μαΐου του Army Times διαβάζουμε : «Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο για την αποτυχία τους να καταπολεμήσουν τις ένοπλες ομάδες και να επιτρέψουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους χωρίς αμφισβήτηση». Κατηγορούν τον Πρόεδρο Maduro για το επαναστατικό κίνημα της Κολομβίας που προηγείται της επαναστατικής διαδικασίας της Βενεζουέλας εδώ και δεκαετίες. Στη συνέχεια, υπάρχει το τεύχος του Μαΐου 2020 του Business Insider : «Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κίνηση έχει σκοπό να παρακολουθεί τη γειτονική Βενεζουέλα, όπου οι ΗΠΑ προσπάθησαν να εκδιώξουν τον σημερινό πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο».

Μια μακρά σειρά κολομβιανών κυβερνήσεων κράτησε τον κολομβιανό στρατό στη τροχιά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού: βασανισμοί, προσπάθεια να απομονωθεί πολιτικά και να χρησιμεύσει ως αφετηρία για βίαιες προσπάθειες τερματισμού της επαναστατικής διαδικασίας στη Βενεζουέλα για λογαριασμό της Ουάσινγκτον κα. Μόλις τον περασμένο μήνα, 60 μισθοφόροι που είχαν ξεκινήσει από την Κολομβία σε βάρκες με ένα σχέδιο για απαγωγή του Προέδρου Maduro συνελήφθησαν. Ένας από τους ηγέτες τους, ο Τζόρνταν Γκούντρεου, είχε συναντηθεί με τον Τραμπ και τον υπουργό Εξωτερικών Πομπέο. Αυτό το αρνήθηκε φυσικά από ο Λευκός Οίκος.

Το απόπειρα πραξικοπήματος ηττήθηκε εύκολα από τον στρατό της Βενεζουέλας και από μια τοπική ομάδα ψαράδων που ήταν οπλισμένοι. Οι μισθοφόροι συνελήφθησαν καθώς μεταφέρθηκαν κατά μήκος της βόρειας ακτής της Βενεζουέλας. Όμως υπήρχαν ήδη μισθοφόροι ήδη στη Βενεζουέλα, περιμένοντας την εισβολή ένοπλη μονάδα με όπλα και οχήματα. Τις επόμενες εβδομάδες, οι μπολιβαριανές δυνάμεις τους συνέλαβαν όλους.

Προηγουμένως, το καλοκαίρι του 2019, ο Πρόεδρος Maduro αποκάλυψε ότι είχαν αποτρέψει μια άλλη απόπειρα πραξικοπήματος την οποία υποστήριζε η κυβέρνηση της Κολομβίας, το Ισραήλ και η κυβέρνηση της Χιλής. Ο Τζον Μπόλτον ορίστηκε ως ένας από τους συνωμότες και ήταν πιθανότατα η κινητήρια δύναμη. Οι πράκτορες της Βενεζουέλας είχαν διεισδύσει στις συναντήσεις προγραμματισμού τους και είχαν μάθει ότι τα σχέδιά τους περιελάμβαναν τη δολοφονία του Προέδρου Maduro.

Οι Κολομβιανοί δεν επωφελούνται από τη συνεργασία της κυβέρνησής τους με την αυτοκρατορία των ΗΠΑ. Καθώς το COVID-19 έχει εξαπλωθεί σε πόλεις και στην ύπαιθρο στην Κολομβία, οι φτωχοί κρεμούν το κόκκινο πανί έξω από τα παράθυρά τους ως σήμα για να ζητήσουν δωρεές φαγητού ή πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να ζητήσουν φαγητό. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει διανείμει τρόφιμα που υποτίθεται ότι θα ανακουφίσουν την πείνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες είναι πεινασμένοι.

Αντίθετα, η Βενεζουέλα ακύρωσε τις πληρωμές ενοικίων και τις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες, διέταξε ότι οι τηλεπικοινωνίες δεν μπορούσαν να διακοπουν, απαγόρευσε τις απολύσεις και έλαβε άλλα μέτρα ενόψει της πανδημίας. Αυτό είναι πάνω από τα τεράστια επιτεύγματα στον τομέα της στέγασης, της ιατρικής περίθαλψης, του αλφαβητισμού και άλλων τομέων από τότε που ο πρώην Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες πήρε τη Βενεζουέλα από τη λαβή του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και ενδυνάμωσε τους αυτόχθονες, τους Αφρο-Βενεζουέλους και τους φτωχούς.

Στρατεύματα και όπλα των ΗΠΑ έξω από την Κολομβία!

https://guernicaeu.wordpress.com/