Ο Μαδούρο έδωσε εντολή για αποχώρηση της αποστολής της Ε.Ε. από τη χώρα μέσα σε 72 ώρες

Απόφαση για αποχώρηση της αποστολής της Ε.Ε. από τη Βενεζουέλα εντός 72 ωρών ανακοίνωσε, τη Δευτέρα (29/06, τοπική ώρα), ο Πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα που μεταδόθηκε τη Δευτέρα (29/06, τοπική ώρα), ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε πως διέταξε την αποχώρηση της διπλωματικής αποστολής της Ε.Ε. από τη χώρα, μέσα σε 72 ώρες, στον απόηχο κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τον υπερεθνικό οργανισμό σε αξιωματούχους της Βενεζουέλας. 

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Nitze

© CC0Η Βενεζουέλα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για «ισχυρή απάντηση από τις ένοπλες δυνάμεις»

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας ανέφερε:

«Αποφάσισα να δώσω στον πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης 72 ώρες για να φύγει από τη χώρα. […] Αρκετά με τον ευρωπαϊκό αποικιοκρατισμό απέναντι στη Βενεζουέλα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα επιτραπεί στους διπλωμάτες της Ε.Ε. να χρησιμοποιήσουν αεροπλάνο ώστε να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η εντολή του Μαδούρο έρχεται μετά την επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο της Ε.Ε., τη Δευτέρα (29/06), κατά 11 αξιωματούχων της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών, δικαστή και ανώτερου στρατιωτικού αρχηγού, για δράση κατά της Εθνοσυνέλευσης, στην οποία κυριαρχεί η Αντιπολίτευση, σύμφωνα με το Reuters.

Αυτοί στους οποίους επιβλήθηκαν οι κυρώσεις αναγνωρίζονται από την κυβέρνηση Μαδούρο, αλλά όχι από τα μέλη της Συνέλευσης, που επέλεξαν εκ νέου τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ως επικεφαλής του νομοθετικού σώματος τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και, μέχρι στιγμής, 36 αξιωματούχοι της Βενεζουέλας που συνδέονται με την κυβέρνηση Μαδούρο, αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ε.Ε., τα 11 άτομα στα οποία επιβλήθηκαν οι νέες κυρώσεις «είναι ιδιαιτέρως υπεύθυνα για τη δράση κατά της δημοκρατικής λειτουργίας της Εθνοσυνέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της άρσης της βουλευτικής ασυλίας πολλών από τα μέλη της», ανέφερε το Reuters.

Ακόμα, το Συμβούλιο της Ε.Ε. κατηγόρησε τα συγκεκριμένα άτομα ότι «δημιούργησαν εμπόδια στην πολιτική και δημοκρατική λύση της κρίσης στη Βενεζουέλα».

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει πολλάκις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας ως απάντηση στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Άλλωστε, στις 23 Ιανουαρίου 2019, ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός Πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ως αντιδημοκρατική και ζήτησε την απομάκρυνση του Μαδούρο.

https://sputniknews.gr/