Βρετανός δικαστής αρνείται να δώσει στον Μαδούρο τον έλεγχο του χρυσού της Βενεζουέλας

Ένας Βρετανός δικαστής αρνήθηκε τη Δευτέρα να δώσει στη Βενεζουέλα τον έλεγχο για πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε χρυσό που βρίσκονται σε θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Αγγλίας, κρίνοντας ότι είναι παράνομο να  δοθεί στον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, καθώς η Βρετανία δεν τον αναγνωρίζει ως πρόεδρο της χώρας.

Ο Μαδούρο ζήτησε να χρησιμοποιήσει τον χρυσό για να βοηθήσει το έθνος του μέσα στην  πανδημία του κορονοϊού αλλά και για την καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τον Χουάν Γουαϊδό ως νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας, αρνήθηκε να παραδώσει τον χρυσό στην εκλεγμένη σοσιαλιστική διοίκηση του Μαδούρο.about:blank

Ο Γουαϊδό προσπάθησε να διατηρήσει το απόθεμα χρυσού στην Τράπεζα της Αγγλίας για να το κρατήσει έξω από τα χέρια της κυβέρνησης Μαδούρο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας προσπάθησε να αποδεσμεύσει τον χρυσό, τον οποίο θέλει να πουλήσει για τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό που είναι απελπιστικά αναγκαίος για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Όπως μετέδωσε το Associated Press, δικηγόρος που εκπροσωπεί τη διοίκηση του Μαδούρο προανήγγειλε έφεση. Ο γνωστός δικηγόρος Sarosh Zaiwalla τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι η δικαστική απόφαση «αγνοεί παντελώς την πραγματικότητα της κατάστασης» στη Βενεζουέλα.
 https://www.efsyn.gr/