Δραματική αύξηση των νεκρών ανθρακωρύχων στην Μιανμάρ

Δεκάδες ακόμα άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί μετά την κατολίσθηση τεράστιων βράχων, που προκάλεσε αλλεπάλληλα κύματα λάσπης προχθές και το χειρότερο δυστύχημα εδώ και χρόνια σε ορυχείο της Μιανμάρ.

Τοπικός αξιωματούχος του υπουργείου Πληροφοριών δήλωσε στο Reuters ότι έχουν ανασυρθεί 171 σοροί, όμως ακόμα εντοπίζονται κι άλλες που επιπλέουν στο νερό ενώ εκφράζονται φόβοι για ακόμα περισσότερα θύματα.

«Παρακαλώ φέρε τον πατέρα μου πίσω», είπε ο Χνιν Γουάτι.  Οι περισσότεροι από τους θανόντες ήταν μετανάστες που αναζητούσαν την τύχη τους στην πλούσια σε κοιτάσματα νεφρίτη περιοχή Χπακάντ της πολιτείας Καχίν.about:blank

Οι 77 άνθρωποι ενταφιάστηκαν μαζικά την Παρασκευή, ενώ ακόμα 39 θα ταφούν σήμερα. Εθελοντές μετέφεραν φέρετρα από κόντρα πλακέ και τα τοποθετούσαν σε μαζικό τάφο που ανοίχθηκε κοντά στο ορυχείο. Ωστόσο, η ταυτότητα πολλών άλλων νεκρών παραμένει άγνωστη.

Η Global Witness επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση, που δεν περιορίζει «τις ανεύθυνες πρακτικές εξόρυξης» τονίζοντας πως ο τομέας της εξόρυξης νεφρίτη «κυριαρχείται από ισχυρές στρατιωτικές εταιρείες και ένοπλες ομάδες και τους συνεργάτες τους».

«Πέντε χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας και τη δέσμευση για μεταρρύθμιση του διεφθαρμένου τομέα, η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία δεν έχει ακόμη εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, επιτρέποντας τη συνέχιση των θανατηφόρων εξορυκτικών πρακτικών» τόνισε η περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση.

Κάθε χρόνο δεκάδες εργάτες χάνουν τη ζωή τους σε ορυχεία νεφρίτη  λόγω των επισφαλών συνθηκών εργασίας, ιδιαίτερα την περίοδο των μουσώνων, με τους επικριτές της κυβέρνησης να την κατηγορούν ίδια για χαλαρή επιβολή μέτρων ασφαλείας και τους φορείς εξόρυξης που λειτουργούν χωρίς αποτελεσματικούς ελέγχους εδώ και χρόνια.

https://www.efsyn.gr/