Λουκέτο στον πρώτο χώρο προσευχής μουσουλμάνων στον Πειραιά

Τέλος εποχής για το πρώτο τζαμί στο λιμάνι που από το 1989 φιλοξενούσε κατοίκους, επισκέπτες και τουρίστες και εξυπηρετούσε περισσότερους από 200 πιστούς ● Η Πολιτεία αποφάσισε να το σφραγίσει με την αιτιολογία ότι δεν είχε άδεια, αλλά η Μουσουλμανική Ενωση Ελλάδος απαντά ότι επί 32 χρόνια λειτουργούσε ατύπως, όπως το σύνολο των τζαμιών στη χώρα ● Τους ισχυρισμούς του υπουργείου για καταγγελία περιοίκων δεν συμμερίζονται γείτονες που μίλησαν στην «Εφ.Συν.».

Δύσκολη μέρα η χθεσινή για τη Μουσουλμανική Ενωση Ελλάδος αφού η Πολιτεία έβαλε λουκέτο στο τζαμί που λειτουργούσε επί 32 χρόνια στην οδό Φίλωνος 97 στη γειτονιά της Τρούμπας. Πρόκειται για τον πρώτο χώρο προσευχής μουσουλμάνων στον Πειραιά και τον δεύτερο που λειτουργούσε στην Αττική.

Εκεί, στον χώρο που ονομαζόταν Αλ Αντάλους (Ανδαλουσία) και άνοιξε το 1989, μουσουλμάνοι προσεύχονταν πέντε φορές τη μέρα, έκαναν γιορτές, συζητήσεις και μαθήματα· όμως χθες μέσα σε έντονη συναισθηματική φόρτιση μάζευαν τα βιβλία, δίπλωναν τα χαλιά και αγωνιούσαν για την επόμενη μέρα.

Η απόφαση να κλείσει το τζαμί ανακοινώθηκε στον πρόεδρο της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδος, Ναΐμ Ελγαντούρ, στις 22 Ιουνίου 2020 και δόθηκε προθεσμία δεκαπέντε ημερών στους μουσουλμάνους να πάρουν τα πράγματά τους. «Αποφασίζουμε τη σφράγιση του χώρου λατρείας διότι λειτουργεί χωρίς την προβλεπόμενη άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων», έγραφε η σχετική ανακοίνωση, προκαλώντας ερωτήματα για τον λόγο που αποφασίστηκε τώρα να μπει λουκέτο σε έναν χώρο προσευχής που λειτουργούσε με τις ίδιες προδιαγραφές τόσα χρόνια. Πόσω μάλλον όταν δεκάδες ευκτήριοι οίκοι λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και ενώ ακόμα δεν έχει λειτουργήσει το τέμενος στον Βοτανικό.

https://www.efsyn.gr/