Η υγειονομική περίθαλψη καταρρέει στη Βολιβία μετά το άνοιγμα της οικονομίας από το πραξικοπηματικό καθεστώς

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 στη Βολιβία, που έφτασε τα 30.676 αυτό το Σάββατο, έχει τριπλασιαστεί από τότε που η χώρα άρχισε να ανοίγει εκ νέου τις οικονομικές δραστηριότητες πριν από ένα μήνα. Η ταχύτητα μετάδοσης της νόσου φτάνει σε όλο και πιο ανησυχητικά επίπεδα, έχοντας ξεπεράσει τις χίλιες νέες περιπτώσεις σε πέντε διαφορετικές ημέρες την περασμένη εβδομάδα.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Βολιβίας καταρρέει γενικά. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, εικόνες των έξι ατόμων που πέθαναν από το COVID-19 στους δρόμους πόλεων όπως η Λα Παζ, η Κοτσαμπάμπα και η Σάντα Κρουζ ντε λα Σιέρα αναπαράχθηκαν στα μέσα ενημέρωσης.

Μία από τις περιπτώσεις αναγνωρίστηκε από το El Deber ως Juan Carlos Ch., ο οποίος πέθανε σε έναν δρόμο στην Cochabamba αφού ζήτησε βοήθεια σε επτά νοσοκομεία και δεν έγινε δεκτός. Η υπόθεση είναι ακόμη πιο τρομακτική, καθώς μετά από αυτό, τρία διαφορετικά νεκροταφεία αρνήθηκαν να πάρουν το σώμα του, καθώς ήταν γεμάτα.

Την ίδια κατάσταση αντιμετώπισαν πολλές οικογένειες της Βολιβίας, οι οποίες αναγκάζονται να κρατήσουν τα σώματα των αγαπημένων τους για μέρες μέσα στα σπίτια τους, ή να τα θάψουν με αυτοσχέδιο τρόπο, απειλώντας να εξαπλωθει ακόμη περισσότερο η ασθένεια στις κοινότητες.

Τις τελευταίες ημέρες, ορισμένα κέντρα θεραπείας και ένα εργαστήριο που επεξεργάζεται τα τεστ για το COVID-19 αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους μετά τη μέγιστη χωρητικότητα, έλλειψη προμηθειών ή μαζική μόλυνση μεταξύ των υπαλλήλων τους.

Επαγγελματίες υγείας στο Νοσοκομείο Viedma στην Cochabamba, ένας από τους πληγέντες χώρους, πραγματοποίησαν διαδήλωση την περασμένη Τρίτη. Οι εργαζόμενοι κράτησαν πλακάτ απαιτώντας: «Δεν θέλουμε ασφάλιση ζωής, θέλουμε να ζήσουμε». Ένας από αυτούς είπε στον Los Tiempos : «Οι υποσχέσεις του κυβερνήτη είναι στον αέρα. Είμαστε εμείς που αγοράζουμε τον προστατευτικό μας εξοπλισμό, η κυβέρνηση δεν μας έχει δώσει τίποτα. “

Ένας άλλος δήλωσε: «Ζητήσαμε από τις αρχές ένα κέντρο απομόνωσης, έχουμε αρκετούς μολυσμένους συναδέλφους που βρίσκονται στα σπίτια τους να θέτουν σε κίνδυνο τις οικογένειές τους. Τους ζητάμε να κάνουν γρήγορα τεστ, επειδή δεν γνωρίζουμε ποιος έχει μολυνθεί. “

Οι ίδιες συνθήκες οδήγησαν τους εργαζόμενους να διαμαρτυρηθούν σε άλλα νοσοκομεία στη Σάντα Κρουζ και στη Λα Παζ. Η απουσία ασφαλών συνθηκών οδηγεί σε σημαντικούς θανάτους εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Μόνο την περασμένη Πέμπτη, τέσσερις γιατροί πέθαναν από το COVID-19 στη Σάντα Κρουζ, αυξάνοντας τον επίσημο αριθμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που σκοτώθηκαν από τη νόσο στη χώρα.

Η πρόοδος των κρουσμάτων απειλεί επίσης τις σχεδόν 60 περιοχές αυτοχθόνων στη Βολιβία, οι περισσότερες από αυτές περιβάλλονται από δήμους με καταγεγραμμένα κρούσματα. Αρκετές περιοχές έχουν καταγγείλει τις αρχές ότι τις εγκατέλειψαν χωρίς πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή κρατικά επιδόματα. Σύμφωνα με τον Miguel Vargas Delgado, διευθυντή του Κέντρου Νομικών Μελετών και Κοινωνικών Ερευνών, οι αυτόχθονες λαοί, χωρίς υπερβολή, «κινδυνεύουν να εξαφανιστούν».

Το πραξικοπηματικό καθεστώς με επικεφαλής τον Jeanine Áñez ανταποκρίθηκε στη θανατηφόρα εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 στη Βολιβία με την κλιμάκωση της ανεύθυνης επανέναρξης της οικονομίας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη τη δημιουργία του λεγόμενου «Εθνικού Προγράμματος Επανενεργοποίησης της Απασχόλησης», με τον δηλωμένο στόχο της επανενεργοποίησης της οικονομίας της Βολιβίας. Δημιουργεί ένα ταμείο 30 δισεκατομμυρίων Βολιβιανών (περίπου 4,3 δισεκατομμύρια αμερικάνικα δολάρια) για την υποστήριξη προγραμμάτων μεταφοράς πλούτου σε χρηματοπιστωτικές αγορές και εταιρείες και χρηματοδότηση δημοσίων έργων και στεγαστικών δανείων.

Ωστόσο, τα μέτρα αστυνομίας-κράτους που έχουν εφαρμοστεί από την κυβέρνηση με το πρόσχημα της επιβολής καραντίνας δεν αναστέλλονται. Αντιθέτως.

Σε μια εκδήλωση της 19ης Ιουνίου που γιορτάζει την 194η επέτειο της βολιβιανής αστυνομίας, η Áñez, η οποία βραβεύτηκε με το παράσημο του «Gran Cruz», είπε: «Πλησιάζουμε τη στιγμή που θα είναι η σειρά της [αστυνομίας] να ηγηθεί, μαζί με τους ανθρώπους, για τη κατασκευή του απαραίτητου περιβάλλοντος για την επανενεργοποίηση της οικονομίας της χώρας και των σπιτιών της Βολιβίας. “

Η ευθύνη για την κοινωνική καταστροφή και την υγεία διαχέεται από την κυβέρνηση με αυξανόμενες κατηγορίες εναντίον των αντιπάλων της. Η Áñez απέδωσε την κατάρρευση των νοσοκομείων στην επισφαλή κατάσταση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης που κληροδοτήθηκε από τη διοίκηση του ανατραπέντα Προέδρου Evo Morales του Movimiento al Socialismo (MAS). Και οι αυξανόμενες κατηγορίες διαφθοράς σχετικά με την αγορά 170 κυβερνητικών αναπνευστήρων χαρακτηρίστηκαν από την Áñez ως καρπό ενός «δικτύου συνωμοσίας» στο οποίο εμπλέκεται το MAS.

Αυτές οι κατηγορίες προστίθενται στις αντιδραστικές προσπάθειες να αποδώσουν έναν «τρομοκρατικό» χαρακτήρα στην πολιτική αντιπολίτευση που θα δικαιολογούσε τη χρήση βίας για τη διατήρηση του καθεστώτος που καθιερώθηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μοράλες τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι διαμαρτυρίες και οι αποκλεισμοί που ανεγέρθηκαν τον Μάιο από φτωχούς εργάτες στην Κάρα Καρρά, νότια της Κοχαμπάμπα, ενάντια στην πολιτική λιμοκτονίας της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της καραντίνας, έχουν γίνει στόχος έντονης πολιτικής δίωξης. Την περασμένη εβδομάδα, δύο άτομα συνελήφθησαν ως φερόμενοι ηγέτες των διαδηλώσεων στην Κάρα Κάρα, ένας από τους οποίους ήταν ο υποψήφιος του MAS Λούσι Εσκομπάρ, και κατηγορήθηκαν για επίθεση στη δημόσια υγεία, την τρομοκρατία και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Η κράτηση για μερικές ώρες ενός αστυνομικού, ο οποίος προφανώς μπήκε στον αποκλεισμό της Kara K’ara κατά λάθος, χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό της κυβέρνησης Arturo Murillo ως «απαγωγή» που διατάχθηκε προσωπικά από τον «ναρκο-τρομοκράτη Evo Morales». Στο λογαριασμό του στο Twitter, ο Murillo είπε ότι ο Μοράλες «ψάχνει για θάνατο για να καταστρέψει» τη χώρα.

Σε διαφορετικές περιπτώσεις, ο Murillo και η Áñez επανέλαβαν το σύνθημα ότι η Βολιβία έχει «δύο πιθανούς δρόμους»: ο πρώτος είναι αυτός του MAS και του «evismo», τον οποίο συνδέουν με την τρομοκρατία, την πολιτική βία και τη διαίρεση των Βολιβιανών, και ο δεύτερος είναι “ο δικός μας”.

Η απειλή του πραξικοπηματικού καθεστώτος να παραμείνει στην εξουσία επ ‘αόριστον τονίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Μετά από μια σειρά αναβολών, η Áñez ανακοίνωσε στις 21 Ιουνίου τη συμφωνία της να πραγματοποιήσει νέες εκλογές τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι έλαβε την απόφασή της υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, τόσο του MAS όσο και του Carlos Mesa, υποψηφίου για την Comunidad Ciudadana. «Τώρα πρέπει να αναλάβουν με θάρρος την ευθύνη που έχουν να απαιτήσουν με τέτοια επιμονή να γίνουν εκλογές στη μέση μιας πανδημίας», δήλωσε.

Αλλά ήδη την Τρίτη, λίγες ώρες μετά τη θέσπιση του εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση έκανε μια νέα και αντιφατική δήλωση. Ο εθνικός επικεφαλής της επιδημιολογίας στο Υπουργείο Υγείας, Virgilio Prieto, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι, λόγω των προοπτικών ανάπτυξης της πανδημίας και της κατάρρευσης των νοσοκομείων, «ενδέχεται να μην πάμε καν στις κάλπες».

Οι εργαζόμενοι της Βολιβίας, οι αγρότες και ο αυτόχθονες πληθυσμοί απειλούνται σοβαρά από τις εγκληματικές πολιτικές της αντιδραστικής κυβέρνησης της Áñez στην πανδημία και τις προσπάθειές της για ενίσχυση του δικτατορικού καθεστώτος.

Πληροφορίες: WSWS

https://guernicaeu.wordpress.com/