Το γραφείο του εισαγγελέα της Βολιβίας ζητά τη σύλληψη του Μοράλες για να τον διώξει για τρομοκρατία

LA PAZ (Sputnik) – Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Βολιβίας (FGE) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι μια επιτροπή εισαγγελέων στη Λα Παζ ζήτησε την προληπτική κράτηση του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες (2006-2019), κατηγορώντας τον επίσημα για φερόμενα εγκλήματα τρομοκρατίας και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

«Η επιτροπή των εισαγγελέων (…) εξέδωσε την επίσημη κατηγορία κατά του πρώην Προέδρου Έβο Μοράλες Άιμα, με βάση όλα τα στοιχεία της καταδίκης που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια του προκαταρκτικού σταδίου· επιπλέον, η επίλυση της κατηγορίας ζητά προληπτική κράτηση», ανέφερε η FGE σε δήλωσή της

Αυτό ήταν το πρώτο ψήφισμα μιας δικαστικής αρχής κατά του Μοράλες, ο οποίος είναι εξόριστος στην Αργεντινή αφού αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και στη συνέχεια να περάσει από ένα σύντομο καταφύγιο στο Μεξικό.

Ο Μοράλες κατηγορήθηκε για ανταρσία και τρομοκρατία από τη μεταβατική κυβέρνηση που εγκαταστάθηκε μετά την πτώση του, η οποία βασίστηκε στην καταγραφή τηλεφωνικής κλήσης στην οποία ο πρώην ηγέτης φέρεται να έδωσε οδηγίες για οδοφράγματα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ακολούθησαν το πραξικόπημα του Νοεμβρίου.

Αρκετοί ισχυρισμοί

Η μεταβατική κυβέρνησης της Jeanine Áñez – η οποία είναι επίσης υποψήφια για την προεδρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου – κατηγόρησε επίσης τον Μοράλες για διάφορα οικονομικά εγκλήματα, εκλογική απάτη και ακόμη και για την ανάληψη πρόσφατης υπόθεσης διαφθοράς στην αγορά αναπνευστήρων νοσοκομείων από την εξορία του.

Η κατηγορία της τρομοκρατίας που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, μετά από μια σειρά πιέσεων από την κυβέρνηση στην Εισαγγελία, περιλαμβάνει τον ηγέτη των αγροτών Φαουστίνο Γιούκρα, με τον οποίο ο Μοράλες φέρεται να μίλησε στον ήχο που υποστηρίζει την καταγγελία

«Αποδείχθηκε ότι ο πρώην αρχηγός του κράτους και ο συγκατηγορούμενος Faustino Y.Y. διατήρησαν την επικοινωνία μέσω τηλεφωνικών κλήσεων στις 14 Νοεμβρίου 2019, από την Πόλη του Μεξικού στο El Torno – Santa Cruz. Προφανώς, σε αυτή τη συζήτηση, ο Μοράλες θα είχε δώσει εντολή στον ηγέτη των καλλιεργητών κόκας να διαπράξει παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια των βίαιων γεγονότων που καταγράφηκαν στη χώρα από τις 10 Νοεμβρίου 2019», ανέφερε η FGE.

Πρόσθεσε ότι η κατηγορία βασίστηκε, μεταξύ άλλων τεχνικών αναλύσεων, σε έκθεση εμπειρογνωμόνων του κολομβιανού δημόσιου υπουργείου, η οποία υποβλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Βολιβίας, η οποία διαπίστωσε «μεγάλη πιθανότητα» ότι μία από τις φωνές στον ήχο ήταν ο Μοράλες.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που αποκάλυψε η κυβέρνηση Áñez όταν ξεκίνησε την κατηγορία, η υποτιθέμενη φωνή του Μοράλες ακούστηκε να δίνει  οδηγίες: «Αδελφέ, μην αφήνετε τα τρόφιμα να εισέλθουν στις πόλεις. Θα τους μπλοκάρουμε, πραγματικά θα τους μπλοκάρουμε».

Η μεταβατική κυβέρνηση έχει εντείνει τις επιθέσεις της εναντίον του κόμματος του Μοράλες,  Του Κινήματος Προς τον Σοσιαλισμό (MAS) και του προεδρικού υποψηφίου της, Λουίς Άρσε, τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο Μοράλες αρνείται κατηγορίες

«Με παράνομο και αντισυνταγματικό τρόπο, η Εισαγγελία της Λα Παζ προσπαθεί να με κατηγορήσει για τρομοκρατία με παραποιημένο  ήχο και χωρίς παραγγελία, μια ακόμη απόδειξη της συστηματικής πολιτικής δίωξης της de facto κυβέρνησης», δήλωσε ο Μοράλες από τα κοινωνικά δίκτυα.

Από το καταφύγιό του στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, όπου έφτασε στις 12 Δεκεμβρίου, ο πρώην αρχηγός κράτους διαβεβαίωσε στο σύντομο μήνυμά του ότι «η δημοκρατία και το κράτος δικαίου θα επιστρέψουν σύντομα στη Βολιβία.

https://tokoutsavaki.blogspot.com/