«Δεν μας τρομοκρατούν συλλήψεις δακρυγόνα»: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Ευελπίδων

Εκατοντάδες πολίτες βρίσκονται στα δικαστήρια της Ευελπίδων, σε αλληλεγγύη προς του εννέα συλληφθέντες των διαδηλώσεων ενάντια στον νόμο περιορισμού του δικαιώματους του συνέρχεσθαι, που αντιμετωπίστηκαν με βία και καταστολή από την κυβέρνηση. Με συνθήματα όπως, «δεν μας τρομοκρατούν συλλήψεις δακρυγόνα, νόμος είναι το δίκιο του αγώνα» οι αλληλέγγυοι απαιτούν την απελευθέρωση των συλληφθέντων, που είναι φορτωμένοι με βαριές κατηγορίες από την αστυνομία, ενώ μάλιστα παρέμειναν κρατούμενοι στη ΓΑΔΑ επί 3 ημέρες.

Στην Ευελπίδων βρίσκονται οργανώσιες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, μαθητές, ενώ υπάρχει ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

Οι κατηγορούμενοι απολογούνται σήμερα, Δευτέρα, στον αρμόδιο ανακριτή, ενώ ο εισαγγελέας, την Παρασκευή, αποφάσισε την πρόσαψη κακουργηματικών και πλημμεληματικών διώξεων. Συγκεκριμένα, βαρύνονται με τα κακουργήματα της κατοχής εκρηκτικών υλών κατ’ εξακολούθηση, της έκρηξης κατ’ εξακολούθηση και της απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά συρροή. Σε σχέση με τα πλημμελήματα τα οποία επίσης βαραίνουν τους συλληφθέντες και τα οποία θα αποδοθούν κατά περίσταση αυτά είναι η διατάραξη κοινής ειρήνης, η επικίνδυνη σωματική βλάβη, η βία κατά αστυνομικών, η ελευθέρωση κρατουμένου, η απόπειρα, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, η απείθεια, η εξύβριση και τέλος η παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Στο πλευρό των συλληφθέντων βρέθηκαν εκατοντάδες  πολίτες και την Παρασκευή, οπότε έμαθαν πως θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρι τη Δευτέρα.

Το συλλαλητήριο της Πέμπτης με τη συμμετοχή περισσότερων από 10.000 πολιτών, σημαδεύτηκε από την δολοφονική επίθεση της ομάδας «Δράση», καθώς μηχανάκια έπεσαν με φόρα πάνω σε διαδηλωτές, που δεν είχαν καμία σχέση με τα όποια επεισόδια συνέβαιναν λίγα μέτρα πιο πίσω.

Παράλληλα, ρεπορτάζ του News24/7 φιλοξενει τη μαρτυρία του Δημήτρη Στέφου ο οποίος μετακινήθηκε με την μοτοσυκλέτα του προς το κέντρο της Αθήνας, με πρόθεση να συναντηθεί με φίλους του, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονταν στην πορεία κατά του ν/σ για τις διαδηλώσεις που ήταν σε εξέλιξη. «Βγήκα στην Πανεπιστημίου, προχώρησα τον δρόμο και πέρασα απέναντι προς την Κοραή. Ενώ διέσχιζα τον δρόμο, ένας αστυνομικός της ομάδας «ΔΡΑΣΗ» που ακολουθούσε με την μηχανή του την προσαγωγή ενός ατόμου, έβγαλε το γκλομπ και με χτύπησε στο κεφάλι» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ενώ υπάρχει βίντεο που επιβεβαιώνει την καταγγελία.

Τέλος, το αφήγημα του ΣΕΦΕΕΑ (Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής), που είχε πρόφτασε να υιοθετήσει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε βάρος υπαστυνόμου που υποτίθεται -σύμφωνα και με την μήνυση που υπεβλήθη από μέλη της εναντίον του- ότι «απέτρεψε χειροδικώντας, τη σύλληψη κουκουλοφόρου», καταρρίπτουν βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας. «Ο κουκουλοφόρος είμαι εγώ…» λέει ο 67χρονος Α. Γκόγκογλου, μέλος του οργανωτικού γραφείου της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «εφευρέθηκε η ιστορία με τον αστυνομικό που απελευθέρωσε ”κουκουλοφόρο”» και εξηγώντας το συμβάν που επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί εντελώς διαφορετικά.

Στο TPP μίλησε ο Τζούφης Βασίλειος, δικηγόρος δύο εκ των συλληφθέντων υποστηρίζοντας ότι «οι κατηγορίες είναι αστήρικτες, καθώς βασίζονται σε μια απλή κατάθεση αστυνομικού». Αναφορικά με τους δύο εντολείς του δικηγόρου, ο ίδιος υποστήριξε ότι «υπάρχουν βίντεο που τους αθωώνουν, τα οποία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα υποστήριξε ο αστυνομικός». Επιπλέον, ο δικηγόρος σχολίασε ότι  «με βάση το νόμο δεν πρέπει να προφυλακιστεί κανένας από τους δύο, ενώ οι μάρτυρές δεν έχουν ακόμα καταθέσει αλλά έχουμε προτείνει».

https://thepressproject.gr/