28 γαλάζιοι «ημέτεροι και φίλοι» στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αξίας 2,8 εκατ. ευρώ

Με 28 μετακλητούς, τους οποίους θα προσλάβει μέχρι την 31η Μαΐου 2023 ο αρμόδιος υπουργός (σ.σ.: στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Νίκος Χαρδαλιάς), θα στελεχωθεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπως προβλέπει η σχετική τροπολογία (παράγραφοι 1, 2 και 3), που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», το οποίο ψηφίστηκε τη Δευτέρα 13 Ιούλη μόνον από τους βουλευτές της Ν.Δ. Το κόστος τους για τους φορολογουμένους, συνολικά 2.803.000 ευρώ.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ρουσφετολογικές προσλήψεις, αφού θα γίνονται με διαδικασία εκτός ΑΣΕΠ: οι θέσεις θα πληρούνται με απόφαση του αρμόδιου για την πολιτική προστασία υπουργού, αναφέρεται στην τροπολογία, ενώ για τα προσόντα και τις αποδοχές των μετακλητών υπαλλήλων εφαρμόζεται αναλογικά το αρ. 48 του ν.4622/2019ό,τι ισχύει για τους μετακλητούς συνεργάτες στα ιδιαίτερα γραφεία των Υπουργών και λοιπών στελεχών της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το επίσημο οργανόγραμμα, σήμερα, στη ΓΓΠΠ υπηρετούν47 άτομα. Με τους 28, ο αριθμός θα ανέβει στους 75, δηλαδή το 37% θα είναι οι μετακλητοί, τους οποίους θα μπορεί ο εκάστοτε υπουργός να απολύσει, όποτε θέλει, χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, οι υπουργοί που την υπογράφουν, Χρήστος Σταϊκούρας, Τάκης Θεοδωρικάκος και Νίκος Χαρδαλιάς, ισχυρίζονται πως οι 28 «ημέτεροι και φίλοι» θα προσληφθούν σε «ιδιαίτερα νευραλγικές δομές». Συγκεκριμένα, προβλέπονται μετακλητοί σε:

  • 10 θέσεις για τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων & Περιβάλλοντος της Γεν. Διεύθυνσης Συντονισμού, εκ των οποίων οι 7 αφορούν στην κατηγορία ΠΕ/ΤΕ Μηχανικών,
  • 2 θέσεις για τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων της Γεν. Διεύθυνσης Συντονισμού,
  • 3 θέσεις για τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ),
  • 4 θέσεις για τη διοικητική και επιστημονική υποστήριξη του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων & Διαχείρισης Κρίσεων,
  • 4 θέσεις για την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Πολιτικής Προστασίας,
  • 2 θέσεις Συμβούλων Πληροφορικής,
  • 3 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και ειδικότερα: 1 θέση ψυχολόγου, 1 θέση αναλυτική δεδομένων και 1 θέση ειδικού στη διαχείριση κρίσεων.