Δούλευαν απλήρωτοι σε περιβάλλον με κοριούς

Τέσσερις γιατροί στο Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού παραιτήθηκαν, ενώ τους οφείλονται δεδουλευμένα μηνών ● Οι απεντομώσεις και μυοκτονίες κόστους 739.388 ευρώ δεν έλυσαν το πρόβλημα των κοριών στο κατάστημα! ● «Υπομονή, φτιάχνουμε νέες φυλακές στον Ασπρόπυργο», η απάντηση του υπουργείου.

Tέσσερις γιατροί που παρείχαν τις υπηρεσίες τους στο Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων με συμβάσεις παροχής ιατρικών υπηρεσιών παραιτήθηκαν όντας απλήρωτοι επί μήνες και χωρίς καμία μέριμνα για τις συνθήκες εργασίας τους, όπου είχαν να αντιμετωπίσουν ακόμα και κοριούς!

Πριν από τις παραιτήσεις τους έστειλαν εξώδικο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο υπάγονται, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού, στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και Πειραιά και επιστολή-καταγγελία στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Οι συγκεκριμένοι γιατροί κάλυπταν τις εφημερίες του νοσοκομείου και ψυχιατρείου των Φυλακών Κορυδαλλού από το απόγευμα μέχρι τα ξημερώματα, καθώς στην πρωινή βάρδια εργάζονται μόνιμοι γιατροί που ανήκουν στο ΕΣΥ. Η αμοιβή τους είχε οριστεί στα 350 ευρώ καθαρά (440,20 μεικτά), αλλά επί μήνες έμεναν απλήρωτοι, με αποτέλεσμα μόλις πριν από ένα μήνα να εξοφληθούν τις εφημερίες του 2019 και να μην έχουν πληρωθεί τίποτα από το 2020! Και αυτό, παρόλο που, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει δεσμευθεί όχι μόνο ότι θα εξοφληθούν τα δεδουλευμένα τους, αλλά ότι οι υπηρεσίες των 350 θα πληρώνονταν 750 ευρώ.about:blank

Σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι εργάζονται υποαμειβόμενοι, οι γιατροί είχαν να αντιμετωπίσουν και τους κοριούς στη φυλακή, καθώς, όπως λένε, τους τελευταίους δύο μήνες υπήρξε έξαρση επώασης κοριών στα κελιά των κρατουμένων, με άμεσο αποτέλεσμα οι κοριοί να μεταφερθούν και στο δωμάτιο των γιατρών. Οπως φαίνεται, δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα η απεντόμωση που έγινε εν μέσω καραντίνας σε όλες τις φυλακές με απευθείας αναθέσεις 739.388 ευρώ σε τρεις εταιρείες (βλ. «Εφ.Συν.», «Επιδημία απευθείας αναθέσεων σε… πρωτάρηδες», 27.04.2020 και «Ασχετοι “ημέτεροι” αναλαμβάνουν δουλειές με απευθείας ανάθεση και τις μοιράζουν σε υπεργολάβους», 16.7.2020).

Με υψηλό πυρετό

Και ενώ οι κρατούμενοι είναι αναγκασμένοι να υφίστανται τα δήγματα των κοριών, οι γιατροί περνούσαν όλη την εφημερία όρθιοι, θέλοντας να προστατευτούν από τις δυσμενείς επιπτώσεις των τσιμπημάτων τους (πρήξιμο, φαγούρα, οιδήματα, πυρετός, ταχυκαρδία, επιμολυσματικές βλάβες, αναιμία, ακόμα και αλλεργικό σοκ) αλλά και να μη μεταφέρουν κοριούς στο σπίτι.

Στις 22 Μαΐου, ένας από τους καταγγέλλοντες γιατρούς ασθένησε βαριά εξαιτίας δήγματος από κοριό και παρουσίασε υψηλό πυρετό, με αποτέλεσμα να ακυρώσει προγραμματισμένο σοβαρό χειρουργείο ασθενούς του σε έτερο ιδιωτικό νοσοκομείο, όπου και εργάζεται, και να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του στη διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού. Ακολούθησαν στις 8 Ιουλίου άλλες τρεις παραιτήσεις γιατρών που και δαγκώθηκαν από τους κοριούς και μετέφεραν το πρόβλημα στα σπίτια τους, αναγκαζόμενοι στη συνέχεια να κάνουν απεντομώσεις με δικά τους έξοδα.

Η δικηγόρος τους, Σοφία Κατσούλα, απευθύνθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και, όπως λέει στην «Εφ.Συν.», η απάντηση που έλαβε από τους αρμόδιους φορείς ήταν ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν σύντομα οι πληρωμές του έτους 2020 όσον αφορά τους μισθούς έως σήμερα, ούτε θα αναπροσαρμοσθούν οι μισθοί στο ποσό των 750 ευρώ, όπως είχε εξαγγελθεί, καθώς την αύξηση δεν την ενέκρινε το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, και πως κάποια στιγμή πρόκειται να επανέλθει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη σχετική του απαίτηση!

«Εχουμε εξετάσει όλες τις δυνατές νομικές ενέργειες κατόπιν της διαρκούς αδράνειας του αρμόδιου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να στραφούμε κατά του Ελληνικού Δημοσίου, συναισθανόμενοι πάντοτε τις δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας στην παρούσα συγκυρία. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό από τους αρμόδιους φορείς ότι η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που εκθέτουμε δεν εξαρτάται σε καμία περίπτωση από τις εξαγγελίες του υπουργείου για τη μεταφορά των φυλακών στον Ασπρόπυργο, η οποία δυστυχώς ήταν η μόνη απάντηση που λάβαμε επισήμως», σημειώνει η Σοφία Κατσούλα.

efsyn.gr/