Ο Μεξικανός Πρόεδρος δωρίζει μέρος του μισθού του στην καταπολέμηση του κορονοϊού

Ο Μεξικανός Πρόεδρος, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ (γνωστός με το ακρωνύμιο AMLO) αποφάσισε να διαθέσει το 25% του μισθού του σε υπηρεσίες υγείας , συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση της πανδημικής κρίσης. Δεδομένου ότι ο μηνιαίος μισθός του Προέδρου φθάνει τα 108,000 pesos ($4,806) η προεδρική συνεισφορά υπολογίζεται σε 27,000 pesos($1200).

Από όταν ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβρη του 2018 ο κεντροαριστερός AMLO κατέφυγε σε σειρά συμβολικών χειρονομιών σε μια προσπάθεια να δικαιώσει την φήμη του μετρημένου και αδιάφθορου πολιτικού, με την περιστολή των προνομίων των κρατικών αξιωματούχων και την καταπολέμηση της διαφθοράς να αποτελούν βασικά σκέλη της προεκλογικής του εκστρατείας. Σε αυτό το πλαίσιο ο AMLO είχε ήδη περικόψει κατά 40% τον προεδρικό μισθό και αρνήθηκε να χρησιμοποιεί την μέχρι πρότινος πολυτελή προεδρική κατοικία την οποία και μετέβαλε σε πολιτιστικό κέντρο και μουσείο.

Πέραν του Προέδρου, η κυβέρνηση προέτρεψε τους χαμηλόβαθμους και υψηλόβαθμους κρατικούς υπαλλήλους και αξιωματούχους να συμμετάσχουν εθελοντικά με ποσοστό από 5 ως 23% των μηνιαίων απολαβών τους και ανάλογα με την διοικητική ιεραρχία (23% για τους υπουργούς, 5% για την κατώτερη κλίμακα). Ήδη από τον Απρίλιο η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πάγωμα κάθε bonus υψηλόβαθμου αξιωματούχου.

“Δεν νοείται πλούσια κυβέρνηση με φτωχό λαό”, ανέφερε συνοψίζοντας την πολιτική του ο Μεξικανός Πρόεδρος, προκαλώντας την σκληρή αντίδραση της αντιπολίτευσης που τον κατήγγειλε για λαϊκισμό, σκληρή λιτότητα, έλλειψη συνεκτικής γραμμής ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας και υποκατάσταση των θεσμών από πατερναλιστικές λογικές με τον AMLO να απαντά αποδίδοντας τις κατηγορίες στο σύμπλεγμα οικονομικών συμφερόντων, συντηρητικών και οργανικών διανοούμενων των ελίτ εντός της χώρας.

Το Μεξικό είναι σήμερα τέταρτο στην μακάβρια λίστα των νεκρών ανά χώρα εξαιτίας του θανατηφόρου ιού, με 38.310 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 331.000 περιπτώσεις.

Πηγές: Telesur, Daily Sabah, Statista