Νέα πακέτα δισεκατομμυρίων στα αρπακτικά των ΑΠΕ

Έτοιμη να «μπουκώσει» με νέο πακέτο δισεκατομμυρίων τα αρπακτικά των ΑΠΕ είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, στο όνομα των επενδύσεων που θα πρέπει να γίνουν στις περιοχές κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας, της Μεγαλόπολης και στα νησιά, προκειμένου να καλυφθεί το ενεργειακό κενό που θα επέλθει με τη

«δίκαιη» μετάβαση από τον λιγνίτη στο ενεργειακό καύσιμο που προκρίνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, σύμφωνα πάντα με τους κανονισμούς και την «Πράσινη Συμφωνία» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της Ενέργειας.

Τόσο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Θωμάς όσο και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής που έχει συσταθεί για το λεγόμενο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών που θα απολιγνιτοποιηθούν Κ. Μουσουρούλης, ενημερώνοντας σχετικά χτες τις κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Προστασίας του Περιβάλλοντος αναφέρθηκαν στο «master plan» που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την προώθηση των επενδύσεων σε αυτές τις περιοχές. Το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβρη και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου στη συνέχεια να ψηφιστεί στη Βουλή.

Θα περιέχει πακέτα επιχορηγήσεων «ζεστού χρήματος» από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια, πλήθος διευκολύνσεων και φοροαπαλλαγών για fast track επενδύσεις. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από τους δύο κυβερνητικούς στη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών, η κυβέρνηση ήδη έχει προκηρύξει προγράμματα «για έργα πράσινης ανάπτυξης στις λιγνιτικές περιοχές από το Πράσινο Ταμείο συνολικού ύψους 31,7 εκατομμυρίων ευρώ», ενώ έχει «ξεκλειδώσει και 136 εκατομμύρια ευρώ από τον λιγνιτικό πόρο της ΔΕΗ».

Επιπλέον, τα ποσά από την Ευρωπαϊκή Ενωση που θα υποστηρίξουν την «απολιγνιτοποίηση» υπολογίζονται για την Ελλάδα «σε περίπου 6,2 δισ.», τα οποία θα κατευθυνθούν σύμφωνα με το κυβερνητικό όραμα που παρουσίασε ο υφυπουργός «σε 5 πυλώνες: Την καθαρή Ενέργεια, τη στήριξη της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και του Εμπορίου, την ενίσχυση της οικονομικής παραγωγής, την προώθηση του βιώσιμου Τουρισμού και την υποστήριξη της Τεχνολογίας και της Εκπαίδευσης».

Στήριξη στην κυβερνητική προσπάθεια να ενισχύσει παραπέρα την κερδοφορία του κεφαλαίου δήλωσαν όλα τα αστικά κόμματα, καταθέτοντας επιμέρους παρατηρήσεις. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελος διεκδίκησε για το κόμμα του την πατρότητα όλων αυτών των «προσπαθειών», ενώ έψεξε την κυβέρνηση για «μεγάλη καθυστέρηση» και πλήρη «έλλειψη σχεδιασμού». Ενώ από το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ο Β. Αρβανιτίδης κατέθεσε τη λίστα των προνομίων και ενισχύσεων προς τους ομίλους που προτείνει το κόμμα του κ.ο.κ.

Η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων είναι το ζητούμενο και όχι η προστασία του περιβάλλοντος

«Αυτό που εσείς ονομάζετε δίκαιη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, εμείς το λέμε πολύ καθαρά ότι είναι μια ακόμη πιο άδικη, ακόμη πιο αντιλαϊκή σε βάρος του περιβάλλοντος και βαθιά ταξική πολιτική μετάβασης», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Όπως σημείωσε ακούγονται κούφια και υποκριτικά τα περί προστασίας των περιβάλλοντος, δίκαιης μετάβασης κ.ο.κ. «όταν αυτοί που τα εκστομίζουν συμμετέχουν ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, στέλνουν στρατεύματα για τον έλεγχο και το μοίρασμα των ενεργειακών πηγών και των διαδρόμων Ενέργειας στην περιοχή μας, κάνουν πολέμους, καταστρέφουν το περιβάλλον».

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ μιλάνε, πρόσθεσε, για δίκαιη μετάβαση όταν με την πολιτική του για την απελευθέρωση της Ενέργειας ήδη «το 30% των λαϊκών νοικοκυριών ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας», ενώ οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Ενέργειας, βιώνουν το σφοδρό χτύπημα στα εργασιακά τους δικαιώματα. «Δεν σας ενδιαφέρουν οι συνθήκες διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων και οι συνθήκες εργασίας τους. Αυτό που σας ενδιαφέρει επί της ουσίας είναι, πώς θα θωρακιστούν ακόμη περισσότερο τα συμφέροντα και ανάγκες του κεφαλαίου. Και σε αυτήν ακριβώς τη βάση θυσιάζετε τις λαϊκές ανάγκες, υπονομεύετε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας».

Άλλωστε, όπως σημείωσε, οι ίδιοι παίχτες που επενδύουν στην καθαρή Ενέργεια είναι αυτοί που επενδύουν «και στη μαύρη Ενέργεια» και έφερε ως παράδειγμα τα ΕΛΠΕ στην περιοχή της Κοζάνης.

Β. Καραμούζης: Ρευστότητα 43,8 δισ. ευρώ θα χρειαστεί ο κλάδος της Ενέργειας μέχρι το 2030

Πολύ μεγάλες ανάγκες σε ρευστότητα θα έχει ο κλάδος της Ενέργειας τα προσεχή χρόνια και οι τράπεζες θα έχουν σημαντικό πεδίο δράσης στον συγκεκριμένο τομέα, είπε μιλώντας σε ημερίδα για την Ενέργεια, ο κ. Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως είπε ο κ. Καραμούζης, το 2019 το επικαιροποιημένο εθνικό ενεργειακό σχέδιο εμφάνισε επιπλέον επενδύσεις 11,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018 και θα φτάσει τα 43,8 δισ. ευρώ σε επενδύσεις που έχουν σχέση με την ενέργεια μέχρι το 2030. Από αυτά τα 43 δισ. ευρώ, περίπου τα μισά θα πάνε σε επενδύσεις που έχουν σχέση με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ενεργειακή αποδοτικότητα.

Ενώ ανοίγουν οι δουλειές συνεχώς η καταστροφή συνεχίζεται…

Ανακοίνωση της Χιακής Συμπολιτείας:

Η παραλία στο Μελανειός θα αποκατασταθεί (λένε), οι χαρακιές στα βουνά θα αποκατασταθούν;

Επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της τοποθέτησης μεγάλων ανεμογεννητριών στο, σε μεγάλο βαθμό, παρθένο τοπίο της βορειοδυτικής Χίου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες στη βορειοδυτική Χίο, πολύ μακριά από τα μάτια της κοινωνίας και των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ας ξαναθυμίσουμε τα χιλιοειπωμένα: η τοποθέτηση μεγάλων ανεμογεννητριών, πέραν του ότι αλλοιώνουν το τοπίο, καταστρέφουν ότι βρίσκεται εμπόδιο στο διάβα τους. Αυτό συμβαίνει σήμερα στο Μελανειός και αποτελεί προπομπό για το τι θα συμβεί αν προχωρήσουν τα σχέδια για την εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στη βόρεια Χίο. Οι τεράστιες ανεμογεννήτριες της ιδιωτικής πλέον σήμερα ΔΕΗ απαίτησαν την καταστροφή της παραλίας Λυγαρίδι. Οι διαβεβαιώσεις περί επαναφοράς του περιβάλλοντος στην πρότερη κατάσταση είναι αίολες, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι. Ακόμα κι αν πραγματικά προσπαθήσουν, πλήρης αποκατάσταση δεν μπορεί να γίνει. Θα εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στη δύναμη των κυμάτων και του αέρα. Ακόμα χειρότερα όμως, καμιά αποκατάσταση δεν μπορεί να γίνει στις «λεωφόρους» που ανοίγονται για να περάσουν οι νέες μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες. Οι χαρακιές στα βουνά θα μείνουν εκεί για πάντα.

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, Capital.gr

Εύφορη Πεδιάδα