Ο Μπογδάνος σε νέους άθλους…

Επίθεση κατά της δημοσιογράφου Ελευθερίας Κουμάντου – “Αθήνα 9,84”: “Δεν είμαστε λογοκριτές”  

Οχι, ο κύριος δεν είναι λογοκριτής, ούτε ρέπει στην ακροδεξιά συμπεριφορά, ούτε είναι πολιτικά γελοίος. Αντιθέτως είναι ένας μέγας δημοκράτης,  πρόκειται για σημαιοφόρο της ελευθερίας και των δικαιωμάτων (μεταξύ άλλων της δημοσιογραφικής ελευθερίας) και φυσικά αποτελεί υπόδειγμα πολιτικής σοβαρότητας. Ο λόγος για τον βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Μπογδάνο, που αυτή τη φορά σήκωσε το δάχτυλο και έδειξε την δημοσιογράφο του Αθήνα 9.84, Ελευθερία Κουμάντου.

Μετά την και με την κάλυψη της ΝΔ παρουσία του στη μάζωξη των “αγανακτισμένων” της Τετάρτης – στην ίδια που βρισκόταν και ο αρχιναζί Κασιδιάρης –  στην Πλατεία Βικτωρίας, ο Μπογδάνος, ενοχλημένος από ανάρτηση της Ελευθερίας Κουμάντου, στο προσωπικό της Facebook, απευθύνθηκε στον δημοτικό ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 και ζητησε την… αποκήρυξη της δημοσιογράφου. Ειδάλλως, ξέρει αυτός… Θα κλιμακώσει: «Επόμενη στάση, δημοτικό συμβούλιο», λέει.

Ολα αυτά, που συνιστούν τυπικό δείγμα δημοκρατικής αβρότητας εκ μέρους μέγιστων πολιτικών ανδρών, εδω:

Εκείνο που, πιθανώς, ενόχλησε τον βουλευτή της ΝΔ και χαρακτηρίζει «απολύτως ΨΕΥΔΕΣ» είναι η αναφορά στην ανάρτηση της Ελευθερίας Κουμάντου ότι οι «αγανακτισμένοι κάτοικοι» ήταν 15 άτομα.

Εχει δίκιο ο κ. Μπογδάνος. Πρόκειται για ανακρίβεια… Οι συγκεντρωμένοι «αγανακτισμένοι» ήταν τουλάχιστον 17. Οι “αγανακτισμένοι” που εμείς μετρήσαμε ότι ανταποκρίθηκαν στο σχετικό ναζιστικό κάλεσμα της Χρυσής Αυγής ήταν 15. Δεν συμπεριλαμβάνουμε τον υπόδικο Κασιδιάρη και τον κύριο Μπογδάνο.

Φυσικά αν προστεθούν τα ΜΑΤ που τους προστάτευαν, οι συγκεντρωμένοι ήταν κατάτι περισσότεροι…

Αθήνα 9,84: “Ο σταθμός ποτέ δεν λογόκρινε κανένα δημοσιογράφο”

Το δημοκρατικό ήθος του Μπογδάνου φαίνεται, όμως να… παρεξηγήθηκε ακόμα και από ραδιοσταθμό  Αθήνα 9,84  ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση:

«O Aθήνα 9.84 σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα της συγκέντρωσης κατοίκων και αλληλέγγυων στην Πλατεία Βικτωρίας, διευκρινίζει ότι οι δημοσιογράφοι του σταθμού έχουν ελευθερία λόγου και καλύπτουν τα γεγονότα, όπως εκείνοι κρίνουν, με γνώμονα το δημοσιογραφικό λειτούργημα και δεοντολογία.

Ο σταθμός ποτέ δεν λογόκρινε κανένα δημοσιογράφο και αυτό τον διακρίνει διαχρονικά από τα υπόλοιπα ΜΜΕ.

Ταυτόχρονα, αυτονόητο είναι ότι δεν εκπροσωπεί ο εργαζόμενος-δημοσιογράφος ολόκληρο το Μέσο στο οποίο εργάζεται».

Ανακοίνωση του Golden Dawn Watch

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση το Golden Dawn Watch κάνοντας λόγο για «συκοφαντίες και στοχοποίηση» από τον βουλευτή της ΝΔ:

«Ενημερωθήκαμε για την ανάρτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Κ. Μπογδάνου, σχετικά με τη δημοσιογράφο Ε. Κουμάντου και τις ενημερωτικές δημοσιεύσεις της από την αντιφασιστική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη 15 Ιουλίου.

Η κ. Κουμάντου συμμετέχει στο GoldenDawnWatch ως εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ της ΕΣΗΕΑ, το οποίο και είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας μας. Από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του GoldenDawnWatch η κ. Κουμάντου με το αξιόπιστο ρεπορτάζ της για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και την εκτενή δημοσιογραφική κάλυψη του ακροδεξιού φαινομένου στην Ελλάδα, έχει υπάρξει πολύτιμος αρωγός των προσπαθειών μας.

Θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη αντίθεσή μας στις συκοφαντίες και την στοχοποίηση που δέχτηκε από τον εν λόγω βουλευτή, και να δηλώσουμε πως είμαστε απέναντι σε συμπεριφορές και πρακτικές που στόχο έχουν να προσβάλλουν τη δημοσιογραφική ιδιότητα καθώς και την ελευθερία του τύπου.

Τέλος, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην κ. Κουμάντου και σε όσες και όσους δέχονται αντίστοιχες επιθέσεις ενώ σημειώνουμε πως θα παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης».

Το Golden Dawn Watch είναι μια πρωτοβουλία για την παρακολούθηση της δίκης της Χρυσής Αυγής που συγκροτήθηκε από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Παρατηρητήριο για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ που λειτουργεί υπό το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων. Κύρια έκφανση της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ιστοσελίδα goldendawnwatch.org, για το περιεχόμενο της οποίας είναι υπεύθυνη συντακτική ομάδα.

Η Ελευθερία Κουμάντου είναι ιδρυτικό μέλος του και έχει συμβάλλει, με ρεπορτάζ,  στην αποκάλυψη του εύρους της δράσης της φασιστικής οργάνωσης.

Εκπρόσωπος εργαζομένων Αθήνα 9.84: “Οι δημοσιογράφοι δεν εκφοβίζονται από γραφικούς…”Με την ιδιότητα του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του σταθμού, ο δημοσιογράφος Κώστας Ράπτης απαντά στον Κ. Μπογδάνο και την επιχείρηση εκφοβισμού και φίμωσης της Ε. Κουμάντου, με αφορμή τις αναρτήσεις της για την αντιπροσφυγική συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας.

Ο Κ. Ράπτης σημειώνει πως «Τα ρεπορτάζ τα υπερασπίζονται οι δημοσιογράφοι με την ποιότητα της δουλειάς τους και την τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας – δεν τα υποβάλλουν προς “υιοθέτηση” στον εργοδότη ή τον πολιτικό προϊστάμενο, αντίθετα ίσως από ό,τι έχει μάθει ο κ. Μπογδάνος», ενώ τονίζει ότι «οι  δημοσιογράφοι δεν εκφοβίζονται από γραφικούς λεονταρισμούς».

Αναλυτικά η δήλωση του Κ. Ράπτη:

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος ανέγραψε:

“Παρακαλείται ο δημοτικός σταθμός της Αθήνας, @A984Official να διευκρινίσει κατά πόσον υιοθετεί το απολύτως ΨΕΥΔΕΣ και απαράδεκτα μεροληπτικό ρεπορτάζ της Ελευθερίας Κουμάντου, που, όπως ο ίδιος ο σταθμός πληρώνεται από τους Αθηναίους δημότες. Επόμενη στάση: δημοτικό συμβούλιο”.

Αφορμή αποτέλεσε η δημοσιοποίηση από τη συνάδελφο (κατόπιν αιτήματος της δικηγόρου, των οικογενειών και των συντρόφων των συλληφθέντων πρόσφατα κοντά στην πλατεία Βικτωρίας, Αλέξανδρου Τίτκοβ και Θωμά Λάλου) του εύγλωττου βίντεο από την αναίτια επίθεση της αστυνομίας στο μπλοκ διαδηλωτών που αποχωρούσε συντεταγμένα.

Ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΡΑ, δηλ. του “Αθήνα 9,84”, οφείλω να διευκρινίσω τα εξής:

– Τα ρεπορτάζ τα υπερασπίζονται οι δημοσιογράφοι με την ποιότητα της δουλειάς τους και την τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας – δεν τα υποβάλλουν προς “υιοθέτηση” στον εργοδότη ή τον πολιτικό προϊστάμενο, αντίθετα ίσως από ό,τι έχει μάθει ο κ. Μπογδάνος.

– Η χρηματοδότηση των δημοτικών μέσων ενημέρωσης από δημόσιους πόρους είναι ακριβώς η εγγύηση ότι αυτά μπορούν να λειτουργούν με δημοσιογραφική ανεξαρτησία για τις ανάγκες της έγκυρης ενημέρωσης των δημοτών – όχι ως μοχλός υποταγής στο “αφεντικό” και τις πολιτικές του απόψεις, αντίθετα από ό,τι δείχνει να πιστεύει ο κ. Μπογδάνος.

-Η απασχόληση σε ένα δημόσιο μέσο δεν αναιρεί την ελευθερία του δημοσιογράφου να ξεδιπλώνει την δημόσια παρουσία του με όποιον τρόπο νομίζει, εφόσον αυτός είναι σύμφωνος με τη δεοντολογία.

– Τα πραγματικά και αποτυπωμένα σε βίντεο δεδομένα ενός από τα (ολοένα και περισσότερα το τελευταίο διάστημα) κρούσματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, δεν είναι δυνατόν να αποσιωπηθούν ή να διαστρεβλωθούν. Οι δημοσιογράφοι δεν εκφοβίζονται από γραφικούς λεονταρισμούς.

-Τα πολιτικά ερωτήματα που είναι λογικό να προκύπτουν από την παρουσία του Κωνσταντίνου Μπογδάνου πλάι σε διαβόητους ακροδεξιούς στην πλατεία Βικτωρίας δεν απαντώνται ούτε με την συκοφάντηση των αντιφασιστών διαδηλωτών ούτε με την στοχοποίηση των δημοσιογράφων που αποτύπωσαν τα γεγονότα.

– Ο όρος “στοχοποίηση” δεν αποτελεί εν προκειμένω τετριμμένη ρητορική έξαρση. Η Ελευθερία Κουμάντου καλύπτει εδώ και δέκα χρόνια, με ανάθεση από τον “Αθήνα 9,84”, την δράση και τη δίκη της Χρυσής Αυγής – με όλα τα ρίσκα που αυτό συνεπάγεται και τα οποία προφανώς συνυπολογίζει ο κ. Μπογδάνος.

Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι του “Αθήνα 9,84” είμαστε περήφανοι για την ποιότητα του ενημερωτικού προϊόντος που προσφέρουμε και τα αποκλειστικά δημοσιογραφικά κριτήρια τα οποία τηρούμε.

Καλείται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να υπερασπιστεί χωρίς αμφισημίες τη συνάδελφο Ελευθερία Κουμάντου και συνολικά την ανεξαρτησία και επαγγελματική ακεραιότητα των εργαζομένων στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας, το δε Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να εξετάσει αν εγείρονται ζητήματα της αρμοδιότητάς του.

Καλείται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΡΑ και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων να αρθρώσουν φωνή καταδίκης της απαράδεκτης παρέμβασης του Κωνσταντίνου Μπογδάνου και να επαναβεβαιώσουν ότι ο “Αθήνα 9.84” λειτουργεί αχειραγώγητος, με μοναδικό γνώμονα τη δημοσιογραφική δεοντολογία και με σεβασμό στο προσωπικό του.

Καλείται κάθε δημοκρατικός πολίτης να σταθεί εμπόδιο στην επιδιωκόμενη από κάποιους εργαλειοποίηση και φίμωση των δημοτικών μέσων ενημέρωσης. Άλλωστε τα συμφραζόμενα της συγκεκριμένης υπόθεσης δεν αφήνουν αμφιβολία ότι αποτελεί και αυτή μια πτυχή των βαλλόμενων στις μέρες μας δημοκρατικών ελευθεριών.

Κώστας Ράπτης
Εκπρόσωπος εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΡΑ

Hμεροδρόμος