Δικηγόροι στην… υπηρεσία γυναικών Ρομά που ζουν στο Δενδροπόταμο

Μέσω του προγράμματος “JustRom”, που υλοποιεί ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, ομάδα δικηγόρων παρέχει συμβουλές για τους βασικούς μηχανισμούς έννομης προστασίας στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν οι γυναίκες

Φανή Σοβιτσλή

Νομική βοήθεια σε γυναίκες Ρομά που ζουν στην περιοχή του Δνδροποτάμου, παρέχει – για πρώτη φορά – ομάδα δικηγόρων, προκειμένου να αποκτήσουν την δυνατότητα πρόσβασης στη δικαιοσύνη για ζητήματα που αφορούν σε ενδοοικογενεικακή βία, για τα δικαιώματα τους στην εργασία και την οικογένεια, ακόμη και ενημέρωση για το πως θα λαμβάνουν νομίμως τα επιδόματα για τα παιδιά τους.

Οι γυναίκες Ρομά στην περιοχή του Δενδροποτάμου, λόγω και του χαμηλού μορφωτικού τους επιπέδου, αδυνατούσαν να αντιληφθούν την αξία που έχει να μπορούν να πάρουν νομικές συμβουλές και στην αρχή του εγχειρήματος, που γίνεται στο πλαίσιο διακρατικού προγράμματος, η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά μικρή.

Ωστόσο η πρωτοβουλία του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης να τρέξει το πρόγραμμα «JUSTROM3»,, που άρχισε δειλά να εφαρμόζεται από το Φεβρουάριο του 2017, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στην κοινότητα των Ρομά και σήμερα δεκάδες γυναίκες απευθύνονται στους δικηγόρους, που προσλήφθηκαν μέσω του προγράμματος και επισκέπτονται την περιοχή, λαμβάνοντας βοήθεια για διάφορα ζητήματα.

Το νομικό γραφείο, παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του και εδρεύει στο συνοικισμό του Αγίου Νεκταρίου.

Το πρόγραμμα που είναι της Ε.Ε και του Συμβουλίου της Ευρώπης, φέρει τον τίτλο «Πρόσβαση των γυναικών Ρομά στη δικαιοσύνη» (JUSTROM) και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των πολλαπλών διακρίσεων και στη βελτίωση της πρόσβασης των γυναικών Ρομά στη δικαιοσύνη.

Υλοποιείται απευθείας από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε τρεις μόνο ελληνικούς δήμους ένας εκ των οποίων είναι ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και συγκεκριμένα στο συνοικισμό του Αγίου Νεκταρίου (Δενδροπόταμος), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου και τοπικούς συνεργάτες.

Έμαθαν να ζητούν βοήθεια από δικηγόρο

Όπως ανέφερε στο makthes.gr η διευθύντρια των Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου, Μάγδα Ρουσσέτη, το πρόγραμμα πήρε παράταση για τρίτη φορά, έως τον Αύγουστο του 2021, γεγονός που δείχνει την αποτελεσματικότητα του απέναντι σε μια συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, που εν πολλοίς είναι παρεξηγημένη.

«Τα πρόγραμμα εξελίσσεται πολύ καλά και είναι πολύ θετικό το ότι στις επισκέψεις των δικηγόρων, που γίνονται δυο φορές την εβδομάδα στην περιοχή του οικισμού, αυξάνει διαρκώς ο αριθμός των γυναικών που έμαθαν να ζητούν βοήθεια από δικηγόρο για το πώς θα χειριστούν διάφορα ζητήματα που τις απασχολούν στο οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον τους» τόνισε ο η κ. Ρουσσέτη.

roma-oikismow-1.jpg

Σημείωσε ακόμη πως για τις συγκεκριμένες γυναίκες η νομική βοήθεια, ήταν άγνωστη ως έννοια και συνήθως το αναλάμβαναν οι άνδρες της οικογένειες. Ωστόσο σήμερα διαπίστωσαν ότι και αυτές έχουν δικαίωνα να ζητούν υποστήριξη και συμβουλές από έναν δικηγόρο και μάλιστα στο πλαίσιο μιας διακριτικής συνομιλίας.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, το «JustRom» υλοποιείται επίσης στη Βουλγαρία, την Ιταλία και τη Ρουμανία.

Τα οφέλη για τις γυναίκες Ρομά

Τα προσδοκόμενα αποτελέσματα του έργου είναι:

*Αύξηση της ευαισθητοποίησης των γυναικών Ρομά σχετικά με τις διακρίσεις, (συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών διακρίσεων), τους μηχανισμούς καταγγελίας, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης και τους θεσμούς προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

*Περισσότερες γυναίκες Ρομά αποκτούν επίγνωση των διακρίσεων και των πολλαπλών διακρίσεων, του τι αυτές είναι και πώς επηρεάζουν τη ζωή τους.

Επίσης, αποκτούν γνώση για τους βασικούς μηχανισμούς έννομης προστασίας στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν.

Προβλέπεται επίσης ένας σημαντικός αριθμός δράσεων προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των Ρομά και μη Ρομά, καθώς και να αντιμετωπιστεί η ρητορική μίσους, τα στερεότυπα και τα φαινόμενα «αντιτσιγγανισμού».

makthes.gr/