Τιμή για πάντα στην κομμουνίστρια επαναστάτρια Ειρήνη Γκίνη!

Του Χρυσόστομου Κοντορεβυθάκη

Σαν σήμερα στις 26/07/1946 , 2 χρόνια μετά την άγρια δολοφονία της κομμουνίστριας επαναστάτριας Ηλέκτρας Αποστόλου , εκτελείται μετά από απόφαση του στρατοδικείου η Σλαβομακεδόνισσα κομμουνίστρια επαναστάτρια Ειρήνη Γκίνη μαζί με 6 άλλους κομμουνιστές.

Η Ειρήνη Γκίνη , δασκάλα στο επάγγελμα , κατά την διάρκεια της κατοχής είχε πάρει μέρος σε πολλές επιχειρήσεις του Ε.Λ.Α.Σ. και ήταν μία από τους επικεφαλής στην ανατίναξη της αμαξοστοιχίας των γερμανών στο Μουχαρέμ Χάνι, κοντά στην Εδεσσα, τον Αύγουστο του 1944.Ενώ αργότερα εντάχθηκε στο Σ.Ν.Ο.Φ. -Σλαβομακεδονικό Λαϊκό Απλευθερωτικό Μέτωπο- το οποίο λειτουργούσε ως τμήμα του Δ.Σ.Ε.

Η Ειρήνη Γκίνη όταν αντίκρισε το εκτελεστικό απόσπασμα έψαλλε τον ύμνο της Διεθνούς και φώναξε υπέρ του Κ.Κ.Ε.

Χαρακτηριστικό είναι το γράμμα που έστειλε προς τον πατέρα της ένας από τους φαντάρους του εκτελεστικού αποσπάσματος της Μίρκας και των 6 συντρόφων της: “… Σας συγχαίρω για την κόρη που γεννήσατε. Αυτή δέχθηκε το θάνατο με το γέλιο στο στόμα, ηρωϊκά και ψύχραιμα, τραγουδώντας. Ολοι που παραβρεθήκαμε στην περίεργη και άγρια εκείνη εικόνα θαυμάσαμε. Κατά τις 5.30′ η ώρα εγώ πλησίασα κοντά της και τη ρώτησα μήπως θέλει τίποτα να γράψω στους γονείς της. Αυτή με κοίταξε ήσυχα και μου είπε: “Εγώ πεθαίνω σαν τίμιος άνθρωπος για κάτι στο οποίο ολοκληρωτικά πιστεύω. Για την καλυτέρευση όχι προσωπικά της δικής μου ζωής, αλλά για τη ζωή όλων των ανθρώπων…”.

Τιμή για πάντα στην κομμουνίστρια επαναστάτρια Ειρήνη Γκίνη.

guernicaeu.wordpress.com/