«Πρόκειται για αγώνα επιβίωσης»: 26η ημέρα κινητοποίησεων για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων Κρήτης

Σχεδόν ένας μήνας αγώνα συμπληρώνεται για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων Κρήτης, με τους απεργούς παρά την εργοδοτική αναλγησία να επιμένουν στο αίτημα τους για την ανανέωση της Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, συσπειρώνοντας καθημερινά όλο και περισσότερα σωματεία στο πλευρό τους. Εν μέσω της 26ης ημέρας απεργιακών κινητοποιήσεων, οι προθέσεις της εργοδοσίας φαίνονται αμετάβλητες καθώς σε ανακοίνωση της αποφεύγει να τοποθετηθεί επί των αιτημάτων των απεργών, αλλά αντίθετα εξαντλείται στους χαρακτηρισμούς και την επίθεση προς τους εργαζόμενους και τα μέσα αγώνα τους.

Οι ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων αρνούνται να προχωρήσει η ανανέωση της ήδη υπάρχουσας τοπικής κλαδικής σύμβασης, καλώντας τους εργαζόμενους να υπαχθούν σε ένα νέο καθεστώς εργασίας υπό την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση. Με τον τρόπο αυτό οι εμπλεκόμενες εταιρείες ουσιαστικά αποποιούνται μια σειρά από οικονομικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους, οι οποίες έχουν κατακτηθεί μετά από διεκδικήσεις του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ερμής».

«Πήραμε το μοναδικό όπλο που μας προσφέρει η δημοκρατία στη χώρας μας σαν εργαζόμενοι. Πρόκειται για αγώνα επιβίωσης από την στιγμή που εκείνοι αποφάσισαν να προχωρήσουν ανένδοτοι στις αποφάσεις και απειλές κάποιων ότι θα προχωρήσουν σε υπογραφές ατομικών – επιχειρησιακών συμβάσεων», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι.

Δεδομένης της κρίσης του κορωνοϊού η διαπραγμάτευση της σύμβασης που έληξε στις 31 Μάρτη ήταν αδύνατη κι έτσι επεκτάθηκε όπως ορίζεται από τον νόμο για ένα τρίμηνο με καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου, όπως εξηγεί με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στην  Βουλή ο Βουλευτής Ηρακλείου ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης.

Μετά το πέρας της εν λόγω ημερομηνίας, όπως καταγγέλλεται, οι επιχειρηματίες αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην σύναψη σύμβασης με τους όρους πληρωμής και εργασίας που προϋπήρχαν, ζητώντας στους  εργαζόμενους που ήδη είχαν πληγεί από την αναστολή εργασίας την περίοδο του lockdown, να προχωρήσουν στην αποδοχή ενός νέου εργασιακού καθεστώτος που στην ουσία συνεπάγεται μείωση εισοδήματος και μιας σειράς κλαδικών δικαιωμάτων.

Η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών οργανώσεων του νησιού έχει σπεύσει στο πλευρό των απεργών του Σωματείου «Ερμής» με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου(ΕΚΗ), συλλόγους ξεναγών, ξενοδοχουπαλλήλων, εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα κι άλλων κλάδων να παρίσταται σε συγκέντρωση αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν».

«Καλούμε του εργοδότες ιδιοκτήτες Τουριστικών Λεωφορείων και πράκτορες, να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αναλάβουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη  υπογράφοντας μία αξιοπρεπή ΣΣΕ», αναφέρεται στο κάλεσμα του ΕΚΗ.

Στο πλευρό των απεργών βρίσκεται  και η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) «οι προσπάθειες της εργοδοσίας, εκμετάλλευσης της συγκυρίας, και των πρόσφατων νομοθετικών αντεργατικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα πέσουν στο κενό», αναφέρει σε ανακοίνωση της.

Ο αγώνας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων Κρήτης και του σωματείου τους «Ερμής» μετά από επίκαιρες ερωτήσεις του Βουλευτή Μ. Συντυχάκη και του Βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηγουμενίδη, έχει μεταφερθεί και στη Βουλή, την ίδια στιγμή βέβαια που οι εμπλεκόμενες εταιρείες εμφανίζονται ανένδοτες.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, οι επιχειρηματίες στον χώρο των τουριστικών γραφείων επιχείρησαν να καλύψουν την αδιαλλαξία τους και να  σπιλώσουν τους απεργούς εκτοξεύοντας κατηγορίες. «Αποκλείεται η συνέχιση των διαπραγματεύσεων της απαράδεκτης συμπεριφοράς των απεργών στο αεροδρόμιο, εναντίον συναδέλφων τους που επιλέγουν να εργάζονται, με πράξεις ακραίας λεκτικής βίας, παρεμπόδισης κυκλοφορίας, φθορές σε οχήματα» σημειώνει από πλευράς του ο Σύνδεσμος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης.

Το Σωματείο «Ερμής» σε ανακοίνωση που εξέδωσε απαντά αναλυτικά ως εξής :

«Στο θέμα της απεργίας μας επιθυμούμε για την σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης να ανακοινώσουμε ότι, από την αρχή των διαπραγματεύσεων προσπαθήσαμε να υπογραφεί η ίδια με την περσινή Σ.Σ.Ε, και όχι νέα, με τους όρους που η εργοδοσία προσπαθεί να επιβάλει.Η εργοδοσία κατέθεσε προτάσεις που αφορούν τις θεσμικές και οικονομικές μας κατακτήσεις, αυτές όμως δεν έγιναν σε ορθολογιστική βάση.

Δέχονται ότι οι προτάσεις τους περιείχαν μειώσεις, είναι όμως ψευδές ότι δεν τις αποδεχτήκαμε ως θέμα διαπραγμάτευσης. Η αλήθεια είναι μία. Η εργοδοσία στην ουσία θέλει να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη και να την στρέψει εναντίον μας, σε ένα εργασιακό αγώνα που γίνεται με πίστη, δύναμη, αποκρύπτοντας ότι ήταν κάθετοι, και οι συζητήσεις, όπως και οι αποφάσεις, που θα ακολουθούσαν την νέα Σύμβαση, θα αφορούσαν και τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά την «προαποφασισμένη» απεργία, ενημερώνουμε πως ήταν απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης στις 22/06/2020.

«Ζητούμε συγνώμη» που πήραμε το μοναδικό όπλο που μας προσφέρει η δημοκρατία στη χώρας μας σαν εργαζόμενοι. Πρόκειται για αγώνα επιβίωσης από την στιγμή που εκείνοι αποφάσισαν να προχωρήσουν ανένδοτοι στις αποφάσεις και απειλές κάποιων, ότι θα προχωρήσουν σε υπογραφές ατομικών – επιχειρησιακών  συμβάσεων.Με άλλα λόγια «μας κόβουν το νερό» προκειμένου να γονατίσουμε από την δίψα. Υπήρξαμε λογικοί και διαλλακτικοί. Υπήρξαν αδιάλλακτοι.

Να πληροφορήσουμε επίσης ότι, μέχρι σήμερα έχουμε δείξει την τουριστική μας συνείδηση, χωρίς να εμποδίζουμε την διακίνηση των επισκεπτών μας.

Ρητά δηλώνουμε πως δεν υπάρχουν δολιοφθορές οχημάτων, βία κλπ.»

thepressproject.gr/