Ακροδεξιοί επιχείρησαν να κάψουν ξενοδοχείο για να μη φιλοξενηθούν πρόσφυγες

Χοντραίνει το παιχνίδι των ακροδεξιών και φασιστικών στοιχείων στον Μόλυβο της Λέσβου.

Μετά τις απειλές και τις καταστροφές που υπέστη το ξενοδοχείο Belvedere και το αυτοκίνητο του επιχειρηματία Στράτου Κανιαμού στις 6 Ιουλίου από οργανωμένο πλήθος ακροδεξιών, το βράδυ του Σαββάτου άγνωστοι επιχείρησαν αυτή τη φορά να κάψουν τη γνωστή ξενοδοχειακή μονάδα.

Ξαφνικά οι γείτονες του ξενοδοχείου, ντόπιοι και μη, είδαν τις φλόγες να κυκλώνουν το κτίριο και αμέσως έσπευσαν να ειδοποιήσουν την Πυροσβεστική αλλά και να περιορίσουν τη φωτιά, που απειλούσε την επιχείρηση με αφανισμό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Κανιαμός, οι δράστες έριξαν εύφλεκτο υγρό -πιθανότατα πετρέλαιο- γύρω από την κλειστή επιχείρηση και έβαλαν φωτιά. Η πυρκαγιά γρήγορα επεκτάθηκε στην ξενοδοχειακή μονάδα και άρχισε να γλείφει τους τοίχους καταστρέφοντας σχεδόν όλα τα επιχρίσματα και προξενώντας σοβαρές υλικές ζημιές στα συστήματα κλιματισμού, σε μια πέργκολα καθώς και σε ένα μικρό λεωφορείο μεταφοράς των πελατών. Σε αυτή τη φάση καθοριστική στάθηκε η επέμβαση των γειτόνων που κατάφεραν και έλεγξαν ώς ένα σημείο τη φωτιά προτού επεκταθεί και στο εσωτερικό του κτιρίου. Στη συνέχεια έσπευσε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία που σύντομα κατάφερε και έσβησε τις φλόγες.

Να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις και οι απειλές εναντίον του ιδιοκτήτη και της περιουσίας του ξεκίνησαν με αφορμή φημολογία που διέσπειραν γνωστοί ακροδεξιοί κύκλοι της Λέσβου, σύμφωνα με την οποία ο κ. Κανιαμός σκεφτόταν την ενοικίαση του κλειστού -λόγω της τουριστικής κρίσης- ξενοδοχείου σε ΜΚΟ προκειμένου εκεί να φιλοξενηθούν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά. Θυμίζουμε ότι στο πλευρό όσων αντιδρούσαν τότε είχε ταχθεί και ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, «απειλώντας» με αυστηρούς πολεοδομικούς ελέγχους και πρόστιμα όσους ξενοδόχους τολμήσουν να σκεφτούν αυτήν την προοπτική για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται κλειστές μετά την κρίση που προέκυψε στον τουριστικό κλάδο λόγω κορονοϊού και πλήττει βαριά το ήδη τραυματισμένο τουριστικό προϊόν του Βορείου Αιγαίου.

«Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά ομάδα ακραίων και παρακρατικών στοιχείων του νησιού, εκμεταλλευόμενη την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών για την αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, προβαίνει, αυτή τη φορά, σε μια οργανωμένη εγκληματική ενέργεια», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου και τονίζει ότι «η ομάδα αυτή, σύμφωνα με την καταγγελία, αποτελείται από ακραία στοιχεία, πολλά από τα οποία ανήκουν σε ακροδεξιές-φασιστικές συμμορίες που υποθάλπονται, αλλά και νομιμοποιούνται από στελέχη της Αυτοδιοίκησης που πρόσκεινται πολιτικά στο κυβερνών κόμμα. Καλούμε για ακόμη μια φορά την Ελληνική Αστυνομία και την εισαγγελική αρχή να παρέμβουν και να δώσουν τέλος σε αυτή την παρακρατική πρακτική, πριν οδηγηθούμε σε ακόμα πιο ακραία γεγονότα και ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

efsyn.gr/