Μαζί με τους πρόσφυγες στην πλ. Βικτωρίας, κοιμάται και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Τελικά «έπιασε τόπο» η σπουδή Μπακογιάννη να ξηλώσει τα παγκάκια της πλατείας Βικτωρίας, που αποτελούσαν το μοναδικό αποκούμπι για εξαθλιωμένους ανθρώπους και τα ελάχιστα υπάρχοντά τους, καθώς οι άνθρωποι αυτοί κοιμούνται πια κατά γης, κι ας βράζει από τη ζέστη η πλατεία.

Πριν το ξήλωμα από τον Μπακογιάννη όμως, η κυβέρνηση άφησε συνειδητά αυτές τις οικογένειες προσφύγων στον δρόμο καθώς παρά το γεγονός ότι έφερε αυτούς τους ανθρώπους στην Αθήνα από τις άλλες δομές όπου βρίσκονταν, αποφάσισε να λήξει το πρόγραμμα του ΟΗΕ, και παρόλο που τους έχει εγκριθεί το αίτημα χορήγησης ασύλου, η κυβέρνηση δεν τους χορηγεί τα σχετικά έγγραφα!

Έτσι, κάθε βράδυ, κοιμούνται κατά γης παιδιά με τους γονείς τους, εκτεθειμένοι στις διαθέσεις των ακροδεξιών που σεργιανάνε, στη ζέστη και στη βρωμιά, χωρίς τουαλέτα, χωρίς τροφή και νερό.

Τη στιγμή που η δημοτική αρχή ξοδεύει 130.000 ευρώ για τα (105) παγκάκια του Μεγάλου Περιπάτου, αποφάσισε λοιπόν να στερήσει από τους κατατρεγμένους ανθρώπους που ξέφυγαν από το κολαστήριο της Μόριας με την ελπίδα για κάτι καλύτερο, ακόμη και τα κλασικά παγκάκια για να ακουμπούν.

Η πολιτεία τους αφήνει εκεί, απροστάτευτους γιατί το μοναδικό της σχέδιο για το προσφυγικό είναι η αποτροπή! Χρησιμοποιεί αυτούς τους ανθρώπους ως δείγμα, ώστε να βλέπουν όσοι σκοπεύουν να έρθουν στην Ελλάδα αναζητώντας κάτι καλύτερο, τι βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι, και τελικά να μην έρχονται.

Αυτό που αγνοεί όμως -η κατά τα άλλα φιλο-ευρωπαϊκή κυβέρνηση-, είναι ότι μαζί με αυτούς τους ανθρώπους που κοιμούνται κάτω, κοιμάται και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο, αξίες τάχα θεμελιακές για την Ευρώπη, η οποία παρατηρεί αμέτοχη.

Και όλα αυτά τα αγνοεί συνειδητά γιατί ούτε φιλελεύθερη είναι, ούτε ευρωπαϊκή.