Κύπρος – Επαναφορά περιοριστικών μέτρων λόγω αύξησης των κρουσμάτων

Σε λήψη μέτρων για τον περιορισμό των κρουσμάτων του Covid-19 προχωράει η Κύπρος ύστερα από την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Πιο συγκεκριμένα από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (31/7) :

  1. Καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους (π.χ. εμπορικά κέντρα, τράπεζες, υπεραγορές, νοσηλευτήρια, εκκλησίες, κοκ) με ποινή €300.
  2. Αυξάνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια από 600 την ημέρα σε 1,000, με έμφαση σε Κύπριους που επιστρέφουν από ταξίδια αναψυχής (διακοπές), αφού έχει διαφανεί ότι μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων προέρχεται από Κύπριους με ταξιδιωτικό ιστορικό.
  3. Συστήνεται στα νοσηλευτήρια, ιδιωτικά και δημόσια, και στους οίκους ευγηρίας η αυστηρή τήρηση των επισκεπτηρίων και εάν είναι εφικτό ο περιορισμός τους στο ελάχιστο δυνατό.
  4. Επαναφέρεται ο περιορισμός της πληρότητας στο 50% στα Μέσα Μαζικών Μεταφορών (λεωφορεία).
  5. Εντατικοποιείται ο έλεγχος από την Αστυνομία των ατόμων που οφείλουν να τίθενται σε αυτοπεριορισμό όταν έρχονται από χώρες της Κατηγορίας Γ, ή όταν είναι στενές επαφές κρουσμάτων. Σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές θα πραγματοποιείται καθημερινά έλεγχος συμμόρφωσης στα άτομα αυτά.
  6. Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και η επιτήρηση σε επιχειρήσεις, χώρους εστίασης και άλλα υποστατικά από τις αρμόδιες Αρχές με ρητές οδηγίες για μηδενική ανοχή.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επαρχία Λεμεσού όπου το τελευταίο διάστημα σημειώνονται τα περισσότερα κρούσματα και ανακοινώθηκαν επιπρόσθετα μέτρα που θα ισχύουν για τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Στη Λεμεσό λοιπόν επαναφέρεται ο περιορισμός του μέγιστου αριθμού ατόμων των 10 ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις, ο μέγιστος αριθμός ατόμων στα υποστατικά εστίασης σε 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων, ενώ στις εκκλησίες καθορίζεται η παρουσία ατόμων στη βάση των τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με το πρωτόκολλο, η οποία ανεξαρτήτως αυτού δεν θα υπερβαίνει τα 75 άτομα.

Σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης σημείωσε πως η μη τήρηση των μέτρων που η Κυβέρνηση εξήγγειλε θα έχει ως συνέπεια την ανεπιθύμητη από όλους λήψη περαιτέρω αυστηρών μέτρων, με επικίνδυνες ωστόσο οικονομικές συνέπειες.

Ημεροδρόμος