Διαδήλωσαν ενάντια στον πόλεμο για τις ΑΟΖ και το κεφάλαιο

Μια διαφορετική φωνή ακούστηκε χθες το απόγευμα στο Σύνταγμα, μια φωνή ενάντια στην πολεμική απειλή και τα πολεμοκάπηλα σχέδια των κυβερνήσεων, των αστικών τάξεων και του ιμπεριαλισμού στην περιοχή , ενάντια στον επικίνδυνο ανταγωνισμό Ελλάδας-Τουρκίας για τη χάραξη των ΑΟΖ, ενάντια στις εξορύξεις στη θάλασσα και τους εξοπλισμούς. Τέλη Ιουλίου, οι αγωνιστές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αριστερών οργανώσεων και διαδήλωσαν τη θέληση ευρύτερων στρωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας να μην πολεμήσουν για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των πολυεθνικών, αλλά να αγωνιστούν για την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών Ελλάδας και Τουρκίας και όλων των χωρών της περιοχής.

Στην κινητοποίηση καλούσαν και συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, το ΝΑΡ και η νεολαία για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, η ΟΚΔΕ, το ΕΕΚ, το ΚΚΕ (μ-λ), το «Κόκκινο Νήμα» καθώς και οργανώσεις της Αριστεράς από την Τουρκία.

Το κάλεσμα για τη χθεσινή συγκέντρωση που υπέγραφαν ορισμένες από τις οργανώσεις που καλούσαν είχε ως εξής:

Η αντιδραστική αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών, ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας – Τουρκίας, με την άμεση εμπλοκή και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σ’ αυτή (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Γαλλία κλπ), οξύνεται επικίνδυνα.

Στόχος όλων αυτών είναι ο έλεγχος των πηγών και των δρόμων ενέργειας, στο πλαίσιο ευρύτερων γεωστρατηγικών ανταγωνισμών στη ΝΑ Μεσόγειο. Πρόκειται για επιδιώξεις που έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με τα συμφέροντα του ελληνικού και τουρκικού κεφαλαίου, των πολυεθνικών εξόρυξης και των ιμπεριαλιστικών συνασπισμών και κρατών για το πώς θα μοιράσουν την «πίτα» των κερδών.

Στεκόμαστε απέναντι στα πολεμικά σχέδια και στους κινδύνους που γεννούν για την ειρήνη, τις ελευθερίες, τα δημοκρατικά δικαιώματα και το περιβάλλον.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στην προσπάθεια των αστικών τάξεων να σύρουν τους λαούς σε αναμετρήσεις, για σκοπούς αντίθετους με τα δίκια και τα συμφέροντά τους.

Προβάλλοντας την ανάγκη να επιβάλλουν οι λαοί την ειρήνη, φιλία και αλληλεγγύη μεταξύ τους, πολιτικές δυνάμεις και συλλογικότητες, καλούμε σε συγκέντρωση την Πέμπτη 30 Ιούλη στο Σύνταγμα στις 7 μμ.

Ενάντια σε πόλεμο, ιμπεριαλισμό, εθνικισμό και αντιδραστικό ανταγωνισμό των αστικών τάξεων!

Για να ζουν οι λαοί σε Αιγαίο και Μεσόγειο χωρίς πόλεμο! Δεν πολεμάμε για τους Έλληνες και Τούρκους καπιταλιστές, δεν πολεμάμε για τα συμφέροντα των μεγάλων καπιταλιστικών κρατών και των πολυεθνικών! Πολεμάμε για τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα και την κοινωνική απελευθέρωση.

Ενάντια στους αντιδραστικούς ανταγωνισμούς με εργαλεία τις ΑΟΖ, τις εξορύξεις και τους ενεργειακούς αγωγούς.

Ενάντια στην αντιλαϊκή-ανεργατική πολιτική των κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Τουρκία.

Καμία ιμπεριαλιστική αλλαγή χερσαίων ή θαλάσσιων συνόρων.

Τα χρήματα του λαού για τις κοινωνικές ανάγκες (παιδεία, υγεία, στέγαση κλπ.) και όχι για εξοπλιστικά προγράμματα.

Αλληλεγγύη, δικαιώματα και ελεύθερη μετακίνηηση για παροχή ασύλου σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Για τη φιλία και αλληλεγγύη των λαών Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου-Κουρδιστάν-Παλαιστίνης και όλων των λαών της περιοχής! Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν!

Έξω ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Βάσεις και ΕΕ από Ελλάδα, Τουρκία και την περιοχή. Άμεση αποχώρηση από ΝΑΤΟ και πολεμικούς άξονες με Ισραήλ και Αίγυπτο. Όχι στον στραγγαλισμό της Παλαιστίνης.

Έξω οι στόλοι των ιμπεριαλιστών από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο

Οι φαντάροι δεν είναι αναλώσιμοι, δικαιώματα και ελευθερίες με κίνημα μέσα κι έξω από το στρατό.

Η διεθνιστική πάλη των λαών σε Ελλάδα, Τουρκία και σε όλη την περιοχή είναι η μόνη που μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο, κόντρα στους πολεμοκάπηλους και τυχοδιωκτικούς αστικούς ανταγωνισμούς και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και διευθετήσεις.