Νοσοκομεία: Σηκώνουν το βάρος του covid 19 και με μειωμένη χρηματοδότηση

Όπως προκύπτει από το δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον μήνα Ιούνιο του 2020, η χρηματοδότηση των νοσοκομείων για λειτουργικά έξοδα ήταν μειωμένη σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη του Ιουνίου του 2019 παρά το γεγονός ότι τα νοσοκομεία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο βάρος της πανδημίας.

Συγκεκριμένα η χρηματοδότηση των νοσοκομείων για το πρώτο εξάμηνο έφτασε μόλις τα 386 εκατ. ευρώ ενώ το αντίστοιχο εξάμηνο το 2019 ήταν 518 εκατ. ευρώ

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ούτως ή άλλως η χρηματοδότηση που προβλέπεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα νοσοκομεία είναι κουτσουρεμένη εδώ και χρόνια και δεν επαρκεί για να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες των νοσοκομείων.

Ταυτόχρονα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων εξαιτίας των περικοπών όχι μόνο δεν περιορίζονται αλλά αντίθετα μήνα με τον μήνα αυξάνονται. Συγκεκριμένα από τα 546 εκατ. ευρώ που ήταν τον περσινό Ιούνιο έφτασαν φέτος στα 756 εκατ. ευρώ, πολύ περισσότερο όταν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 ήταν 344 εκατ. ευρώ

Είναι λοιπόν πλέον απόλυτα σαφές ότι όχι μόνο έχουμε μείωση προσωπικού στην υγεία εν μέσω πανδημίας όπως δείχνουν τα στοιχεία της απογραφής ανθρώπινου δυναμικού (δείτε εδώ) αλλά και περαιτέρω υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων.

Ίσως γι αυτό και ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται την ατομική ευθύνη και το φιλότιμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αφού  αυτός και η κυβέρνησή του δεν έχουν κάνει κάτι ουσιαστικό για να στηρίξουν τα νοσοκομεία και γενικότερα τις μονάδες υγείας.