Διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στο κοινοβούλιο του Λιβάνου

Ημέρα οργής» η σημερινή (Σάββατο) στον Λίβανο με χιλιάδες πολίτες να ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης, στον απόηχο της πρόσφατης έκρηξης στη Βηρυτό με τους δεκάδες νεκρούς και τους χιλιάδες τραυματίες. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί αγγίζουν τους 158, ενώ οι τραυματίες είναι περίπου 6.000

Η τοπική αστυνομία προχώρησε στη χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών που προσπάθησαν να περάσουν από ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα και να φτάσουν στο κοινοβούλιο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Στην πλατεία Μαρτύρων, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες διαδηλωτές που εξέφρασαν την οργή τους για τη διαχείριση (από πλευράς κυβέρνησης) της έκρηξης που ισοπέδωσε την πόλη. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές πετούσαν πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

AP PHOTO

Οι διαδηλωτές φώναζαν «ο λαός θέλει να πέσει η κυβέρνηση», ενώ κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Φύγετε, είστε όλοι δολοφόνοι».about:blank

«Θέλουμε ένα μέλλον με αξιοπρέπεια. Δε θέλουμε να πάει χαμένο το αίμα των θυμάτων της έκρηξης», δήλωσε η Ρόουζ Σίρουρ, μία εκ των διαδηλωτών.

AP PHOTO

Οι έρευνες για τα αίτια της καταστροφής εξακολουθούν να είναι άκαρπες και οι πολίτες, κουρασμένοι από τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, οργισμένοι για το γεγονός ότι εξακολουθούν να αγνοούνται εκατοντάδες άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια, ζητούν άμεσα πολιτική αλλαγή. Η χώρα έχει ήδη ταλαιπωρηθεί από την υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός, ενώ η πλειονότητα του πληθυσμού ήδη ζούσε σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

AP PHOTO

Από το βράδυ της Πέμπτης έως και σήμερα έχουν καταγραφεί μικρότερα και μεγαλύτερα επεισόδια με πολίτες να συγκρούονται με αστυνομικούς. Σοβαρά επεισόδια έγιναν και τη νύχτα της Παρασκευής. Πολίτες προσπάθησαν μάλιστα να εισβάλουν στο κοινοβούλιο, αλλά τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που τους υποδέχθηκαν με δακρυγόνα και κλομπ.

efsyn.gr/