Βολιβία: Ακροδεξιές ομάδες εφόδου εναντίον αυτοχθόνων διαδηλωτών

Παραστρατιωτικές και ακροδεξιές ομάδες εφόδου που συνδέονται με την πραξικοπηματική κυβέρνηση της Βολιβίας, επιτίθενται στους διαδηλωτές που απαιτούν τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

Με την πραξικοπηματική κυβέρνηση της Jeanine Añez να έχει επανειλημμένα αναβάλει τη διεξαγωγή εκλογών, χιλιάδες διαδηλωτών, στην πλειοψηφία τους αυτόχθονες, βρίσκονται για όγδοη ημέρα στους δρόμους της χώρας.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και η Βολιβιανή Συνήγορος του Πολίτη, Nadia Cruz, καταγγέλλουν πως παραστρατιωτικές και ακροδεξιές ομάδες δρουν εναντίον των διαδηλωτών, με τη σιωπηρή αποδοχή ή και την εξόφθαλμη συνεργασία της αστυνομίας.

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, διαδηλωτές στην πλατεία Αμπαρόα της πρωτεύουσας Λα Παζ, δέχθηκαν την επίθεση και τον εκφοβισμό από μία τέτοια ακροδεξιά ομάδα, ενώ υπάρχουν καταγγελίες πως δημοσιογράφος του τηλεοπτικού καναλιού Cadena A δέχτηκε επίθεση ενώ προσπαθούσε να καταγράψει το περιστατικό.

Την ίδια ημέρα το απόγευμα, 61 διαδηλωτές συνελήφθησαν στην επαρχία Samaipata, έπειτα από συνεργασία της αστυνομίας με παραστρατιωτική ομάδα, ενώ την Κυριακή μία άλλη τέτοια ομάδα επιτέθηκε σε διαδηλωτές στην επαρχία Cochabamba.

Υπενθυμίζεται πως η δράση τέτοιων ομάδων υπήρξε το «όχημα» για τη διεξαγωγή του στηριζόμενου από τις ΗΠΑ και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών πραξικοπήματος, έπειτα από την εκλογική νίκη του Έβο Μοράλες τον περασμένο Οκτώβριο, σε μία εκλογική διαδικασία που κατηγορήθηκε ψευδώς ως νοθευμένη.

Οι απειλές προς τους αυτόχθονες διαδηλωτές είναι πλέον καθημερινές, είτε ευθέως από την πραξικοπηματική κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εσωτερικών Arturo Murillo, είτε από εξωκυβερνητικούς παράγοντες, όπως ο ακροδεξιός πρωτεργάτης του πραξικοπήματος και προεδρικός υποψήφιος Arturo Camacho, που απηύθυνε «ανοιχτή επιστολή» στην Añez, στην οποία απείλησε πως θα κινητοποιήσει βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες, εάν η κυβέρνηση δεν καταπνίξει τις διαδηλώσεις των αυτοχθόνων.

Πηγή: telesur