Η έρευνα για την τραγωδία της Εύβοιας έχει πολλές γκρίζες ζώνες

Από τον τρόπο που ανακοινώθηκε χθες μέσω «καλά πληροφορημένων πηγών» η εντολή για έρευνα μετά την τραγωδία και τις καταστροφές στην Εύβοια και κυρίως από τη σπουδή να οριστεί πλήρως το περιεχόμενο της έρευνας -λες και μπορεί κανείς να γνωρίζει εκ των προτέρων τι στοιχεία θα προκύψουν- φάνηκε ο στόχος των κυβερνητικών παραγόντων και των ΜΜΕ του κ. Πέτσα.

Ήδη στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά σχόλια για το πώς η έρευνα όπως περιγράφεται, αφήνει απέξω όχι μόνο τις όποιες τυχόν ποινικές ευθύνες για τη μη λειτουργία του 112, που έχει δημιουργηθεί ειδικά για παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά και για την ενδεχόμενη ελλιπέστατη λήψη προληπτικών μέτρων μετά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.

Τέλος, ήδη εκ των προτέρων, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έσπευσε να δηλώσει ότι οι πλημμύρες δεν σχετίζονται με τις καταστροφικές πυρκαγιές και επομένως με τη μη ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων.about:blank

Τώρα για το αν θα αναζητηθεί κακούργημα, δηλαδή δόλος, σε βάρος υπηρεσιών και οργάνων του κράτους και της περιφέρειας, αυτό «χρησιμεύει» απλά στη δημιουργία εντυπώσεων για το πόσο καλά κάνει (ειδικά) σήμερα τη δουλειά της η δικαιοσύνη!

Κακά τα ψέμματα, το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη και τα παπαγαλάκια του απλά παραπλανούν τους πολίτες υποβαθμίζοντας την τραγωδία της Εύβοιας και επιμένοντας στο μένος τους εναντίον των προκατόχων τους που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ανάλογες τραγωδίες από ακραία φυσικά φαινόμενα.

⇒ Μια επιστολή που κάνει το γύρο του διαδικτύου μέσα στην υπερβολή της, διατυπώνει εύλογες σκέψεις

ΑΙΤΗΣΗ-ΑΝΑΦΟΡΑ Νικολάου Αντωνιάδη, δικηγόρου Αθηνών, Α.Μ. Δ.Σ.Α. 17494

ΠΡΟΣ κ. Βασίλειο Πλιώτα, Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Αξιότιμε κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,

Όπως γνωρίζετε, οκτώ συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από ισχυρές καταιγίδες οι οποίες έπληξαν τον νομό Εύβοιας.

Όπως έγινε γνωστό, κατά την αντιμετώπιση και διαχείριση των πλημμυρών δεν χρησιμοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης «112». Στην παρουσίαση της λειτουργίας του αριθμού αυτού στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι Αττικής, την 19.12.2019, παρέστη ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπήρξε απολύτως σαφής ως προς την τεράστια σημασία του ευρωπαϊκού αυτού αριθμού στην αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, όπως αυτής της Εύβοιας. Χαρακτηριστικά μάλιστα είχε δηλώσει ότι το 112 «κυριολεκτικά θα σώσει ζωές».

Παρά ταύτα το «112» δεν λειτούργησε στις πλημμύρες της Εύβοιας, και αυτό, όπως προέκυψε από τη σχετική ειδησεογραφία, υπήρξε προσωπική επιλογή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νικολάου Χαρδαλιά. Ο ίδιος, υπερασπιζόμενος την απόφασή του αυτή, ανέφερε ότι «εάν είχε λειτουργήσει το 112 θα είχαμε εκατόμβες νεκρών».

Πλην όμως, όπως προαναφέρθηκε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι το «112» «κυριολεκτικά θα σώσει ζωές», κάτι που είναι άλλωστε αυτονόητο, άλλως δεν θα τον χρησιμοποιούσε όλη η Ευρώπη και δεν θα είχε αποφασιστεί εξ αρχής η λειτουργία του και στη χώρα μας. Θυμίζω ότι επί lock down οι πολίτες ελάμβαναν καθημερινά μηνύματα από το «112» με τα οποία καλούντο να «μένουν σπίτι» και «ασφαλείς». Ο κ. Χαρδαλιάς αποφάσισε να μη χρησιμοποιηθεί ο ίδιος αυτός αριθμός για να μείνουν ασφαλή και τα θύματα των πλημμυρών της Εύβοιας.

Και ενώ καθολική ήταν η απαίτηση των πολιτών να παρέμβει η αρμόδια Εισαγγελία για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών για τους οκτώ νεκρούς στην Εύβοια, πληροφορούμεθα από τα ΜΜΕ ότι ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας κ. Δημήτριος Προκοπίου, διέταξε μεν προκαταρκτική εξέταση, ότι αυτή μάλιστα έχει δύο σκέλη, ένα για την πρόκληση πλημμυρών (με εντολή προς το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής) και ένα για τις παράνομες δομήσεις και επιχωματώσεις (με εντολή στην Πταισματοδίκη Χαλκίδας), αλλά παρέλειψε να ζητήσει τη διερεύνηση και των σχετικών ποινικών ευθυνών του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νικολάου Χαρδαλιά, και παντός άλλου υπευθύνου, αναφορικά με τη μη λειτουργία του αριθμού «112». Ποινικές ευθύνες για παράβαση του άρθρου 306 Ποινικού Κώδικα, τόσο σε βαθμό πλημμελήματος όσο και σε βαθμό κακουργήματος.

Η παράλειψη αυτή προσβάλλει το κύρος της Εισαγγελίας και της Δικαιοσύνης εν γένει, αφού εμφανίζει την Εισαγγελία να καλύπτει τον κ. Χαρδαλιά, στρέφοντας την εισαγγελική έρευνα οπουδήποτε αλλού εκτός από την Πολιτική Προστασία.

Δια της παρούσης σας καλώ όπως περισώσετε το κύρος της Δικαιοσύνης και δώσετε εντολή για την κατά τα άνω επιβεβελημένη συμπλήρωση της εισαγγελικής εντολής προς τον σκοπό της διερεύνησης των ανωτέρω ποινικών ευθυνών.

Αθήνα, 10 Αυγούστου 2020

Ο Αιτών-Αναφέρων Δικηγόρος

efsyn.gr/