Γερμανική επιβεβαίωση για τις επαναπροωθήσεις

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της γερμανικής Αριστεράς, ο υφυπουργός Αμυνας της Γερμανίας Πέτερ Τάουμπερ αποκάλυψε πως γερμανικό σκάφος παρακολούθησε δύο επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.

Σφίγγει διεθνώς ο κλοιός γύρω από τις παράνομες επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης προσφύγων στο Αιγαίο, καθώς στις μέχρι τώρα διεθνείς καταγγελίες προστίθενται και οι πολύ σοβαρές της γερμανικής κυβέρνησης, που κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Οπως αποκάλυψε το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle, ο υφυπουργός Αμυνας της Γερμανίας Πέτερ Τάουμπερ έχει ενημερώσει εγγράφως ότι διαθέτει στοιχεία από τις γερμανικές ναυτικές δυνάμεις που επιχειρούν στο Αιγαίο για τουλάχιστον δύο παράνομες επιχειρήσεις του ελληνικού λιμενικού.

Σε απάντησή του στις 6 Αυγούστου σε ερώτηση του βουλευτή του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς Αντρέι Χούνκο, ο κ. Τάουμπερ σημειώνει ότι το πλήρωμα του εφοδιαστικού σκάφους Berlin, που ηγείται της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης 2 του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, παρακολούθησε στις 19 Ιουνίου σκάφος του ελληνικού λιμενικού να επαναπροωθεί βάρκα με πρόσφυγες στα τουρκικά ύδατα.about:blank

Σημειώνει επίσης ότι το γερμανικό ναυτικό ήταν μάρτυρας επιχείρησης επαναπροώθησης προσφύγων από τη Χίο στις 30 Απριλίου, περιστατικό που είχαν αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» και η ενημερωτική ιστοσελίδα της Χίου Ασταπάρης. Επιπλέον, ο κ. Τάουμπερ επισημαίνει ότι στις 4 Ιουνίου το Berlin αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διάσωση 32 προσφύγων και μεταναστών που επέβαιναν σε σκάφος στο Αιγαίο και κινδύνευαν να πνιγούν, καθώς προφανώς δεν είχαν πραγματοποιήσει επιχείρηση διάσωσης οι ελληνικές αρχές.

Στην απάντησή του, ο κ. Τάουμπερ αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική και εφιστά την προσοχή στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Οπως σημειώνει η Deutsche Welle, πρόκειται για αλλαγή στάσης. Στα τέλη Ιουνίου, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση στη γερμανική Βουλή, για να μην υπονομεύσει τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ, τις ελληνογερμανικές σχέσεις και τα γερμανικά συμφέροντα.

Η αποκάλυψη-βόμβα του Γερμανού υφυπουργού Αμυνας προστίθεται στις αποκαλύψεις της κυβέρνησης της Δανίας, του επικεφαλής της FRONTEX Φαμπρίς Λετζέρι, πολλών ευρωβουλευτών και φυσικά του ευρωπαϊκού Τύπου. Οι αποκαλύψεις εκθέτουν την προσφυγική πολιτική που εφαρμόζει στα σύνορα η κυβέρνηση μετά τον Μάρτιο. Εκθέτουν επίσης τη στρουθοκαμηλική τακτική της να αρνείται τα στοιχεία και να τα αποδίδει τάχα σε ψεύδη της τουρκικής προπαγάνδας, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει κάποια σοβαρή έρευνα.

Το πόσο αλλοπρόσαλλες είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης φαίνεται από το γεγονός πως την ίδια ώρα η Ελλάδα έχει ζητήσει επισήμως από την Ευρώπη να νομιμοποιήσει τις παραβιάσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε έκτακτες καταστάσεις, όπως αυτή του Μαρτίου.

Η πρόσφατη αμήχανη εμφάνιση των υπουργών Χρυσοχοΐδη, Κουμουτσάκου και Μηταράκη στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, όπου απέφυγαν να απαντήσουν και άσκησαν κριτική στους ερωτώντες ευρωβουλευτές, προκάλεσε σαρκαστικά και οργισμένα σχόλια.

.efsyn.gr/