Στην Εύβοια πνίγηκε το κυβερνητικό εμπόριο ασφάλειας

Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέχρι τώρα από τις πλημμύρες στην Εύβοια. Μία ακόμα γυναίκα που αγνοείτο, εντοπίστηκε το βράδυ της Κυριακής νεκρή στο Μπούρτζι. Ανάμεσα στα θύματα είναι ένα βρέφος 8 οχτώ μηνών, δύο ενήλικες από την περιοχή Πολιτικά, δύο ενήλικες από την περιοχή Μπούρτζι και δύο ακόμη από την περιοχή Αμφιθέα. Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης και της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Απίστευτες παλινωδίες από τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά. Αρχικά προσπάθησε να δικαιολογήσει τη μη λειτουργία του αριθμού 112 στη χρήση του οποίου είχε επνεδύσει επικοινωνιακά η κυβέρνηση λέγοντας πως αν είχε γίνει χρήση του 112 θα είχαμε… εκατόμβη νεκρών και στη συνέχεια έριξε τις ευθύνες για την τραγωδία στην ΕΜΥ που δεν πρόβλεψε σωστά για τη βροχή. .

“Βούλιαξε στις λάσπες η πολυδιαφημισμένη «ασφάλεια» και η ενισχυμένη Πολιτική Προστασία της κυβέρνησης ΝΔ, την οποία πουλούν σε ενισχυμένες δόσεις προπαγάνδας κυβερνητικά στελέχη και καλοταϊσμένα ΜΜΕ τους τελευταίους μήνες” τονίζει το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση σε ανακοίνωση του. . Το φιάσκο με το «112», όπως σημειώνεται, είναι ένα από τα πολλά δεν δούλεψαν για να προληφθεί το κακό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αισθήματα βαθύτατης θλίψης και οργής διακατέχουν τους εργαζόμενους για τις νέες φονικές πλημμύρες στην κεντρική Εύβοια, που στοίχισαν τη ζωή σε επτά μέχρι τώρα ανθρώπους (υπάρχει κι ένας δηλωμένος αγνοούμενος), ενώ πολλά σπίτια και υποδομές καταστράφηκαν από τα νερά.

Βούλιαξε στις λάσπες η πολυδιαφημισμένη «ασφάλεια» και η ενισχυμένη Πολιτική Προστασία της κυβέρνησης ΝΔ, την οποία πουλούν σε ενισχυμένες δόσεις προπαγάνδας κυβερνητικά στελέχη και καλοταϊσμένα ΜΜΕ τους τελευταίους μήνες. Το φιάσκο με το «112» είναι ένα από τα πολλά δεν δούλεψαν για να προληφθεί το κακό.

Απεναντίας αναδείχθηκαν τα οξύτατα διαχρονικά προβλήματα που μετατρέπουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε ακραίες κοινωνικές καταστροφές.

Η τεράστια έλλειψη των κατάλληλων αντιπλημμυρικών έργων.

Υποδομές και κατοικίες χωρίς την αναγκαία ποιότητα και προστασία.

Καμένα δάση, καταπατημένα ρέματα, λεηλατημένη φύση για το καπιταλιστικό κέρδος.

Δημόσιες υπηρεσίες μισο-διαλυμένες, ανήμπορες να συνδράμουν τον κόσμο, καθώς ο μεγάλος όγκος των κρατικών ενισχύσεων στρέφεται στις μεγάλες επιχειρήσεις, στην πολεμική προετοιμασία και την καταστολή.

Όλα αυτά αποκτούν ακόμα πιο έντονη σημασία καθώς η διαδικασία της κλιματικής απορρύθμισης προκαλεί πιο ραγδαία καιρικά φαινόμενα.

Σε συνδυασμό με την αδηφάγα καπιταλιστική «ανάπτυξη», που θέτει τα πάντα στην υπηρεσία της κερδοφορίας, οι καταστροφές γίνονται πιο συχνές και πιο ευρείες.

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και διαχρονικά όλων των αστικών κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν τα μέτρα προστασίας της ζωής και της φύσης ως πάρεργο, εκτός εάν μοιράζουν κέρδη και χρήμα στους επιτήδειους.

Σήμερα απαιτούνται άμεσα να παρθούν όλα τα μέτρα για να καλυφθούν οι άμεσες και μεσοπρόθεσμες ανάγκες των πληγέντων, να επουλωθούν οι πληγές της περιοχής και να υπάρξει ένα ταχύτατο πλάνο αντιπλημμυρικής προστασίας και περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής.

ΠΡΙΝ