Απροστάτευτη η υπηρεσία Ασύλου Πειραιά σε πιθανό κρούσμα κορονοϊού

Έξι ολόκληρες μέρες καλούνται να ζήσουν με το φόβο για έκθεση στον κορονοϊό οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας Ασύλου στον Πειραιά, εξαιτίας της αδυναμίας της υπηρεσίας να διασφαλίσει την άμεση διενέργεια τεστ σε εργαζόμενο που έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και να πάρει μέτρα προστασίας για τους υπόλοιπους εργαζομένους και για τους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που εξυπηρετούνται καθημερινά.

Σε μια κρίσιμη περίοδο που τα στοιχεία της πανδημίας σημειώνουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, η αμεριμνησία ή η αδυναμία της υπηρεσίας εκθέτει σε ανυπολόγιστο κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η πλειονότητα των εξυπηρετούμενων προσφύγων και μεταναστών μένουν σε προσφυγικές δομές της Αττικής, σε συνθήκες επικίνδυνου συνωστισμού, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών ή τα διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ.

Φαίνεται ότι η υπηρεσία Ασύλου έχει πάρει αψήφιστα τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στο γηροκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου διαπιστώθηκαν δεκάδες κρούσματα και επήλθε ο θάνατος ηλικιωμένων τροφίμων από τον νέο κορονοϊό, εξαιτίας της απουσίας πρωτοκόλλων επαρκούς προστασίας των εργαζομένων και των ευπαθών τροφίμων.about:blank

Σύμφωνα με πληροφορίες από εργαζόμενους, που επιβεβαιώνονται από το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου, εργαζόμενος ενημέρωσε το πρωί ότι βρισκόταν το τελευταίο διάστημα σε επαφή εκτός υπηρεσίας με άνθρωπο που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και ότι ο ίδιος ο εργαζόμενος εμφάνισε κάποια πιθανά συμπτώματα.

Ο εργαζόμενος δεν προσήλθε σήμερα στο γραφείο, εργαζόταν ωστόσο κανονικά τις προηγούμενες ημέρες.

Όπως είναι φυσικό, η ενημέρωση προκάλεσε έντονη ανησυχία. Πολλοί εργαζόμενοι έμειναν έξω από τα γραφεία, περιμένοντας να υπάρξουν οδηγίες και να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα προστασίας.

Ωστόσο, η υπηρεσία τους ενημέρωσε ότι δεν προβλέπεται η εφαρμογή μέτρων, αν δεν υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα. Αλλά για να φανεί αν έχει όντως νοσήσει ο εργαζόμενος, πρέπει να υποβληθεί σε τεστ κορονοϊού. Όπως ενημέρωσε η υπηρεσία, το τεστ δεν μπορεί να γίνει πριν την Τετάρτη, έξι ολόκληρες μέρες μετά. Ο εργαζόμενος προσφέρθηκε να κάνει το τεστ σε ιδιωτική μονάδα και να επιβαρυνθεί ο ίδιος με το διόλου ευκαταφρόνητο έξοδο. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν αναμένεται πριν τη Δευτέρα.

Η υπηρεσία τούς ενημέρωσε επίσης ότι στο μεταξύ δεν προβλέπεται διαδικασία απολύμανσης των γραφείων και ότι πρέπει να αρκεστούν στη γενική καθημερινή καθαριότητα και στα συνήθη μέτρα προστασίας, μάσκα και αποστάσεις.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι ο μικρός χώρος των γραφείων και η διαρρύθμιση ευνοούν το συνωστισμό και ότι είναι σχεδόν αδύνατο να τηρηθούν αποστάσεις. Σημειώνουν επίσης ότι η υποχρέωση χρήσης μάσκας από τους ίδιους για οκτώ συνεχόμενες ώρες και από το κοινό, παραμένει επίφοβη, καθώς ούτε αρκετές μάσκες διατίθενται για να μπορεί να γίνεται συχνή αλλαγή ούτε μπορεί να διασφαλιστεί για όλους η ορθή χρήση της. Εκφράζουν τέλος το φόβο ότι δεν αρκεί η γενική καθαριότητα των γραφείων, ενώ επιπλέον δημιουργεί ανασφάλεια και κίνδυνο στους μη εξειδικευμένους εργαζόμενους του συνεργείου καθαριότητας.

Και ενώ οι εργαζόμενοι, στην πλειονότητά τους συμβασιούχοι, εξέταζαν το ενδεχόμενο να μην προσέλθουν σήμερα στον χώρο εργασίας, μέχρι τουλάχιστον να διαπιστωθεί αν είναι θετικός ο συνάδελφός τους και εφαρμοστούν τα αναγκαία μέτρα, δόθηκε προφορική εντολή από τον υποδιοικητή της υπηρεσίας Ασύλου Ιωάννη Σφυράκη να εργαστούν κανονικά, αλλιώς θα θεωρηθούν αδικαιολόγητα απόντες.

Στο αίτημα των εργαζομένων να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας, ο κύριος Σφυράκης (ο οποίος, όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.» εμφανίστηκε στην υπηρεσία και ανέλαβε καθήκοντα, όχι μόνο πριν βγει το ΦΕΚ διορισμού του, αλλά πριν δημιουργηθεί με νόμο η θέση του υποδιοικητή) απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει το νόμο, που μιλά για λήψη ειδικών μέτρων μόνο όταν υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα.   

efsyn.gr/