Tο υπουργείο Ναυτιλίας εγκρίνει την απόρριψη αποβλήτων στη θάλασσα της Δραπετσώνας

Πολιτικό σάλο και έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για τις ευθύνες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που εμφανίζεται «συνεργό» στο περιβαλλοντολογικό έγκλημα στην περιοχή της Δραπετσώνας.

Τον τελευταίο καιρό οι κάτοικοι της Δραπετσώνας δεν έχουν σταματήσει να εκφράζουν την οργή τους για τα συνεχιζόμενα επεισόδια έντονης δυσοσμίας αλλά και τις υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνων ρύπων όπως το βενζόλιο, με τους ειδικούς να κατατείνουν  στην εκτίμηση ότι πηγή της δυσοσμίας και της ρύπανσης είναι οι εγκαταστάσεις της Oil One στην περιοχή των Λιπασμάτων. Σε αυτή την κατάσταση προστίθεται και ένας ακόμη περιβαλλοντικός κίνδυνος, που αφορά τη θαλάσσια περιοχή.

Ως επιστέγασμα ήρθε στο φως, μέσω δημοσιεύματος του in.gr, θετική γνωμοδότηση που έδωσαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και νησιωτικής Πολιτικής για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων των εγκαταστάσεων της εταιρείας Oil One, συμφερόντων του Δ. Μελισσανίδη.

Εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας επιτρέπεται, ουσιαστικά, στην Oil One να ρίχνει σε έκτακτες περιστάσεις επεξεργασμένα υγρά απόβλητα προς τη θαλάσσια περιοχή της λιμενικής ζώνης.  Ενώ αρχικά το υπουργείο φαινόταν να νίπτει τας χείρας του, δηλώνοντας περίπου αναρμόδιο, αποδεικνύεται ότι έχει άμεση εμπλοκή.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής εξέδωσε στις 28/07/2020 απόφαση για τη τροποποίηση της ΑΕΠΟ (των περιβαλλοντικών όρων δηλαδή) της Oil One, στη βάση και της θετικής γνωμοδότησης των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και συγκεκριμένα του υπ. αριθ. πρωτ. 3122.1-Λ54/30594/25-05-2020 εγγράφου ΔΙΛΙΚΥΠ/ΥΝΑΝΠ, που υπογράφει ο Γεν. Γραμματέας Λιμένων Λιμ. Πολιτικής κ Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, προφανώς με σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπουργού κ. Γ. Πλακιωτάκη. Ενδεικτικό της σπουδής να εγκριθεί η τροποποίηση της ΑΕΠΟ και το γεγονός ότι δεν περίμεναν καν να απαντήσουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες των οποίων είχε ζητηθεί η γνώμη.

Με την τροποποίηση της ΑΕΠΟ της Oil One, «σε περίπτωση ατυχήµατος στη θαλάσσια περιοχή, η οποία µπορεί να απαιτήσει την εντατικότερη λειτουργία της µονάδας, ή σε περιπτώσεις αδυναµίας εξυπηρέτησης της µονάδας από το δίκτυο της ΕΥ∆ΑΠ, και προκειµένου να διασφαλίζεται η αδιάκοπη λειτουργία της υπόψη εγκατάστασης, η διάθεση των επεξεργασµένων υγρών αποβλήτων θα µπορεί να πραγµατοποιείται µέσω υποθαλάσσιου αγωγού προς τη θαλάσσια περιοχή της λιµενικής ζώνης». Κοινώς θα μπορούν να ρίχνονται στη θάλασσα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα αντί να περνούν επιπλέον επεξεργασία στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στην Ψυττάλεια.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Ελπίζω τώρα μετά και από αυτήν την εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη να μην χαθεί κι άλλος χρόνος και όλες οι προσπάθειες φορέων και κομμάτων να έχουν ένα και μοναδικό σκοπό, την ήττα της κυβερνητικής πολιτικής στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι», τονίζει ο Γ. Ραγκούσης σχετικά με τη νέα αδειοδότηση της Oil One από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Ο ένας υπουργός του κ. Μητσοτάκη – ο κ. Χατζηδάκης – δήλωνε ψευδόμενος την Άνοιξη πως δήθεν δεν γνώριζε τίποτε για το πρόβλημα με τις ρυπογόνες οσμές στη Δραπετσώνα. Ο άλλος υπουργός του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Πλακιωτάκης – ψευδόμενος κι αυτός – προχωρά κανονικά την αδειοδότηση της Oil One να διοχετεύει επεξεργασμένα απόβλητα στη θάλασσα. Μία αδειοδότηση, πισώπλατη μαχαιριά στις προσδοκίες των κατοίκων της Δραπετσώνας για μια καλύτερη ζωή. Μία αδειοδότηση που εκ των πραγμάτων δυσχεραίνει εξαιρετικά τις προσπάθειες απομάκρυνσης των ρυπογόνων δραστηριοτήτων από τη Δραπετσώνα. Μία αδειοδότηση που ταυτόχρονα ωστόσο αποκαθιστά και την αλήθεια σχετικά με το ποια κυβέρνηση είναι τελικά αυτή που διαπράττει εγκλήματα κατά της υγείας των κατοίκων της Δραπετσώνας. Διότι ποιος μπορεί να αμφιβάλλει πλέον πως η κυβέρνηση της ΝΔ είναι το πραγματικό πρόβλημα για τους κατοίκους της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου», επισημαίνει ο Γ. Ραγκούσης.

Επίθεση στην κυβέρνηση για την υπόθεση του περιβαλλοντικού εγκλήματος της Oil One και για την τροποποίηση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της εταιρείας Oil One εξαπέλυσε και η βουλευτής Β’ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη.

Με ανακοίνωσή της η Ν. Κασιμάτη κάνει λόγο για «περιβαλλοντοκτόνο και υποκριτική κυβέρνηση της ΝΔ» που «ευλογεί την παροχέτευση πετρελαϊκών αποβλήτων στο θαλάσσιο μέτωπο της Δραπετσώνας δίνοντας νέες διαστάσεις στη φράση «χύμα στο κύμα»! Γιατί βασικά έτσι δείχνει να αντιλαμβάνεται και να διαχειρίζεται την αξία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος στη Β’ Πειραιά».

«Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει σταθερά τον αγώνα των πολιτών της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου για μια καλύτερη ζωή» δηλώνει ο Γιώργος Αρβανιτίδης από το Κίνημα Αλλαγής και προσθέτει: «Χωρίς ρύπανση, με καθαρό αέρα και θάλασσα για τους ίδιους και τα παιδιά τους, με εναλλακτικές δραστηριότητες που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής μέσα από την εκπόνηση και διεκδίκηση ενός ολοκληρωμένου εναλλακτικού προγράμματος ανάπτυξης της περιοχής. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει τις υπεκφυγές και να απαντήσει ξεκάθαρα για το αν έχει ένα τέτοιο σχέδιο αλλά και να ξεκαθαρίσει ευθύνες και αρμοδιότητες για ελέγχους και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων στην επίμαχη περιοχή του λιμανιού».

«Οι ρυπογόνες βιομηχανίες στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι έχουν περικυκλώσει την περιοχή από αέρα και θάλασσα. ΄Εχουν φαίνεται αποφασίσει από την κυβέρνηση μία παραλιακή, λαϊκή περιοχή να μετατραπεί σε χαβούζα και ας είναι οικιστική. Με ιστορία και πολυτραγουδισμένη για τα βάσανα και τους καημούς των κατοίκων της», αναφέρει η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής Β΄Πειραιώς με το ΚΚΕ και προσθέτει: «Εάν αληθεύει ότι δόθηκε άδεια στην Oil One να διοχετεύει επεξεργασμένα λύματα στη θάλασσα, αντί στη Ψυττάλεια, τότε πιθανώς έχουμε ένα νέο περιβαλλοντολογικό έγκλημα που συνδέεται και με τη διατροφική αλυσίδα. Αφού τα θαλάσσια νερά δεν μένουν στατικά και εκεί υπάρχει η τροφή των ψαριών. Καταλαβαίνετε λοιπόν τις συνέπειες όχι μόνον στους κατοίκους της περιοχής αλλά ευρύτερα. Και άμεσος συνεργός, στο περιβαλλοντικό έγκλημα, θα είναι το υπουργείο Ναυτιλίας. Το ΚΚΕ θα φέρει το ζήτημα άμεσα στη Βουλή – και ας είναι Αύγουστος – με ερώτηση, απαιτώντας απαντήσεις και φυσικά τη ματαίωση της διοχέτευσης των βιομηχανικών λυμάτων στη θάλασσα».

/tvxs.gr/