Κυβέρνηση θανάτου – Παράλυτη στην έξαρση του κορονοϊού: Οι εργάτες της Υγείας είναι η ασπίδα μας

Σε πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση καλούν οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη. Ακόμα κι αν ο Μητσοτάκης ακύρωσε τη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κι ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει σε κλειστή εκδήλωση, η απεργία των νοσοκομειακών την παραμονή των κυβερνητικών εξαγγελιών, αλλά και η διαδήλωση των συνδικάτων την επόμενη ημέρα στις 5 Σεπτέμβρη, δεν γίνεται να αναβληθούν. 

Η κυβέρνηση που τόσο περηφανευόταν για τα χαμηλά νούμερα σε κρούσματα και θανάτους από κορονοϊό την άνοιξη, τώρα έχει οδηγήσει τη χώρα μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας με σταθερά τριψήφια κρούσματα ημερησίως. Η ευθύνη για την έξαρση ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση όσο κι αν θέλει ο Μητσοτάκης να τη ρίξει στη νεολαία. Ήξερε ότι έπαιζε με τη φωτιά όταν άνοιγε τις πύλες του εξωτερικού τουρισμού προκειμένου να δουλέψει η “βαριά βιομηχανία της χώρας”, αντί να ενισχύσει προγράμματα εσωτερικού κοινωνικού τουρισμού. Ακόμα και τώρα προτιμάει παράλογα περιοριστικά μέτρα που επιβαρύνουν την διαβίωση του φτωχού κόσμου, αντί να εφαρμόσει μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό. Στοχοποιεί όσους μπόρεσαν να πάνε για λίγες μέρες διακοπές και αφήνει ανενόχλητους τους καπιταλιστές να συνωστίζουν εργαζόμενους σε εργοστάσια και όλους τους χώρους δουλειάς.

Αλλά αυτό που βγάζει μάτι είναι ότι ανάμεσα στο πρώτο κύμα της άνοιξης και τη νέα έξαρση του καλοκαιριού τα νοσοκομεία παρέμειναν στην ίδια τραγική κατάσταση. Δεκάδες χιλιάδες οργανικές θέσεις παραμένουν κενές. 

16.000 συμβασιούχοι που εργάζονται στα νοσοκομεία κινδυνεύουν να απολυθούν τους επόμενους μήνες. Το επικουρικό προσωπικό, που δουλεύει επτά χρόνια χωρίς διακοπή, κινδυνεύει να απολυθεί, με την έκδοση των οριστικών πινάκων του διαγωνισμού 2Κ, αφού δεν τους καλύπτει η αυξημένη μοριοδότηση. 

4.000 συμβασιούχοι μέσω ΟΑΕΔ στην Υγεία, που συμπληρώνουν τέσσερα χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων βρίσκονται ξανά στον αέρα. 8.000 εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις εργασίας στην καθαριότητα και τη φύλαξη κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία, αφού η κυβέρνηση ανοίγει ξανά το δρόμο της επιστροφής των εργολάβων. 

Καμία ενίσχυση

Οι υγειονομικοί/ές που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό Νοσοκομείων έχουν ξεκάθαρη εικόνα: “Στις 100 ημέρες που μεσολάβησαν ανάμεσα στα δύο κύματα αυτή η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του ΕΣΥ. Αντίθετα θεώρησε ότι οι μόλις 200 νέες κλίνες ΜΕΘ και οι ελάχιστες προσλήψεις – μόνο συμβασιούχων – επαρκούσαν για ένα ασφαλές «άνοιγμα» της οικονομίας και ειδικά του τουρισμού… Σε αυτές τις 100 μέρες η κυβέρνηση προτίμησε να τρέχει να υπογραφεί μνημόνια με τους «εταίρους» της, να κυρώνει συμφωνίες με την χούντα του Σίσι και να ρίχνει λάδι στην φωτιά στο Αιγαίο, δεν προτίμησε όμως να καταρτίσει σχέδιο σοβαρού ελέγχου του πληθυσμού με μαζικά τεστ και σχέδιο σοβαρής ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων αλλά και προκήρυξη νέων προσλήψεων. Δεν φρόντισε ανοίγοντας τα σύνορα να βάλει σοβαρό χέρι στους επιχειρηματίες και τους εφοπλιστές, δεν τόλμησε να αυξήσει τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν προχώρησε σε σοβαρές οδηγίες στον πληθυσμό παρά μόνον σε επίκληση της υπευθυνότητας του. Στο Ασβεστοχώρι οι ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας βρέθηκαν στο έλεος της εγκατάλειψης και του κορονοϊού αλλά και των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας. 

Σε μαζικούς εργατικούς χώρους όπως στα εργοστάσια τροφίμων στην Καβάλα και την Χαλκιδική δεκάδες εργαζόμενοι νόσησαν, θυμίζοντας τις εικόνες του Βορρά της διπλανής Ιταλίας εκτεθειμένοι στις ορέξεις των αφεντικών τους και χωρίς καθόλου οδηγίες του εξαφανισμένου Τσιόδρα και του ΕΟΔΥ. Το ίδιο το προσωπικό των νοσοκομείων, αυτό ακριβώς που δούλευε και στο πρώτο κύμα, εμφανίζει συνεχώς νέα κρούσματα και η ζωή του κινδυνεύει. Ο Μητσοτάκης όμως αυτές τις ώρες διαλέγει μαζί με την κουστωδία των ‘ειδικών’ του να κουνάει το δάχτυλο στην νεολαία που ‘ξεσαλώνει’ τάχα ανεύθυνα στα μπαρ και τις παραλίες μετά τα μεσάνυχτα… Είναι γελοίο αλλά και τραγικό να ηθικολογεί στους νέους αυτή η κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση δεν ήταν που την επομένη της έξαρσης των κρουσμάτων ανέβασε την πληρότητα των πλοίων στο 85%; Αυτή δεν ήταν που γυρνούσε στην Επίδαυρο χωρίς μάσκα πανηγυρίζοντας την επιστροφή στην κανονικότητα;” 

Φιλότιμο;

Όσο κι αν η κυβέρνηση κλίνει την “ατομική ευθύνη” και το “φιλότιμο” σε όλες τις πτώσεις, η ίδια φροντίζει πρώτα απ’ όλα να θησαυρίζει το ιδιωτικό κεφάλαιο. Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της ΕφΣυν (10/8) σύμφωνα με το οποίο το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, δεν έχει μοριακό αναλυτή, με αποτέλεσμα τα τεστ να στέλνονται σε ιδιωτικά κέντρα με αντίτιμο 65 ευρώ το ένα. 340.000 ευρώ είναι μέχρι τώρα ο λογαριασμός μόνο από το συγκεκριμένο νοσοκομείο. Αν υπήρχε το μηχάνημα στο νοσοκομείο το τεστ θα στοίχιζε 20 ευρώ, τρεις φορές κάτω από όσο χρεώνουν οι ιδιώτες.

Όσο για τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, τους “ήρωες” που η Μαρέβα μας παρότρυνε να χειροκροτήσουμε στα μπαλκόνια, καλούνται να αντιμετωπίσουν τη νέα έξαρση, λίγοι κι εξουθενωμένοι, με την κυβέρνηση παίζει παιχνίδια με την υγεία τους. Αυτό που λέει σε όσους/ες μπόρεσαν να πάρουν έστω και λίγες μέρες άδεια είναι “γύρνα στο νοσοκομείο, κάνε τεστ και δούλεψε μέχρι να βγει το αποτέλεσμα και αν τυχόν βγει θετικό τότε ιχνηλάτησε λοιπό προσωπικό και ασθενείς. Μιλάμε για δολοφονική ανευθυνότητα, κυνισμό και αδιαφορία για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς” καταγγέλλει το Συντονιστικό. 

Όλες οι διεκδικήσεις των υγειονομικών και των χιλιάδων συμπαραστατών τους που απήργησαν και διαδήλωσαν στις 7 Απρίλη και στις 16 Ιούνη, ισχύουν στο έπακρο κι αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, μπροστά στον κίνδυνο ενός δραματικού φθινοπώρου. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, κάλυψη των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων, άνοιγμα των κλειστών ΜΕΘ με πλήρη στελέχωσή τους, χρηματοδότηση της Υγείας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και μαζικά τεστ, κρατικοποίηση της Ιδιωτικής Υγείας κι ένταξή της στο ΕΣΥ.

“Εμείς επιμένουμε στο αίτημα των μαζικών προσλήψεων στα νοσοκομεία. Είναι η μόνη δικλείδα ασφαλείας για ασθενείς και προσωπικό… Καλούμε την ΠΟΕΔΗΝ, παρόλο που η φιέστα της ΔΕΘ ακυρώθηκε, να οργανώσει στα σοβαρά την προκηρυγμένη πανελλαδική της απεργία στις 4 Σεπτέμβρη, καμία σκέψη για αναβολή! Εμπρός για πανυγειονομικό και πανεργατικό ξεσηκωμό!” καταλήγει το κάλεσμα του Συντονιστικού Νοσοκομείων.

ergatiki.gr/a