Μαδούρο: Δεν θα αποκαλύψω όλες τις πτυχές της συνεργασίας της Βενεζουέλας με το Ιράν

Το Ιράν αψήφησε πρόσφατα την πίεση των ΗΠΑ και παρείχε στο Καράκας με φορτηγά πλοία, καύσιμα, τρόφιμα, ιατρικό εξοπλισμό και ανταλλακτικά για την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας. Η Ουάσινγκτον αποκάλεσε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ως «συμμαχία κρατών παριών».

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο Ιράν για τη συνεχιζόμενη βοήθεια στην υπέρβαση των πιέσεων από τις ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα της χώρας του.

«Βοηθάμε ο ένας τον άλλον» είπε ο Πρόεδρος μιλώντας σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση την Κυριακή. «Νομίζω ότι η εμπειρία του Ιράν θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε τη διαχειριστική μας ικανότητα… και τα αναπτυξιακά έργα» πρόσθεσε.

Ο Μαδούρο τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πλήρη βοήθεια του Ιράν, λέγοντας ότι αυτό πρέπει να κρατηθεί ως μυστικό από τη στιγμή που «βρισκόμαστε σε πόλεμο».

Σχολιάζοντας τους πρόσφατους ισχυρισμούς του Προέδρου της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, ότι το Καράκας επιδίωκε να αγοράσει πυραύλους ιρανικής κατασκευής, ο Μαδούρο είπε πως κάτι τέτοιο είναι μια ωραία ιδέα που δεν είχε σκεφτεί προηγουμένως προσθέτοντας σε κάθε περίπτωση ότι η Βενεζουέλα έχει δικαίωμα να αγοράσει ό,τι χρειάζεται.

Ο ηγέτης της Βενεζουέλας προειδοποίησε επίσης την Κολομβία να αποφύγει την επιθετικότητα λέγοντας ότι η χώρα του έχει ήδη «τα πιο προηγμένα» πυραυλικά αμυντικά συστήματα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική χάρη στην αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων τα τελευταία χρόνια.

Παρά τη διαφορετική ιδεολογία, η Τεχεράνη και το Καράκας έχουν αρκετά θερμές σχέσεις από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών βελτιώθηκαν περαιτέρω μετά την εκλογή του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ενίσχυσε τις κυρώσεις ενάντια στα δύο κράτη.

sputniknews.gr/