Ολιγαρχική Δωδεκάδα: Ο πλούτος αυτών των 12 ξεπέρασε το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια

Των Chuck Collins και Omar Ocampo

Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, οι κορυφαίοι 12 δισεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ ξεπέρασαν ένα συνδυασμένο πλούτο του $ 1 τρισ. Στις 3 Αυγούστου, αυτοί οι 12 κατείχαν συνολικά 1,015 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό είναι ένα κομβικό ορόσημο στην ιστορία των ΗΠΑ για τον συγκεντρωμένο πλούτο και δύναμη. Αυτή είναι απλά μια πάρα πολύ οικονομική και πολιτική δύναμη στα χέρια δώδεκα ανθρώπων. Από την άποψη μιας δημοκρατικής αυτοδιοικούμενης κοινωνίας, αυτό αντιπροσωπεύει ένα Ολιγαρχικό Δώδεκα ή μια Δεσποτική Δωδεκάδα.

Οι Δεσποτική Δωδεκάδα είναι ο Jeff Bezos (189,4b $), ο Bill Gates (114bb $), ο Mark Zuckerberg (95,5b $), ο Warren Buffett (80bb $), ο Elon Musk (73bb $), ο Steve Ballmer (71b $), ο Larry Ellison (70,9 $ β), Larry Page (67,4b $), Sergey Brin (65,6b $), Alice Walton (62,5b $), Jim Walton (62,3b $) και Rob Walton (62bb $).

Από τις 18 Μαρτίου, την αρχή της πανδημίας, αυτή η Ολιγαρχική Δωδεκάδα έχει δει τον συνδυασμένο πλούτο της να αυξάνεται 283 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση σχεδόν 40%.

Ο Elon Musk ήταν ο μεγαλύτερος κερδισμένος της πανδημίας, βλέποντας τον πλούτο του να τριπλασιάζεται από 24,6 δισεκατομμύρια δολάρια στις 18 Μαρτίου σε 73 δισεκατομμύρια δολάρια στις 13 Αυγούστου, αύξηση 48,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 197 τοις εκατό.

Ο συνιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, αξίζει 189,4 δισεκατομμύρια δολάρια στις 13 Αυγούστου, αυξημένα 76 δισεκατομμύρια δολάρια ή 68 τοις εκατό από τις 18 Μαρτίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook Mark Zuckerberg είχε αξία 95,5 δισεκατομμύρια δολάρια στις 13 Αυγούστου, αύξηση 40,8 δισεκατομμύρια δολάρια ή 75 τοις εκατό από τις 18 Μαρτίου.

Κατά το πρώτο στάδιο της πανδημίας, μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 18 Μαρτίου, ο συλλογικός πλούτος των Oligarchic Dozen μειώθηκε κατά 96 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά ο πλούτος τους ανέκαμψε γρήγορα και ξεπέρασε το επίπεδο πλούτου του «Forbes Global Billionaire» του Μαρτίου 2019. Η μόνη εξαίρεση είναι ο Warren Buffett, ο οποίος εξακολουθεί να είναι 2 δισεκατομμύρια δολάρια κάτω από τον πλούτο του Μαρτίου 2019, αλλά αυτή τη στιγμή αξίζει 80 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η 18 Μαρτίου 2020, σηματοδότησε την αρχή του lockdown Covid-19 και ιστορικές αυξήσεις της ανεργίας – και επίσης την παρέμβαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας με νομισματικές ενέργειες για τη σταθεροποίηση των αγορών.

Η φιλανθρωπία δεν είναι η απάντηση, αλλά γίνεται μια άλλη επέκταση της ιδιωτικής εξουσίας και των συμφερόντων. Ένας αριθμός των Oligarchic Dozen είναι μέλη του Giving Pledge, μιας ομάδας δισεκατομμυριούχων που υποσχέθηκαν να δώσουν τουλάχιστον το μισό πλούτο τους πριν από το θάνατό τους. Όμως, όπως αποκαλύπτει το » Giving Pledge at 10 «, μια ενημέρωση του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών αποκαλύπτει, 10 χρόνια μετά την έναρξη της δέσμευσης, ο συνδυασμένος πλούτος τους έχει διπλασιαστεί. Μεταξύ των Oligarchic Dozen, πέντε από τους επτά κορυφαίους δισεκατομμυριούχους – Gates, Buffett, Zuckerberg, Ellison και Musk – έχουν αναλάβει τη δέσμευση.

Δείτε την ερευνητική μας περίληψη  εδώ .

Ο Chuck Collins διευθύνει το πρόγραμμα για την ανισότητα και το κοινό αγαθό στο Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής, όπου επίσης συν-επιμεληθεί το Inequality.org.

Ο Omar Ocampo είναι ερευνητής του προγράμματος για την ανισότητα και το κοινό αγαθό στο Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής.

Αυτό το άρθρο προέρχεται από το Inequality.org.

Οι απόψεις που εκφράζονται είναι αποκλειστικά αυτές των συγγραφέων και ενδέχεται να αντικατοπτρίζουν ή όχι τις απόψεις των  Consortium News.

ΠΗΓΗ: Consortium News

Εύφορη πεδιάδα